Prin sentinţa penală nr. 2245/13.12.2010 a Judecătoriei Brăila s-a dispus, în baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. raportat la art. 10 lit. i1 C.p.p. în referire la art. 741 al 1 şi 2 C.p. încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei V. V. pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată prevăzută de art. 2151 al. 1 C.p. cu aplicarea art. 41 al. 2 C.p.
În baza art. 91 C.p i s-a aplicat inculpatei V. V. 300 lei amendă administrativă.
În baza art. 741 al. 2 C.p. s-a dispus înregistrarea în cazierul judiciar a amenzii administrative aplicate inculpatei.
Pentru a se dispune astfel, instanţa a reţinut că, inculpata V. V. a fost angajată la SC S. Com SRL Brăila în perioada ….08.2008-….11.2009 în funcţia de vânzător-gestionar, în baza contractului de muncă.
Principalele atribuţii ale învinuitei erau de a introduce marfa în gestiune ( primire, păstrare, evidenţiere a acesteia în calculator) şi de comercializare a mărfii din gestiune pe bază de bon fiscal şi notă de ieşire.
Începând de la sfârşitul lunii august 2009, datorită problemelor personale, inculpata se afla în proces de şi avea doi copii minori în întreţinere, şi-a început activitatea infracţională în scopul de a-şi însuşi diverse sume de bani din gestiune pe care să le folosească pentru rezolvarea problemelor familiale.
Astfel, conform atribuţiilor de serviciu inculpata trebuia să comercializeze produsele petroliere din gestiune prin notă de ieşire, iar celelalte produse prin bon fiscal.
Inculpata a încălcat aceste atribuţii şi în perioada ….08.-….11.2009 a emis mai multe note de ieşire din gestiune pentru toate categoriile de produse ce se comercializau pe bază de bon fiscal însuşindu-şi în acest mod o sumă totală de 3416,80 lei.
Modul de producere a prejudiciului şi valoarea acestuia au fost confirmate de expertul din cadrul CECCAR Brăila prin procesul-verbal aflat la dosarul de urmărire penală.
Inculpata a achitat prejudiciul pe parcursul urmăririi penale, astfel că partea vătămată SC S. Com SRL nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Potrivit art. 741 C.p. în cazul săvârşirii infracţiunilor de gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu în formă calificată şi neglijenţă în serviciu, prevăzute în prezentul cod, ori a unor infracţiuni economice prevăzute în legi speciale, prin care s-a pricinuit o pagubă, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la soluţionarea cauzei în primă instanţă, învinuitul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.
…Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.
Având în vedere împrejurarea că inculpata a achitat prejudiciul în cuantum de 3416,80 lei în cursul urmăririi penale, instanţa a constatat că acţiunea penală nu mai poate fi exercitată, urmând în baza art. 11 pct. 2 lit. b C.p.p. raportat la art. 10 lit. ii C.p.p. în referire la art. 741 al 1 şi 2 C.p. a se dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare prevăzută de art. 2151 C.p. cu aplicarea art. 41 al. 2 C.p.