Pretentii izvorâte din contractul de împrumut. Neprevederea faptei de catre legea penala. Achitare. Nesolutionarea actiunii civile
Prin sentinta penala nr. 572 din 21 septembrie 2006 Judecatoria Roman a dispus achitarea inculpatului M.S. cu privire la infractiunea de abuz de încredere, prevazuta de art. 213 Cod penal, la plângerea prealabila directa a partii vatamate G.E.
În plângerea sa partea vatamata a motivat ca l-a împrumutat pe inculpat cu suma de 4000 euro, acesta luându-si angajamentul de a-i restitui în cel mai scurt timp, partile stabilind, totusi, de comun acord, un termen de rambursare de 6 luni. Dupa scurgerea unui termen mai mare decât cel convenit si doar dupa lungi insistente inculpatul i-a restituit suma de 2000 euro în luna august 2005, refuzând sa mai restituie si deferenta. Partea vatamata sustine ca a luat de mai multe ori legatura cu inculpatul pentru rezolvarea amiabila a problemei, dar nu a reusit recuperarea sumei împrumutate, motiv pentru care la data de 7 iulie 2006 i-a trimis acestuia o notificare prin intermediul executorului judecatoresc . Partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 3000 euro.
Pentru a dispune achitarea inculpatului instanta a retinut ca pretentiile materiale ale acesteia deriva dintr-un contract de împrumut. În atari conditii, litigiul partilor, a carui cauzalitate este legata de neexecutarea culpabila a obligatiilor contractuale, are o evidenta natura juridica civila. Raportul juridic de drept material, substantial, dedus judecatii este unul contractual civil, care exclude, de plano, aplicabilitatea legii penale. Constatând natura esentialmente civila a raportului juridic litigios dintre parti, instanta a dispus achitarea inculpatului, potrivit art. 11 pct. 2 lit. a cu aplicarea art. 10 lit. b Cod proc. penala, iar în temeiul art. 346 alin. 4 Cod proc. penala a lasat nesolutionata actiunea civila formulata de partea vatamata alaturat actiunii penale.