Închisoare militară. Inculpat devenit militar în termen în cursul judecării procesului la instanţa civilă


C. pen., art. 62 alin. (1) C. proc. pen., art. 451 alin. (1)

Executarea pedepsei închisorii într-o închisoare militară sau înlocuirea executării pedepsei închisorii cu executarea în închisoare militară poate fi dispusă chiar de instanţa militară, în cazul condamnaţilor care au devenit militari în termen după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare sau când în cursul judecăţii la o instanţă civilă au devenit militari, această măsură neputând fi luată de instanţa civilă care l-a condamnat pe inculpat.

C.S.J., Secţia penală, decizia nr. 2585

din 21 iunie 1999

Judecătoria Oneşti, prin sentinţa penală nr. 1558 din 18 decembrie 1998, rămasă definitivă prin neapelare, a condamnat pe inculpatul

N.B., militar în termen, la 3 luni închisoare, cu într-o închisoare militară, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat înainte de încorporare.

Recursul în anulare declarat în cauză, cu motivarea că aplicarea art. 62 C. pen. s-a făcut greşit, este fondat.

Conform prevederilor art. 62 alin. (1) C. pen., executarea pedepsei închisorii care nu depăşeşte 2 ani, de către militarii în termen, se face într-o închisoare militară în cazurile prevăzute în lege, precum şi în cazurile când instanţa judecătorească, ţinând seama de împrejurările cauzei şi de persoana condamnatului, dispune acesta.

Potrivit art. 451 alin. (1) C. proc. pen., în cazul condamnaţilor care au devenit militari în termen în cursul judecăţii la o instanţă civilă, precum şi pentru cei care au devenit militari în termen după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, se poate dispune înlocuirea executării pedepsei închisorii cu executarea în închisoare militară, această înlocuire dispunându-se de către tribunalul militar în a cărui rază teritorială se găseşte unitatea militară din care face parte cel condamnat, la sesizarea comandantului.

Prin urmare, executarea pedepsei închisorii într-o închisoare militară sau înlocuirea executării pedepsei închisorii cu executarea în închisoare militară poate fi dispusă numai de instanţa militară.

Această măsură nu poate fi luată de instanţa civilă care îl condamnă la pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani pe inculpatul devenit militar în termen în cursul procesului.

Judecătoria, aplicând dispoziţiile art. 62 C. pen. şi dispunând ca inculpatul, devenit militar în termen în timpul judecării procesului, să execute pedeapsa de 3 luni închisoare într-o închisoare militară, a pronunţat o soluţie nelegală.

In consecinţă, hotărârea atacată a fost casată, dispunându-se ca pedeapsa de 3 luni închisoare să fie executată într-un loc de detenţie.