R O M Â N I A
JUDECATORIA MEDIAS
SECTIE GENERALA
SENTINTA PENALA Nr. 349
Sedinta secreta de la 04 Decembrie 2008
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Medias din data de 25.08.2008 inculpatul C. I. a fost trimis în judecata pentru comiterea infractiunii continuate de act sexual cu un minor, prev. de art. 198 al. 1 C. pen. cu aplic. art.41 al. 2 C. pen.
În fapt s-a retinut ca în perioada august 2007 – martie 2008 inculpatul a întretinut raporturi sexuale de mai multe ori, în baza aceleiasi rezolutii infractionale, cu minora P. S. N., în vârsta de 14 ani.
Inculpatul a recunoscut comiterea infractiunii, pe care a explicat-o prin faptul ca nutreste sentimente sincere de afectiune fata de partea vatamata.
Partea vatamata,asistata de parinti, s-a constituit parte civila în cursul judecatii ( f. 45 ).
Examinând actele dosarului, respectiv:
-plângerea parintelui P. I. ( f. 5 );
-declaratiile parintelui ( f. 6-8, 60 );
-declaratiile partii vatamate ( f. 9-11, 57 );
-certificatul medico –legal ( f. 14 );
-declaratiile inculpatului ( f. 19-23 );
-declaratiile martorilor R. I. ( f. 24-26, 58 ), G. A. ( f. 59 ), S. V. (f. 71);
-diplome obtinute de partea vatamata la scoala ( f. 67-70 )
instanta retine urmatoarea stare de fapt:
Partile se cunosc din anul 2006, când au început o relatie de prietenie, cunoscuta de prietenii celor doi si de familia inculpatului. Între inculpat si partea vatamata au luat nastere sentimente de afectiune, iar începând din luna august 2007 au început sa întretina raporturi sexuale. S-au întâlnit de mai multe ori, desi tatal partii vatamate a dezaprobat relatia, despre care atât inculpatul, cât si partea vatamata cunosteau ca încalca prevederile legale. Abia în luna martie 2008, tatal partii vatamate a reusit sa puna capat relatiei partilor, dupa ce a fost avertizat de sora inculpatului, martora R. I., ca acestia continuau sa se întâlneasca, în ciuda opozitiei tatalui. În acest scop, P. I. a mutat partea vatamata la o alta scoala, a depus plângerea la politie si a facut demersuri la medicul legist. Dupa încetarea relatiei în luna martie 2008,partea vatamata a încercat sa-l contacteze pe inculpat trimitându-i mesaje pe telefonul mobil, mesaje care au ajuns în posesia martorei R., inculpatul fiind plecat în strainatate la munca.
Fapta inculpatului de a întretine raporturi sexuale, în mod repetat, în baza aceleiasi rezolutii infractionale, cu partea vatamata în vârsta de 14 ani constituie infractiunea continuata de act sexual cu un minor, prev. de art. 198 al. 1 C. pen. cu aplicarea art. 41 al. 2 C. pen.
Pentru fapta comisa instanta va stabili si aplica inculpatului pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare.
La individualizarea pedepsei instanta a avut în vedere urmatoarele criterii:
-limitele de pedeapsa prevazute în partea speciala a C.pen.;
-gradul ridicat de pericol social al faptei, prin consecintele asupra psihicului partii vatamate;
-forma continuata a infractiunii;
-circumstantele atenuante legale prev. de art.74 lit. a si c ( buna conduita înainte de comiterea faptei si comportarea sincera în cursul cercetarilor );
-lipsa antecedentelor penale;
-neparticiparea inculpatului la procesul penal la faza de judecata, când a ales sa plece în strainatate, posibil la munca, fara a face dovezi în acest sens.
În temeiul art. 71 al. 2 C.pen. instanta va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a , lit. b si lit. e C. pen. pe durata executarii pedepsei principale.
La alegerea pedepselor accesorii instanta a avut în vedere natura si gravitatea infractiunii, împrejurarile cauzei si persoana inculpatului.
Instanta va aprecia ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate, motiv pentru care, în temeiul C. pen., va suspenda conditionat executarea pedepsei principale pe o durata de 3 ani si 6 luni, termen de încercare stabilit în conditiile art. 82 C. pen.
În temeiul art. 359 C. pr. pen., instanta va atrage atentia inculpatului asupra prev. C. pen. referitoare la revocarea suspendarii.
În baza art. 71 al. 5 C. pen., pe durata suspendarii executarii pedepsei principale se suspenda si executarea pedepselor accesorii.
Partea vatamata P. S. N., asistata de parintii P. I. si I., s-a constituit parte civila cu suma de 100 de lei – despagubiri materiale – reprezentând c/v certificatului medico – legal si transport la spital, 20000 lei – daune morale – si cheltuieli de judecata.
În baza art. 14si 346 C.pr.pen. rap. la art. 998 C. civ. instanta va obliga inculpatul sa plateasca partii civile daune materiale în suma de 79,99 lei ( contravaloarea examinarii medicale – 50 de lei – f. 13 si contravaloare transport – 29,99 lei – f. 65 ) si daune morale în suma de 3000 de lei, celelalte pretentii urmând a fi respinse ca neîntemeiate.
Instanta apreciaza ca daunele morale acordate sunt suficiente pentru repararea integrala a prejudiciului moral, având în vedere consecintele afective la adresa partii vatamate ( schimbarile din viata sentimentala i-au afectat, de exemplu, rezultatele scolare ), rezonanta faptei în comunitate, dar si maturitatea dovedita de partea vatamata atât pe durata desfasurarii relatiei, cât si ulterior ( a reusit sa-l determine pe inculpat sa cheltuiasca sume importante din salariu pe cadouri, a mentinut relatia ascunsa parintilor mai multe luni de zile si a încercat sa reia relatia folosind mesageria telefonului mobil, dupa ce tatal si inculpatul i-au pus capat).
În temeiul art. 191 al. 1 C. pr. pen. instanta va obliga inculpatul sa plateasca statului cheltuieli de judecata în suma de 300 de lei, din care 100 de lei reprezinta onorariu aparator din oficiu avansat din fondurile Ministerului Justitiei.
În baza art. 193 al. 1 si 2 C. pr. pen. instanta va obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate cheltuieli de judecata partiale în suma de 300 de lei ( f. 66 ), corespunzator proportiei admiterii actiunii civile.