Individualizarea pedepsei. Suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Concurs de infracţiuni


Prin sentinţa penală nr. 670/2002 a Judecătoriei Ploieşti, s-a dispus condamnarea inculpatei I.R. la 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea în concurs, a infracţiunilor de fals intelectual în acte contabile şi delapidare, ambele în forma participaţiei improprii.

Prin decizia penală nr. 1149/2002 a Tribunalului Prahova, a fost modificată în parte hotărârea primei instanţe, în sensul că s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatei, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni.

Curtea de Apel Ploieşti, prin decizia penală nr. 3/2003, a casat hotărârile pronunţate de instanţele de fond şi de apel, a împărţit pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare în componentele sale şi a redus pedeapsa aplicată inculpatei, pentru infracţiunea de delapidare, de la 2 ani şi 6 luni închisoare, la 2 ani închisoare. Conform art. 33 lit. a) şi art. 34 lit. b) Cod penal, i-a fost aplicată inculpatei pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, cu menţinerea dispoziţiilor art. 81 Cod penal privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind redus la 4 ani închisoare.

Instanţa de recurs a reţinut că decizia Tribunalului Prahova, prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 2 ani şi 6 luni închisoare, aplicată inculpatei I.R., este nelegală, întrucât, potrivit dispoziţiilor art. 81 alin. 2 Cod penal, suspendarea condiţionată a executării pedepsei poate fi acordată în caz de concurs de infracţiuni, dacă pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 2 ani.

Curtea de Apel Ploieşti, decizia penală nr. 3 din 6 ianuarie 2003