ÎNCHEIERE DE ŞEDINŢĂ. NESEMNARE. AUTORITATE TUTELARĂ. NECITARE. NULITATE


Faptul că trei încheieri de şedinţă nu au fost semnate de preşedintele completului de judecată atrage nulitatea absolută a sentinţei, fiind aplicabile prevederile art. 197 alin. 2 Cod procedură penală.

Necitarea autorităţii tutelare în cauzele cu inculpaţi minori atrage nulitatea sentinţei.

Prin sentinţa penală nr. 83/1999, Tribunalul Bucureşti – secţia a ll-a penală l-a condamnat pe inculpatul B.E. la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, prevăzută de art. 211 alin. 2 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 şi art. 99 Cod penal.

Totodată, au mai fost condamnaţi şi inculpaţii S.l. şi P.A. pentru complicitate la infracţiunea de tâlhărie, prevăzută de art. 26 Cod penal, raportat la art. 211 alin. 2 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 şi art. 99 Cod penal.

Pentru a pronunţa această sentinţă, s-a reţinut că inculpaţii, împreună sau câte doi, în baza unei înţelegeri prealabile, au smuls, prin violenţă şi ameninţări, mai multe lănţişoare din aur, de la gâtul unor părţi vătămate.

împotriva acestei sentinţe au declarat apel parchetul şi doi dintre inculpaţi.

Criticile aduse de parchet au constat în aceea că două încheieri de şedinţă, precum şi încheierea de dezbateri, prin care s-a amânat pronunţarea, nu au fost semnate de preşedintele completului şi că s-a judecat cauza deşi procedura de citare cu autoritatea tutelară de la domiciliul unuia dintre inculpaţi, nu era legal îndeplinită.

Inculpaţii au cerut reducerea pedepselor.

Curtea, examinând apelurile declarate, a constatat că acestea sunt întemeiate în privinţa cazului de nulitate absolută prevăzut de art. 197 alin. 2 Cod procedură penală.

S-a arătat că, potrivit art. 305 alin. 2 Cod procedură penală, încheierea de şedinţă se semnează de preşedintele completului de judecată şi de grefier. Or, încheierile enumerate prin apelul parchetului, nefiind semnate de preşedintele completului, atrag nulitatea lor absolută, ca şi a sentinţei pronunţate.

De asemeni, lipsa de procedură cu autoritatea tutelară de la domiciliul unuia dintre inculpaţii minori, demonstrează încălcarea prevederilor art. 484 alin. 2 Cod procedură penală.

Ca urmare, întrucât aceste lipsuri atrag nulitatea sentinţei, Curtea, în baza art. 379 pct. 2 lit. b Cod procedură penală, a admis apelurile declarate de parchet şi de către doi inculpaţi, a desfiinţat sentinţa şi a trimis cauza spre

rejudecare, ocazie cu care tribunalul va examina şi motivele invocate de inculpaţi.

A fost menţinută starea de arest a inculpaţilor.

(Secţia l-a penală, decizia penală nr. 329/1999) NOTA: încălcarea dispoziţiilor art. 305 alin. 2 Cod procedură penală privind citarea autorităţii tutelare, atrage nulitatea relativă, nicidecum nulitatea absolută. Aceste încălcări atrag nulitatea actelor întocmite cu nerespectarea legii numai dacă au fost invocate în cursul efectuării actului sau la primul termen după efectuare şi dacă s-a produs o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului. (Judecator inspector Georgeta Onica )