Infracţiune la legea circulaţiei. Pericol social. Inaplicabilitatea art.18/1 cod penal.
Conducerea pe drumurile publice a unui autocamion, având în sânge o alcoolemie de 0.95 gr.0/00, întruneşte gradul de pericol social specific unei infracţiuni
Secţia penală – decizia penală nr.891/2004
Prin sentinţa penală nr.374/2004 a Judecătoriei Alba Iulia, pronunţată în dosar nr.1197/2004, s-a dispus condamnarea inculpatului C.V. la 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art.79 al.1 din OUG nr.195/2002, cu aplicarea art.74 lit.a şi c, art.76 lit.d cod penal.
Pentru a pronunţa această hotărâre prima instanţă a reţinut în esenţă că în data de 1 noiembrie 2003, în timp ce se întorcea acasă dintr-o cursă, inculpatul a oprit la un bar din localitatea Cugir unde a consumat 150 ml votcă Stalinskaia, după care în jurul orelor 21,30 a urcat la volanul autocamionului marca ROMAN, conducând pe strada Râul Mic din Cugir, unde a fost oprit de un echipaj de poliţie şi testat cu aparatul Alcotest Droges 7410, stabilindu-se valoarea alcoolului în aerul expirat de 0,46 gr%o.
Probele biologice au indicat o alcoolemie în sânge de 0,95 gr%o.
Împotriva sentinţei a declarat apel inculpatul C.V., solicitând desfiinţarea acesteia, şi pronunţarea unei soluţii de achitare.
Prin decizia penală nr.275/A/24 iunie 2004 pronunţată de Tribunalul Alba – secţia penală – în dosar nr.2120/2004 a fost admis apelul declarat de inculpatul C.V. împotriva sentinţei penale nr.374/2004 a Judecătoriei Alba Iulia, iar în urma desfiinţării acestei sentinţe şi procedându-se la rejudecarea cauzei, în baza art.11 pct.2 lit.a raportat la art.10 lit.b/1 cod procedură penală şi art.18/1 cod penal inculpatul a fost achitat cu privire la infracţiunea prev. de art.79 al.1 din OUG 195/2002.
Inculpatului i-a fost aplicată sancţiunea amenzii administrative în sumă de 8 milioane lei.
Pentru a decide astfel, tribunalul a reţinut că raportat la urmările produse, la conduita procesuală adecvată a inculpatului, la probabilitatea scăzută privind riscul producerii unui accident întrucât traficul nu era intens, fapta inculpatului nu prezintă pericolul social specific unei infracţiuni şi ca atare în speţă sunt incidente dispoziţiile art.18/1 cod penal.
Împotriva deciziei a declarat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba solicitând admiterea acestuia, casarea deciziei penale nr.375/A/2004 a Tribunalului Alba şi menţinerea hotărârii primei instanţe.
Recursul este fondat.
În esenţa lor infracţiunile la regimul circulaţiei pe drumurile publice, ca infracţiuni de pericol încriminează fapte prin care sunt puse în pericol valorile sociale inclusiv viaţa persoanei implicate în circulaţia pe drumurile publice, chiar dacă aceste valori nu sunt vătămate efectiv.
Instanţa de apel a minimalizat pericolul social al faptei inculpatului, apreciind nejustificat că nu este realizat pericolul pe care -l presupune o infracţiune.
În speţă, inculpatul fiind şofer profesionist a condus autocamionul de mare tonaj, pe întuneric, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, faptă care nu este în mod vădit lipsită de importanţă în sensul art.18/1 cod penal.
Din constatările organelor de poliţie şi a martorilor asistenţi, a reieşit că la data efectuării controlului, inculpatul emana miros de băuturi alcoolice. Şi că era în stare de ebrietate.
S-a constatat că acesta avea o alcoolemie de 0,95 gr%0, deci un indice destul de însemnat în calificarea faptei ca infracţiune.
Ca atare în mod eronat instanţa de apel a statuat că fapta inculpatului nu prezintă gradul de pericol social specific unei infracţiuni, în cauză nefiind incidente dispoziţiile art.18/1 cod penal.
Recursul va fi admis iar decizia Tribunalului Alba casată, cu consecinţa menţinerii ca legală şi temeinică a hotărârii instanţei de fond.