Drepturile omului
Revendicare imobiliară. Admisibilitate în condiţiile formulării cererii după apariţia Legii nr. 10/2001.
(Tribunalul Dolj , Secţia civilă – Decizia civilă 447 de la 15 Martie 2007)
La data de 22 aprilie 2005 s-a înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova cererea formulată de reclamanţii D.T.V şi N. C.C prin care au fost chemaţi în judecată pârâţii Consiliul Local Craiova, Municipiul Craiova prin Primar şi RAADPFL Craiova, solicitându-se obligarea acestora să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie reclamanţilor, imobilul teren situat în Craiova, str.X.
In motivarea cererii, reclamanţii au arătat că acest teren a fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, naţionalizarea realizându-se fără titlu, imobilul aparţinând autorilor lor, care l-au cumpărat prin contract de vânzare-cumpărare în anul 1947. Au menţionat că părinţii lor au făcut parte din categoria persoanelor exceptate de la naţionalizare
Reclamanţii au mai arătat că au promovat acţiune în revendicare şi în anul 1999, iar din eroare, în dispozitivul sentinţei nu s-a trecut şi suprafaţa de teren.
În drept au fost invocate disp.art.480 C.civ.
Prin sentinţa civilă nr. 12134 din 25 noiembrie 2005, pronunţată de Judecătoria Craiova, s-a respins acţiunea civilă în revendicare formulată de reclamanţi, reţinându-se că a fost promovată după apariţia Legii 10/2001, lege care reglementează în prezent cadrul juridic privind restituirea imobilelor preluate abuziv de către stat şi care prevede o procedură administrativă ce se finalizează cu emiterea dispoziţiei Primarului, iar soluţionarea contestaţiei împotriva dispoziţiei este de competenţa tribunalului.
Persoanele îndreptăţite la retrocedarea în natură sau în echivalent a unor imobile, trecute în proprietatea statului în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, trebuie să se conformeze condiţiilor, procedurilor şi termenelor prevăzute de Legea 10/2001 şi, în consecinţă, acţiunea în revendicare a unui imobil naţionalizat, promovată pe calea dreptului comun după apariţia Legii 10/2001 este inadmisibilă.
Împotriva acestei sentinţe au formulat recurs reclamanţii, susţinând, în esenţă, că au dovedit calitatea procesuală activă, iar acţiunea în revendicare prin comparare de titluri este imprescriptibilă şi admisibilă.
Recursul este fondat.
Prima instanţă a admis excepţia inadmisibilităţii promovării acţiunii în revendicare pe calea dreptului comun, încălcând dispoziţiile art. 21 din Constituţie, care consacră liberul acces la justiţie, ca drept fundamental al omului, în conformitate cu care nicio lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept, precum şi dispoziţiile art. 6 din Convenţia Europeană a Dreptului Omului care consacră acelaşi drept fundamental al liberului acces la justiţie.
In acelaşi timp, instanţa de fond trebuia să aibă în vedere prevederile art. 1 din Protocolul 1 din Convenţia privind respectarea bunurilor, în conformitate cu care „Orice persoană fizică sau juridică are dreptul să-i fie respectate bunurile sale. Nimeni nu poate să fie privat de proprietate sa decât pentru o cauză de utilitate publică în condiţiile prevăzute de lege şi principiile generale ale dreptului internaţional public”.
A aprecia în sensul admisibilităţii acţiunii în revendicare nu înseamnă o eludare a dispoziţiilor Legii 10/2001. Dreptul de proprietate nu este supus prescripţiei extinctive aşa încât acesta poate fi protejat oricând prin promovarea acţiunii în revendicare, iar potrivit art. 20 alin.2 din Legea 10/2001, persoanele ale căror imobile au fost preluate fără titlu valabil, păstrează calitatea de proprietar avută la data preluării.
Tribunalul apreciază că Legea 10/2001, respectând dispoziţiile art. 6 din convenţie şi art. 21 din Constituţie, nu prevede nicio interdicţie privind formularea acţiunii în revendicare astfel încât, nefiind interzisă în mod expres acţiunea în revendicare, aceasta este admisibilă.
Faţă de aceste considerente, în baza art. 312 alin.5 c.p.civ., tribunalul va casa sentinţa recurată şi va trimite cauza pentru rejudecare la Judecătoria Craiova pentru soluţionarea pe fond a acţiunii în revendicare.