Incompatibilitate. Situaţia judecătorului care, în cauza respectivă, a emis mandatul de arestare preventivă în cursul urmăririi penale


In cazul în care inculpatul a fost judecat de acelaşi judecător care l-a şi arestat preventiv în cursul urmăririi penale, compunerea completului este nelegală, potrivit art. 48 lit. a) din Codul de procedură penală, iar hotărârea este lovită de nulitate absolută (art. 197 alin. 2 din Codul de procedură penală).

(Decizia nr. 591/A din 12 august 2004 – Secţia Ipenală)

Prin Sentinţa penală nr. 250 din 5.07.2004, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat pe inculpatul P.S. la o pedeapsă rezultantă de 20 de ani închisoare pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie.

S-a reţinut că la data de 9.07.2002, pe fondul unor discuţii contradictorii, inculpatul i-a aplicat fratelui său, P.D., cu un cuţit pe care îl avea asupra sa, o lovitură în zona toracică parasternal dreapta, provocându-i leziuni cu caracter vital, după care, prin exercitare de violenţe asupra mamei sale, P.F., a sustras din locuinţa părinţilor suma de 1.500.000 lei.

Din declaraţiile martorei P.F., mama inculpatului, a rezultat că în seara zilei de 7.02.2004 la domiciliul său a inculpatul, aducându-i injurii şi ameninţări, pe motiv că a vândut fără ştirea lui o vacă şi o viţea, cerându-i apoi să-i dea banii şi începând să o lovească cu pumnii şi picioarele.
întrucât P.D., care se afla culcat pe un pat în aceeaşi cameră, simţindu-se rău, i-a spus inculpatului să nu o mai lovească pe mama sa, inculpatul l-a lovit cu pumnii şi picioarele, după care cu un cuţit ce îl avea asupra sa i-a aplicat o lovitură în zona pieptului. Ulterior, inculpatul i-a spus martorei P.F. să îi dea banii, iar aceasta de frică i-a dat toţi banii pe care îi avea în casă, respectiv suma de 1.500.000 lei.

La ieşirea din casă, inculpatul i-a spus mamei sale că va lua şi calul.

Martora a mai declarat că, după plecarea inculpatului, victima P.D. se simţea foarte rău, pierdea mult sânge şi la scurt timp a decedat.

împotriva acestei hotărâri a declarat apel inculpatul, solicitând restituirea cauzei la parchet pentru administrarea unor probe sau reducerea pedepsei.

Apelul inculpatului este fondat pentru un alt motiv, ce face inutilă examinarea criticilor formulate.

Astfel, potrivit art. 48 lit. a) din Codul de procedură penală, judecătorul este incompatibil să judece inculpatul pe care l-a arestat preventiv în cursul urmăririi penale.

Cum în cauză inculpatul a fost judecat de acelaşi judecător care l-a şi arestat, compunerea instanţei ce l-a judecat a fost nelegală, sentinţa fiind supusă nulităţii absolute, potrivit art. 197 alin. 2 din Codul de procedură penală.