Masura de siguranta a internarii medicale nu se poate lua fata de faptuitorul care nu era iresponsabil ci doar prezenta tulburari de comportament ce constituie simple elemente de individualizare a pedepsei. Măsuri de siguranţă şi educative


Masura de siguranta a internarii medicale nu se poate lua fata de faptuitorul care nu era iresponsabil ci doar prezenta tulburari de comportament ce constituie simple elemente de individualizare a pedepsei.

Prin adresa Parchetului de pe lânga Judecatoria Piatra Neamt a fost sesizata instanta în vederea luarii fata de faptuitorul S. C. a masurii de siguranta a internarii medicale prev. de art. 114 C.pen.

În sustinere a fost atasat dosarul Parchetului de pe lânga Judecatoria Piatra Neamt, dosar în care a fost pronuntata rezolutia prin care s-a confirmat propunerea de neîncepere a urmaririi penale fata de faptuitorul S. C. pentru savârsirea infractiunii de distrugere prev. de art. 217 al. 1 C.pen.

Faptuitorul a fost legal citat, s-a prezentat în fata instantei si a fost audiat, fiind asistat de aparator din oficiu. A aratat ca recunoaste fapta pentru care a fost cercetat, fapta pe care a savârsit-o deoarece a consumat alcool. A mai aratat ca nu este de acord cu luarea masurii de siguranta a internarii medicale, deoarece urmeaza tratament medical si lunar se prezinta la consult medical de specialitate. În sustinerea afirmatiilor sale a depus în copie acte medicale (bilet de iesire din spital, scrisori medicale, retete, etc).

Din actele si lucrarile dosarului instanta a retinut ca faptuitorul S. C. a fost cercetat pentru savârsirea infractiunii de distrugere prev. de art. 217 al. 1 C.pen. constând în aceea ca la 02.09.2008, fiind sub influenta alcoolului, a aruncat cu pietre în geamurile Scolii Generale din satul Almas si a spart 4 geamuri termopan, provocând un prejudiciu de 330 euro.

În cauza s-a efectuat o expertiza medico-legala psihiatrica, concluzionându-se ca S. C. sufera de tulburare organica cerebrala toxica cu elemente dementiale, paranoia toxica, discernamântul critic al acestuia fiind mult diminuat.

Situatia de fapt a fost stabilita în baza declaratiilor faptuitorului date pe parcursul urmaririi penale si în fata instantei, precum si a raportului de expertiza medico-legala psihiatrica.

Instanta a retinut însa ca în cauza nu poate fi luata fata de faptuitor masura de siguranta a internarii medicale prev. de art. 114 C.pen., atât timp cât din concluziile raportului de expertiza medico-legala psihiatrica rezulta ca faptuitorul are discernamântul critic mult diminuat, dar prezent.

Asa cum s-a stabilit în doctrina si practica judiciara, masura de siguranta a internarii medicale nu se poate lua fata de faptuitorul care nu era iresponsabil ci doar prezenta tulburari de comportament ce constituie simple elemente de individualizare a pedepsei (solutie adoptata de instanta suprema în decizia nr.2677/1979).

Este de necontestat însa ca, fata de tulburarile de care sufera faptuitorul, se impune luarea fata de acesta a masurii de siguranta a obligarii la tratament medical pâna la însanatosire.

Asa fiind, instanta a admis în parte sesizarea Parchetului de pe lânga Judecatoria Piatra Neamt; în temeiul art.162 C.pr.pen. raportat art. 112 al.1 lit. a si art. 113 al.1 C.pen. a dispus obligarea la tratament medical pâna la însanatosire a faptuitorului; a pus în vedere faptuitorului faptul ca, potrivit art.113 al.2 C.pen., daca nu se prezinta regulat la tratament, se poate dispune internarea medicala.