Cuprins pe materii: Drept procesual civil. Încuviinţare executare silită.
Nu poate fi admisă cererea de încuviinţare a executării silite când este formulată de o persoană juridică reprezentată de o altă persoană juridică.
Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, încheiere nr. 102/29.04.2016
Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 25.04.2016, sub numărul …/2016, B.E.J. P A-M, la cererea creditoarei S S.a.r.l., prin reprezentant legal SC K R SRL, a înaintat spre încuviinţarea executării silite, titlul executoriu constând în Contract de credit nr. R…………..9/……..2008 emis de CEC BANK SA.
S-a solicitat încuviinţarea executării silite prin toate modalităţile de executare silită, conform art. 624 Cod procedură civilă.
Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară timbru în cuantum de 20 lei, potrivit art. 10 alin. 1 lit. a din OUG nr. 80/2013 .
S-au depus la dosar următoarele înscrisuri: încheierea din 20.04.2016 a BEJ P A M, cererea creditoarei, titlul executoriu şi contract de vânzare cumpărare de creanţe.
În drept, şi-a întemeiat cererea pe disp. art. 666 coroborat cu art. 651 Cod procedură civilă.
Instanţa, la termenul din data de 29.04.2016, a invocat din oficiu, excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant convenţional pentru creditoarea S S.a.r.l., excepţie de fond, peremptorie şi absolută. Prin decizia nr. 9/04.04.2016, pronunţată în dezlegarea unor chestiuni de drept, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a stabilit că „în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, cererea de chemare în judecată şi reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă.
Potrivit art. 645 alin. 1 C.proc.civ., sunt părţi în procedura de executare silită creditorul şi debitorul. Deşi potrivit art. 666 alin. 1 C.proc.civ., executorul judecătoresc va solicita încuviinţarea executării silite de către instanţa de executare, în termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii creditorului, executorul judecătoresc nu dobândeşte calitatea de parte în procedura de executare silită, ci îşi păstrează calitatea de participant, potrivit art. 644 alin. 1 pct. 5 C.proc.civ. .
Aplicând principiile statuate prin decizia nr. 9/04.04.2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţa reţine că inclusiv în procedura soluţionării cererilor de încuviinţare silită părţile – persoane juridice nu pot fi reprezentate convenţional în faţa instanţelor de judecată prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă.
Pentru toate considerentele evocate anterior, instanţa va admite excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant convenţional pentru creditoarea S S.a.r.l., urmând a dispune anularea cererii de încuviinţare a executării silite.
Potrivit art. 666 alin. 7 C.proc.civ., prezenta încheiere poate fi atacată numai cu apel exclusiv de către creditoare, în termen de 15 zile de la comunicare.