Cod operator nr. 11276
Dosar nr. 1359/296/2007
R O M Â N I A
TRIBUNALUL SATU MARE
SECTIA CIVILĂ
DECIZIA CIVILĂ Nr. 169/Ap
Şedinţa publică de la 24 Iunie 2009
Drepturile omului.
Libertatea de asociere.
(…)
Asupra apelului civil de faţă, constată următoarele:
Prin sentinţa civilă nr.1618/18.03.2008 pronunţată în dosar nr.1359/296/2007, Judecătoria Satu Mare a respins acţiunea civilă înaintată de către reclamantul R în contradictoriu cu pârâta ASOCIAŢIA JUDEŢEANĂ A VÂNĂTORILOR ŞI PESCARILOR SPORTIVI SATU MARE.
Pentru a pronunţa această sentinţă instanţa de fond a reţinut că, potrivit menţiunilor înscrise în Carnetul de membru şi permis de vânătoare seria 73447 eliberat de către Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, reclamantul este membru al acestei asociaţii din anul 2001.
Conform adresei nr.1739/10.12.2007 a A.J.V.P.S. Satu Mare, reclamantul a fost convocat şi prezent în faţa Consiliului A.J.V.P.S. Satu Mare în data de 24.03.2005, unde i s-a adus la cunoştinţă măsura de radiere din rândul membrilor A.J.V.P.S. conform L.103/1996 şi a Statutului A.G.V.P.S. din România şi A.J.V.P.S. Satu Mare.
Măsura de radiere i-a fost comunicată reclamantului prin adresa nr.641/28.07.2005, prin mandat poştal cu confirmare de primire.
Potrivit Statutului AJVPS Satu Mare, respectiv art.6 alin.3, „calitatea de membru vânător al AJVPS Satu Mare se pierde prin radiere, care se face în cazurile…de stabilire a domiciliului în străinătate.”
Raportat la prevederile statutare precitate, pe care reclamantul cu toate că nu le-a luat la cunoştinţă sub semnătură, era obligat să le respecte de la data obţinerii calităţii de membru, instanţa de fond a apreciat ca fiind întemeiată măsura radierii dispusă de către pârâtă, reclamantul nefăcând dovada că la data luării măsurii radierii avea reşedinţa stabilită în România.
În consecinţă, prima instanţă a respins ca neîntemeiată acţiunea promovată şi a omis acordarea cheltuielilor de judecată, acestea nefiind solicitate.
Împotriva acestei hotărâri, reclamantul a declarat apel solicitând admiterea căii de atac exercitate, modificarea în tot a sentinţei apelate, în sensul admiterii acţiunii astfel cum a fost susţinută şi în faţa primei instanţe.
În cererea de apel, completată ulterior în privinţa motivelor, apelantul critică hotărârea primei instanţe, considerând că măsura radierii din cadrul acestei asociaţii pe motiv că ar avea domiciliul în străinătate este abuzivă şi absolut nelegală, câtă vreme şi-a păstrat cetăţenia română şi are o reşedinţă stabilă în România, deţinând împreună cu familia o casă în Carei înscrisă în evidenţele CF şi unde evident poate primi corespondenţa, cu atât mai mult cu cât, în timpul anului locuieşte efectiv în acest imobil, circumstanţe care conferă calitatea de domiciliu temporar.
Prin urmare, chiar dacă domiciliul stabil este în Germania, lucru pe care nu-l contestă, totuşi, în calitate de cetăţean român, ar trebui să se bucure în continuare de toate drepturile recunoscute oricărui cetăţean român prin legea fundamentală, inclusiv dreptul la asociere, dar şi la egalitate în faţa legii, principiu conferit de art.16 din Constituţie. Mai mult, măsura luată privind radierea sa din evidenţele asociaţiei contravine şi disp.art.11 din Convenţie privind libertatea de întrunire şi asociere în sensul că exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrângeri decât acelea care, prevăzute de lege, constituie măsuri necesare într-o societate democratică, luate pentru păstrarea securităţii naţionale, siguranţa publică şi asigurarea ordinii, prevenirea infracţiunilor, protejarea sănătăţii sau moralei ori pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altora.
Acest articol sprijină întrutotul dreptul de a obţine înscrierea în evidenţele asociaţiei intimate, astfel că reglementarea statutară, respectiv a dispoziţiilor cuprinse în Statutul AJVPS Satu Mare, art.6 alin.5, cât şi în Statutul AJVPS art.6 alin.3 publ.în M.O.750/2005 sunt în dezacord cu Convenţia şi încalcă dreptul prev.de art.37 din Constituţie şi respectiv art.16. Condiţionarea dobândirii calităţii de membru vânător de stabilirea domiciliului în România este abuzivă şi discriminatorie întrucât la data primirii în asociaţie în cuprinsul Statutului AJVPS Satu Mare nu existau astfel de prevederi, iar la nivel naţional statutul s-a publicat în anul 2005, ori apelantul arată că a primit legitimaţie încă din anul 1999.
În opinia apelantului, de vreme ce i s-a eliberat legitimaţia specială nr.154/1999 din conţinutul căruia rezultă că era candidat pentru a deveni membru în asociaţie, iar ulterior a fost admis şi a devenit membru vânător al acesteia, cu achitarea cotizaţiei la zi, inclusiv pentru anul 2006, este vorba de obţinerea unui drept câştigat de care nu mai poate fi privat prin dispoziţii ce retroactivează.
Întemeiat pe aceste considerente, solicită admiterea apelului, cu obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată.
Intimata-pârâtă nu a depus întâmpinare.
Cu titlu de chestiune prealabilă, tribunalul reţine că pricina a fost suspendată ca urmare a sesizării Curţii de Apel Oradea cu excepţia de nelegalitate asupra disp.art.33 alin.4 din Statutul Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România publicat în Monitorul Oficial nr.750/2005 şi art.6 alin.3 din Statutul cadru al AJVPS Satu Mare, excepţie respinsă ca inadmisibilă prin sentinţa civilă nr.2/2CA/2009 a Curţii de Apel Oradea.
Faţă de considerentele sentinţei precitate, tribunalul a analizat, pe cale incidentală, excepţia de neconvenţionalitate a dispoziţiilor statutare în raport de prev.art.11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ce reglementează libertatea de întrunire şi asociere, păstrând cauza spre competentă soluţionare, inclusiv în primul ciclu procesual, câtă vreme s-a stabilit că sunt aplicabile dispoziţiile dreptului civil şi nu cele ale dreptului administrativ.
Astfel, tribunalul reţine că libertatea de întrunire şi dreptul de asociere pot fi restrânse numai pentru motive expres prevăzute de lege şi care într-o societate democratică să asigure păstrarea securităţii naţionale, siguranţa publică, apărarea ordinii, prevenirea infracţiunilor, protejarea sănătăţii sau a moralei ori pentru protecţia libertăţilor fundamentale ale altora. Condiţionarea dobândirii calităţii de membru vânător, de stabilirea domiciliului pe teritoriul României este reglementată prin art.6 alin.3 din Statutul cadru al AJVPS Satu Mare, prin urmare măsura este prevăzută prin statutul emis de Asociaţie, dar restrângerea nu sprijină elementele la care face trimitere art.11 din Convenţie, nefiind afectată nici siguranţa naţională şi nici cea publică prin permisiunea de a deţine această calitate şi pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.
De vreme ce reclamantul şi-a păstrat cetăţenia română, prin reglementarea precitată din Statut observăm că există o diferenţă de tratament, discriminatorie, între persoanele aflate în situaţii aproape similare, adică cetăţenii români cu domiciliul în România şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, diferenţă care nu are o justificare obiectivă şi rezonabilă, necesară pentru un scop legitim, în aşa fel încât diferenţa de tratament să poată fi primită exclusiv pe temeiul de domiciliu.
Alăturat celor expuse, ţinând seama că reclamantul are domiciliul stabil într-o ţară membră a Uniunii Europene, au fost aduse în discuţie inclusiv normele de drept comunitar, care la fel garantează libertatea de asociere esenţială pentru o persoană de a participa la viaţa civică şi socială, precum şi libertatea de circulaţie şi de şedere pentru orice cetăţean al Uniunii Europene (art.18 din Tratat), condiţii în care restrângerile ce vizează noţiunea de domiciliu trebuie reconsiderate începând cu anul 2007, inclusiv pentru România.
Faţă de cele ce preced, tribunalul a apreciat că excepţia poate fi primită, întrucât măsura luată se sprijină pe o normă ce încalcă dispoziţiile convenţionale precitate.
În consecinţă, reţinând că apelantul este cetăţean român şi deţine pe teritoriul României o reşedinţă stabilă, tribunalul a admis apelul, a modificat în tot sentinţa, în sensul admiterii în parte a acţiunii reclamantului în privinţa anulării sancţiunii luată împotriva sa prin radierea calităţii de membru vânător din evidenţele AJVPS Satu Mare, dar fără obligarea pârâtei-intimate la plata daunelor interese, câtă vreme dispoziţiile statutare justificau măsura până la data pronunţării prezentei hotărâri.
1