Prin sentinţa penală nr. 1041/4.05.2000, a Judecătoriei Galaţi, în temeiul dispoziţiilor art. 11 pct. 2 lit. b raportat la art. 10 lit. b Cod procedură penală, s-a dispus încetarea procesului penal pornit la plângerea prealabilă a părţii vătămate SD împotriva inculpatului EV pentru săvârşirea infracţiunii de lovire prevăzută de art. 180 alin. 2 Cod penal.
Instanţa a reţinut că lipseşte plângerea prealabilă a părţii vătămate întrucât aceasta a fost formulată de avocat în numele părţii vătămate, fară ca acesta să aibă un mandat special în acest sens.
împotriva acestei hotărâri a declarat recurs, în termen legal, partea vătămată, criticând-o printre altele pe motiv că încheierea de amânare a pronunţării este nesemnată de preşedintele completului de judecată.
Potrivit art. 305 alin. 2 Cod procedură penală, este nulă încheierea prin care se consemnează desfăşurarea procesului în şedinţa de judecată şi se amână pronunţarea dacă nu este semnată de preşedintele completului de judecată şi de
grefier.
Fiind nulă, ea nu are nici o forţă probantă şi, din această cauză, nu se poate verifica dacă au fost respectate, cu ocazia dezbaterilor, dispoziţiile legale referitoare la compunerea instanţei, participarea procurorului, şedinţei, prezenţa părţilor şi asistarea acestora de către apărător.
în cauză, încheierea de şedinţă din 28.04.2000 prin care s-a dispus amânarea pronunţării la data de 4.05.2000 nu este semnată de preşedintele completului de judecată, astfel că hotărârea este lovită de nulitate absolută conform art. 197 alin. 2 Cod procedură penală.
în aceste condiţii, s-a admis recursul declarat de partea vătămată, s-a casat hotărârea instanţei de fond şi conform art. 3 8515 pct. 2 lit. c Cod procedură penală s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă.
Sentinţa penală nr.1041/04.05.2000 a Judecătoriei Galaţi