Inculpatul P.M.F. a fost condamnat, prin sentinţa penală nr. 1275/2002, a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, la 3 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 178 alin. 3 Cod penal, cu aplicarea art. 74 lit. a)-c) Cod penal şi a art. 76 lit. b), c) Cod penal.
Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa a reţinut în fapt că, la data de 2.06.2002, inculpatul a plecat la pescuit cu autoturismul său, marca Oltcit. în comuna Budeşti a staţionat, a consumat mai multe sortimente de băuturi alcoolice, după care şi-a continuat deplasarea către Râmnicu Vâlcea la volanul autovehiculului. Pe raza satului Barza a derapat, a pierdut controlul direcţiei de mers şi a lovit-o pe minora M.M.C., în vârstă de 7 ani, care se deplasa regulamentar, din sens opus. în urma impactului, autoturismul s-a răsturnat, iar minora M.M.C. a decedat.
Potrivit concluziilor expertizei medico-legale, la ora producerii accidentului, inculpatul avea o îmbibaţie alcoolică în sânge de 1,70 gr.’V^.
Faţă de comportamentul corespunzător al inculpatului în familie şi societate anterior săvârşirii faptei, atitudinea acestuia în faţa autorităţilor competente a cerceta fapta, stăruinţa depusă pentru repararea pagubelor generate de urmarea ilicită a faptei sale şi regretul sincer încercat de inculpat în urma săvârşirii infracţiunii, instanţa a aplicat dispoziţiile art. 74 lit. a)-c) Cod penal şi, apreciind ca fiind întrunite condiţiile impuse de art. 81 Cod penal şi având convingerea că pedeapsa îşi poate asigura scopul în aceste circumstanţe, a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei.
Sub aspectul laturii civile a cauzei, instanţa a constatat că există o tranzacţie autentificată, încheiată între inculpat şi părţile civile, rudele minorei decedate, tranzacţie potrivit căreia urmează a se stinge pretenţiile civile născute din fapta ilicită a inculpatului.
Prin decizia penală nr. 60/2003, a Tribunalului Vâlcea, a fost respins ca inadmisibil apelul declarat de părţile civile sub aspectul laturii penale a cauzei şi a fost admis apelul declarat de parchet. Sentinţa a fost desfiinţată în parte, în sensul că a fost redusă pedeapsa aplicată inculpatului la 2 ani închisoare şi s-a înlăturat aplicarea dispoziţiilor art. 81 şi 82 Cod penal.
Curtea de Apel Piteşti, prin decizia penală nr. 134/2003, a casat ambele hotărâri şi a înlăturat aplicarea art. 74,76 Cod penal, majorând pedeapsa aplicată inculpatului la 5 ani şi 6 luni închisoare. Instanţa de recurs a reţinut că nu-şi găseşte justificarea aplicarea art. 74,76 Cod penal, în condiţiile în care accidentul de circulaţie s-a produs din culpa exclusivă a inculpatului, datele personale ale inculpatului motivând o orientare a pedepsei către minimul prevăzut de lege.
Curtea de Apel Piteşti, decizia penală nr. 134 din 2003