În cazul revocării suspendării condiţionate a executării unei pedepse, la stabilirea sancţiunii pentru infracţiunile săvârşite după rămânerea definitivă a hotărârii de suspendare, nu se mai aplică sporul prevăzut de lege pentru recidivă, cumulul aritmetic determinat de dispoziţiile art. 83 alin. (1) C. pen. făcând inaplicabile prevederile art. 39 alin. (4) C. pen.
Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, Decizia nr. 1 din 8 ianuarie 2007
Prin sentința penală nr. 828/2006, Judecătoria Moreni a admis cererea de contopire formulată de condamnatul I.I.C. privind contopirea pedepselor aplicate acestuia prin sentința penală nr. 76/2003, nr. 238/2003 și nr. 496/2003, toate pronunțate de Judecătoria Alexandria, precum și prin sentința penală nr. 937/2004 a Judecătoriei Giurgiu, dispunându-se descontopirea lor în pedepsele componente, s-a stabilit că activitatea infracțională a acestuia s-a desfășurat în termenul de încercare stabilit prin sentința penală nr. 415 din 16 iulie 2002 a Judecătoriei Alexandria, fiind astfel incidente și dispozițiile C. pen. pentru pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată petentului prin această ultimă hotărâre.
S-au contopit pedepsele concurente, rezultând pedeapsa de 8 ani închisoare, care s-a adăugat pedepsei revocate de 2 ani, rezultând pedeapsa finală de 10 ani închisoare, care a fost sporită cu 1 an închisoare.
Această sentință a fost confirmată prin decizia penală nr. 354 din 10 noiembrie 2006 a Tribunalului Dâmbovița.
în recursul condamnatului, Curtea a constatat că s-au încălcat dispozițiile expuse de art. 83 alin. (4) C. pen., conform cărora, în scopul revocării suspendării condiționate a executării unei pedepse, nu se mai aplică sporul prevăzut de lege pentru recidivă.
Curtea a reținut că legiuitorul a prevăzut această excepție datorită faptului că a stabilit deja o sancțiune aspră pentru inculpatul aflat într-o astfel de situație, respectiv aceea a cumulului aritmetic, consacrat de prevederile art. 83 alin. (1) C. pen., iar adăugarea sporului pentru recidivă ar însemna o dublă sancțiune.
Pe de altă parte, s-a apreciat că pedeapsa stabilită în cazul dedus judecății prin cumul juridic și aritmetic, în condițiile art. 36 și C. pen. își poate atinge scopul urmărit de art. 52 și C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: )