Prin decizia penală nr. 573/R din 24 iulie 2002 a Curţii de Apel Galaţi s-a admis recursul declarat de inculpatul S.Gh., s-a casat decizia penală nr. 202 din 12 aprilie 2002 a Tribunalului Brăila cu trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă.
S-a menţinut starea de arest a inculpatului S.Gh.
Verificând din oficiu decizia recurată conform art. 3859 alin. 2 Cod procedură penală Curtea a constatat că la termenul din 5 aprilie 2002 a fost judecat apelul inculpatului iar instanţa a amânat pronunţarea la 12 aprilie 2002.
încheierea de amânare a pronunţării nu a fost semnată de preşedintele completului de judecată contrar disp. art. 305 Cod procedură penală.
La pronunţarea soluţiei s-a reţinut că încheierea prin care se consemnează desfăşurarea procesului în şedinţa de judecată şi se amână pronunţarea este nulă dacă nu este semnată – aşa cum prevede alineatul 2 al art. 305 Cod procedură penală – de preşedintele completului de judecată şi de grefier.
Fiind nulă, ea nu ar avea nici o forţă probantă şi, din această cauză, nu se poate verifica dacă au fost respectate dispoziţiile legale referitoare la compunerea instanţei, participarea procurorului, şedinţei, prezenţa părţilor şi asistarea acestora de către apărători.
Nota Apreciem ca fiind greşită soluţia de mai sus cu motivarea că omisiunea preşedintelui completului de judecată de a semna încheierea
de amânare a pronunţării nu este sancţionată cu nulitatea hotărârii – atâta vreme cât preşedintele a participat în continuare la judecată, semnând şi sentinţa -, deoarece această omisiune nu a cauzat nici o vătămare şi poate fi completată oricând,
Sunt şi alte păreri în sensul că nesemnarea încheierii de amânare a pronunţării nu atrage nulitatea absolută a hotărârii şi că doar lipsa minutei privind amânarea pronunţării atrage această nulitate.
Potrivit art. 309 Cod procedură penală, rezultatul deliberării se consemnează într-o minută care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii.
Considerăm că lipsa minutei privind amânarea pronunţării în condiţiile art. 309 Cod procedură penală atrage nulitatea hotărârii.
încheierea de amânare a pronunţării reprezintă o transpunere dactilografiată a minutei care reprezintă rezultatul deliberării.
Prin deliberare nu se înţelege numai rodul chibzuinţei concretizat în pronunţarea unei hotărâri ci şi hotărârea de a amâna eventual pronunţarea, motiv pentru care lipsa dispoziţiei de amânare a pronunţării atrage nulitatea absolută a hotărârii.
Dacă lipseşte minuta prin care judecătorul, în urma chibzuinţei, a hotărât să amâne pronunţarea, această lipsă este de natură a atrage nulitatea absolută a hotărârii.
Nesemnarea dispozitivului scris prin care s-a amânat pronunţarea este o nulitate relativă ce poate fi acoperită pe cale administrativă prin semnarea acesteia de către judecător.