: Tâlhărie. Jurisprudență Tâlhărie


Judecătoria VĂLENII DE MUNTE Sentinţă penală nr. 221 din data de 17.10.2013

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă (…) nr. (…) din (…) a fost trimis în judecată inculpatul (…) pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhătie, faptă prev. de art. 211 alin. 1, 2 lit. b si c cod penal.

S-a retinut prin rechizitoriu că la data de (…), în jurul orei (…) inculpatul, in timp ce se afla pe strada (…) din comuna (…), a deposedat-o pe partea vătămată (…), în vârstă de 78 ani, de un telefon mobil marca Siemens și suma de 110 lei, prin folosirea fortei și amenintând-o cu moartea.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri, a fost audiată partea vătămată (…) si inculpatul.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanța constată faptul că la data de (…), în jurul orelor (…), în timp ce se afla pe strada (…) din (…), inculpatul (…) a deposedat-o pe partea vătămată (…) -în vârstă de 78 de ani, de un telefon mobil marca Siemens și suma de 110 lei, prin folosirea forței și amenințări cu moartea. Situația de fapt expusă rezultă din declarația inculpatului, a părții vătămate, precum și a martorilor audiați în cauză.

Din coroborarea probelor administrate în cauză instanța reține vinovăția inculpatului în săvârșirea infracțiunii de tâlhărie prevăzută și pedepsită de art.211 al.1,2 lit.b și c Cod penal, text de lege enunțat în ședință publică și în baza căruia acesta va fi condamnat.

La individualizarea pedepsei instanța va avea în vedere prevederile art.72 Cod penal, precum și ale art.74 rap.la art.76 lit.b Cod penal. Astfel, inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale și în cursul urmăririi penale a recunoscut fapta săvârșită, împrejurări care constituie circumstanțe atenuante în sensul legii penale.

Pentru fapta săvârșită instanța va condamna pe inculpat la pedeapsa închisorii, urmând ca în temeiul art.71 al.1,2 Cod penal să interzică acestuia drepturile prevăzute de art.64 al.1 lit.a teza a II-a și lit.b Cod penal.

În temeiul art.350 C.pr.pen. va menține măsura arestării preventive a inculpatului, dispusă prin încheierea nr.(…) pronunțată de (…)

În temeiul art.88 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicată timpul reținerii și al arestării preventive începând cu data de (…) la zi.

Instanța va lua act că bunurile sustrase au fost recuperate de către partea civilă.

În temeiul art.346 rap.la art.14 al.5 C.pr.pen. instanța va admite în parte cererea formulată de parte civilă (…) și va dispune obligarea acestuia la plata sumei de 5.000 lei cu titlu de daune morale, având în vedere că fapta comisă a produs suferințe psihice părții civile.

În temeiul art.191 al.1 C.pr.pen. va obliga inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.