Individualizarea judiciară a pedepsei, atribut exclusiv al instanţei judecătoreşti


Prin decizia penală nr. 106/R din data de 13 februarie 2003 a Curţii de Apel Galaţi s-a admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

S-a casat în parte decizia penală nr. 1135 din 23 octombrie 2002 a Tribunalului Galaţi numai în ceea ce priveşte condamnarea inculpatului S. S. la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 5 milioane lei cu suspendarea condiţionată a executării şi a menţinut ca fiind legală şi temeinică sentinţa penală nr. 674 din 6 martie 2002 a Judecătoriei Galaţi.

S-au menţinut celelalte dispoziţii ale deciziei penale nr. 1135 din 23 octombrie 2002 a Tribunalului Galaţi.

Pentru a decide astfel, s-au reţinut următoarele :

în cauză, în sarcina inculpatului S. S. s-a reţinut că, în calitate de gestionar la Depozitul nr. 412 din cadrul C.S. Sidex S.A. Galaţi, în perioada august 1995 – septembrie 1998, a falsificat 81 de bonuri de consum şi de transfer de materiale, prin adăugarea unor cifre sau prin alterarea scrierii, mărind artificial stocul de materiale din gestiunea sa.

Activitatea infracţională a inculpatului s-a desfăşurat în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale pe o perioadă mare de timp, respectiv 5 ani.

Faţă de aceste considerente, infracţiunea săvârşită de inculpat prezintă, în concret, un grad de pericol social, iar prima instanţă corect 1-a condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătura privată prev. şi ped. de art. 290 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 şi 42 Cod penal.

Instanţa de fond a apreciat corect şi modalitatea de executare, dând eficienţă disp. art. 72 şi art. 52 Cod penal având în vedere atât gradul de pericol social al faptei dar şi persoana inculpatului care a avut o atitudine de recunoaştere, care este la primul impact cu legea penală şi are în întreţinere un copil minor, dispunând suspendarea condiţionată a pedepsei aplicate.

(decizia penală nr. 106/R/l 3.02.2003)