Infracţiune la Legea circulaţiei- prev.si ped.de art.87 al.1 din Rep. cu aplic.art.37 lit.b C.p.
Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau nr.2265/P/2007 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului IL, pentru savarsirea infractiunilor prev.si ped.de art.87 al.1 din OUG 195/2002 Rep. cu aplic.art.37 lit.b C.p.
In motivarea actului de sesizare se afirma ca inculpatul la data de 21.04.2007 ,orele 01.30 a condus autoturismul marca Audi inmatriculat cu nr… pe str… din mun.Bacau, avand o imbibatie alcoolica in sange de 2,00 g%o prima proba si 1,80 g%o a doua proba.
Pentru dovedirea situatiei de fapt au fost propuse spre administrare urmatoarele mijloace de proba : proces verbal de constatare a sesizarii din oficiu proces verbal de constatare (buletin de analiza toxicologica-alcoolemie ,proces verbal de prelevare proba biologica, rezultatul testarii efectuate cu aparatul alcool test , declaratie martor
Prin s.p.1641/15 septembrie 2008 a Judecatoriei Bacau, pronuntata in dosarul nr.6255/180/2008 s-a procedat mai intai la schimbarea incadrarii juridice din art.87 alin.1 din OUG 195/2002 republicata cu aplicarea art.37 lit.b din Codul penal, in infractiunea prev.deart.87 alin.1 din OUG 195/2002 republicata cu aplicarea art.37 lit.a din Codul penal.
In baza art.87 alin.1 din OUG 195/2002 republicata cu aplicarea art.37 lit.a din Codul penal, inculpatul IL, a fost condamnat la pedeapsa de 1(un) an inchisoare pentru savarsirea infractiunii rutiere privind conducerea pe drumurile publice a unui autoturism avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala.
In baza art.61 Cod penal a fost mentinuta liberarea conditionata privind restul de pedeapsa de 332 zile ramas neexecutat din pedeapsa de 2 ani si 10 luni inchisoare aplicata prin s.p.2320/16 mai 2003 a Judecatoriei Bacau, definitiva prin d.p.744/21.10.2004 a Curtii de Apel Bacau.
Pe langa pedeapsa principala inculpatului i-a fost aplicata pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev.de art.64 lit.a teza II si b din codul penal, pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.191 alin.1 Cod pr.penala, inculpatul a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat ocazionate.
Pentru a hotara astfel, prima instanta a avut in vedere ca la data de 21 aprilie 2007, in jurul orelor 1,30 noaptea, inculpatul IL a fost surprins conducand autoturismul Audi ,inmatriculat sub nr… avand o imbibatie alcoolica in sange de 2,00 gr%o prima proba si 1,80 gr%o a doua proba.
In fata primei instantei inculpatul nu s-a prezentat la nici un termen.
In baza s.p.1641/15.09.2008 a Judecatoriei Bacau s-a emis mandatul de a pedepsei inchisorii 1830/30.09.2008.
La data de 03.10.2008, IL a declarat apel impotriva s.p.1641/15.09.2008 a Judecatoriei Bacau pe care o considera nelegala si netemeinica, invocand si nelegala sa citare, intrucat la adresa sa din Bacau nu a primit nicio citatie.
La data de 05.12.2008 apelantul a facut cunoscut faptul ca mandatul de arestare emis pe numele sau a fost pus in executare, motiv pentru care se afla in penitenciarul Bacau, fapt pentru care a fost citat cu aducere din Penitenciarul Bacau.
La primul termen de judecata in apel, avocata inculpatului a facut cunoscut faptul ca apelul a fost declarat in conformitate cu prevederiile art.365 C.pr.pen., adica peste termen.
Instanta verificand modul cum s-a facut citarea inculpatului la fond, a constatat ca acesta a fost citat la doua adrese, .. desi la urmarirea penala inculpatul fusese cunoscut faptul ca locuieste fara forme legale în ….
Cum in loc de nr.25 a fost citat la ap.25, citarea inculpatului la prima instanta nu s-a facut in mod corect.
Intrucat nici comunicarea dispozitivului hotararii primei instante nu s-a facut la adresa corecta, apelul declarat a fost considerat in termen, nicidecum in conditiile art.365 C.pr.pen.
In apelul inculpatului apelant a fost de acord sa dea o scurta declaratie prin care a recunoscut comiterea infractiunii rutiere retinute in sarcina sa pe care a si regretat-o, facand totodata cunboscuta imprejurarea ca a fost incarcerat la data de 17 noiembrie 2008.
Avand insa in vedere nelegala citare a inculpatului la fond, invocata chiar si prin cererea de apel, instanta a apreciat ca se impune rejudecarea cauzei de catre prima instanta.
Prin d.p.542/A/2008 pronuntata de catre Tribunalul Bacau apelul inculpatului a fost admis, iar hotararea primei instante a fost desfiintata in totalitate, inclusiv formele de executare emise in baza acesteia, dosarul a fost trimis la aceeasi instanta spre rejudecare.
Actele procedurale efectuate in cauza au fost mentinute si s-a dispus punerea in libertate a inculpatului daca nu este arestat in alta cauza, imediat dupa ramanerea definitiva a hotararii.
Prin coroborarea probelor administrate ,instanta retine ca la data de 21.04.2007, organele de politie din cadrul S.P.R. Bacau s-au sesizat din oficiu cu faptul ca inculpatul IL a condus autoturismul marca Audi avand o imbibatie alcoolica in sange peste limita legala.
Potrivit procesului verbal din 21.04.2007 in timp ce executa serviciul de control si de supraveghere a traficului rutier pe str….. din mun.Bacau ,organele de politie din cadrul S.P.R Bacau au oprit pentru control autoturismul marca Audi identificand pe conducatorul auto in persoana inculpatului IL care intrucat emana halena alcoolica a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,98 mg/L alcool pur in aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital unde i s-au recoltat doua probe biologice de sange la un interval de o ora. De fata la aceste activitati ale organului de cercetare penala a fost si martorul asistent ET care in declaratia sa din 25.02.2008 confirma cele consemnate in procesul verbal. Prin buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie emis de S.M.L. Bacau s-a stabilit faptul ca la momentul opririi in trafic pentru control inculpatul avea o alcoolemie in sange de 2,00 g%o prima proba si 1,80 g%o a doua proba.
La retinerea situatiei de fapt instanta a avut in vedere urmatoarele mijloace de proba : proces verbal de constatare a sesizarii din oficiu ,proces verbal de constatare, buletin de analiza toxicologica-alcoolemie, proces verbal de prelevare proba biologica ,rezultatul testarii efectuate cu aparatul alcool test declaratie martor .
In drept ,fapta inculpatului intruneste continutul constitutiv al infractiunii prev.de art.87 al.1 din OUG 195/2002 cu aplic.art.37 lit.a C.p.
In temeiul art.345 C.p.p. avand in vedere ca fapta exista, constituie infractiune si ca a fost savarsita de catre inculpat, urmeaza a dispune condamnarea acestuia.
La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta va tine seama de criteriile generale prev.de art.72 C.p. respectiv dispozitiile partii generale ale C.p., limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana inculpatului si imprejurarile care agraveaza raspunderea penala.
Instanta va deduce din pedeapsa aplicata perioada executata.
In temeiul art.61 C.p. instanta va mentine liberarea conditionata pentru restul de pedeapsa ramas neexecutat in cuantum de 332 zile din pedeapsa inchisorii aplicata prin s.p.2320/2003 pronuntata de catre Judecatoria Bacau.
Instanta va interzice inculpatului, exercitarea drepturilor prev.de art.64 lit.a teza II si b C.p. in conditiile prev.de art.71 C.p.
In temeiul art.189 C.p.p. instanta va dispune plata din fondurile M.J. a
onorariului pentru aparatorul desemnat din oficiu.
In temeiul art.191 al.1 C.p.p. instanta constatand culpa procesuala a
inculpatului, urmeaza a dispune obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat.
??
??
??
??
1