Infracţiunea de lovire sau alte violenţe prevăzută de art.180 al.2 Cod penal. Infracţiuni


S-a reţinut că inculpaţii au agresat partea vătămată Gy.A. cauzându-i leziuni vindecabile în 16-18 zile.

În cursul urmăririi penale inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunii.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

La data de 22 ianuarie 2009 partea vătămată Gy. A. a depus la Postul de Poliţie L. o plângere penală împotriva inculpaţilor pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 al.2 Cod penal arătând că la data de 10 ianuarie 2009 în jurul orelor 23,00 a fost agresat fizic de către aceştia suferind leziuni traumatice (f.6).

Din declaraţia părţii vătămate dată în data de 22 ianuarie 2009 a rezultat că la data de 10 ianuarie 2009 în jurul orelor 23,00 trebuia să se întâlnească cu o cunoştinţă, respectiv cu numitul O. L. A. şi cum această întâlnire nu s-a realizat el a intrat în barul R. din L. pentru a se interesa în legătură cu persoana cu care trebuia să se întâlnească. Intrând în bar a fost agresat de către inculpaţi care în mod violent l-au scos din local, l-au îmbrâncit iar la ieşire a fost lovit cu pumnii şi cu bocancii de către aceştia (f.7).

Din certificatul medico-legal nr. 16 din 12 ianuarie 2009 emis de Spitalul Judeţean Miercurea Ciuc Cabinetul de Medicină Legală Odorheiu Secuiesc Judeţul Harghita a rezultat că partea vătămată prezenta leziuni traumatice corporale care puteau data din data de 10 ianuarie 2009 şi are s-ar fi putut produce prin lovituri directe repetate cu un corp contondent, stabilindu-se totodată că pentru vindecarea acestora erau necesare un număr de 12-14 zile de îngrijiri medicale în caz că nu surveneau complicaţii (f.21).

Ulterior partea vătămată s-a prezentat din nou la medicul legist, iar din completarea certificatului medico-legal nr. 16 din 12 ianuarie 2009 a rezultat că timpul de îngrijiri medico-legale necesar pentru vindecarea leziunilor suferite de partea vătămată se prelungeşte de la 12-14 zile la 16-18 zile calculate de la data producerii (f.22).

Din declaraţia martorului audiat în cauză, respectiv E.B.M., barman la barul R. din comuna L. a rezultat că aceasta a observat că între partea vătămată şi inculpaţi au existat discuţii iar la un moment dat a observat cum partea vătămată s-ar fi ameţit, a făcut un pas în spate şi în acelaşi timp inculpatul M.E. a sărit după partea vătămată şi a început să o împingă spre ieşire. După ce aceştia au ieşit din bar au fost urmaţi de către inculpaţii B. A. şi B.Z. iar ulterior martora a văzut că la ieşirea din bar pe scări totul era murdar de noroi şi sânge (f.8,9).

În cursul urmăririi penale inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina lor, în sensul că la data de 10 ianuarie 2009 seara au agresat-o fizic pe partea vătămată, iar în ceea ce îl priveşte pe inculpatul M.E. acesta a declarat că văzând-o pe partea vătămată că intră în bar s-a deplasat la ea şi a întrebat-o când urmează să-i restituie suma de 750 lei pe care i-a datora iar partea vătămată a început să râdă spunându-i că nu îi va da nici un ban, fapt care l-a enervat foarte rău (f.10,13,14,17,18).

Fapta inculpaţilor întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 al.2 Cod penal.

În cursul soluţionării cauzei inculpaţii şi partea vătămată au comunicat instanţei împăcarea lor solicitând încetarea procesului penal.

Având în vedere că infracţiunea de lovire sau alte violenţe prev. de art. 180 al.2 Cod penal este o infracţiune pentru care împăcarea înlătură răspunderea penală instanţa în baza art. 11 pct.2 lit.b, raportat la art. 10 lit.h Cod procedură penală va înceta procesul penal pornit împotriva inculpaţilor M.E., B.Z. şi B.A., ca urmare a împăcării părţilor.

Va obliga partea vătămată şi inculpaţii în baza art. 192 pct.2 lit. b Cod procedură penală să plătească statului câte 200 lei , cheltuieli judiciare.