Divort.


Dosar nr. operator 2445

Divort fara copii

R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIU

Sentinta civila nr.

Sedinta publica de la 29 Iunie 2009

Instanta constituita din:

PRESEDINTE : ……….

Grefier: ……..

Pe rol solutionarea cauzei civile privind pe reclamanta MP si pe pârâtul MC, având ca obiect desfacerea casatoriei.

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns reclamanta personal si martorii A I si UN, lipsind pârâtul.

Procedura de citare este legal îndeplinita.

S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care  instanta a procedat la audierea martorilor prezenti sub prestare de juramânt, declaratiile acestora fiind consemnate în scris si atasate la dosarul cauzei.

Reclamanta a  depus la dosar, în copie, cartile de  identitate ale celor doi martori.

Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul pe fond.

Reclamanta a solicitat  desfacerea casatoriei din vina sotului pârât si revenirea la numele de “U”. Cu privire la culpa pentru desfacerea casatoriei, reclamanta a lasat solutia la aprecierea instantei.

INSTANTA,

Deliberând asupra cauzei civile de fata, constata:

Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante la data de ….. sub numarul, reclamanta MP a solicitat în contradictoriu cu pârâtul MC desfacerea casatoriei.

În motivare, reclamanta a aratat ca  s-a casatorit cu pârâtul la …… si a preluat numele acestuia. A mai aratat reclamanta ca de la data încheierii casatoriei cu pârâtul si pâna la data formularii prezentei actiuni,  acesta a avut o comportare necorespunzatoare, urmata  de altercatii, amenintari si lovituri. Reclamanta a precizat ca la data de  12.02.2009 a parasit definitiv domiciliul conjugal de la resedinta  pârâtului, si-a luat o parte din bunurile pe care le avea si  l-a anuntat pe acesta ca intentioneaza sa formuleze actiune pentru desfacerea casatoriei. A mai învederat reclamanta ca din casatoria cu pârâtul nu au rezultat copii.

În drept au fost invocate dispozitiile art. 36 alin. 2  si  art. 38 Cod fam.

Cererea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.

În dovedirea cererii, au fost depuse la dosar, în copie, certificatul de casatorie, certificatul de nastere al reclamantei, sentinta  civila nr. ………., adresa nr. 83595/11.11.2008 emisa de Politia orasului …… si cartile de identitate ale martorilor AI si UN.

În adresa nr. 2339/02.06.2009 emisa de Directia Comunitara Judeteana de Evidenta a Persoanelor Gorj (fila 22) s-a precizat ca pârâtul locuieste în orasul …………., adresa care corespunde cu cea indicata de reclamanta în cererea de chemare în judecata si la care a fost citat pârâtul.

Desi legal citat pârâtul nu s-a prezentat la judecata si nu a formulat întâmpinare.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Partile s-au casatorit la data de ……., casatoria acestora fiind înregistrata în registrul starii civile al Primariei ….sub numarul …………. Dupa casatorie, si-au stabilit domiciliul comun în …….., la locuinta  pârâtului. Din casatorie nu au rezultat copii.

Potrivit art. 38 alin. 1 Cod fam., instanta  poate desface casatoria prin divort atunci când, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Se retine din probele administrate în cauza (declaratiile martorilor UN si A I, filele 29 si 30), ca de-a lungul timpului, datorita faptului ca pârâtul consuma bauturi alcoolice si a geloziei nejustificate pe care acesta o manifesta, conflictele dintre reclamanta si sotul sau au devenit tot mai violente verbal, ducând uneori si la violente fizice, fapt ce a dus la deteriorarea grava a relatiei dintre ei, culminând cu separarea în fapt a sotilor. În aceste conditii, instanta apreciaza ca starea conflictuala dintre soti pune în pericol stabilitatea familiei, iar aceasta casatorie nu-si mai atinge menirea de a reprezenta acea forma de familie unita, în care respectul si afectiunea reciproca asigura o buna stabilitate cuplului si un mediu  propice în care sotii sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material. 

În consecinta, constatând ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate, datorita comportamentului violent al sotului pârât, astfel încât continuarea casatoriei nu mai este posibila, urmeaza ca instanta, constatând întrunite conditiile prevazute de art. 38 Cod fam. sa dispuna desfacerea casatoriei din culpa sotului pârât.

Cu privire la capatul de cerere referitor la nume, instanta retine urmatoarele:

Prin sentinta civila nr. …………. pronuntata de Judecatoria Târgu-Jiu (fila 19) s-a dispus desfacerea casatoriei reclamantei de numitul V M, încuviintându-se acesteia sa pastreze numele dobândit la încheierea acestei casatorii, respectiv “V”. La încheierea casatoriei cu pârâtul MC, reclamanta a luat numele de familie al acestuia, respectiv “M….”.

Potrivit art. 40 alin. 3 Cod fam. “daca nu a intervenit o învoiala sau daca instanta nu a dat încuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea înainte de casatorie”. Prin urmare, având în vedere ca între soti nu a intervenit nicio învoiala în acest sens, reclamanta exprimându-si dorinta de a nu ramâne cu numele de “M….”, instanta va dispune revenirea acesteia la numele avut anterior încheierii acestei casatorii, respectiv “V…”, nume dobândit în urma casatoriei cu V M.

Prin cererea de chemare în judecata, reclamanta a solicitat revenirea la numele pe care l-a dobândit la nastere, respectiv “U…”. Fata de cele expuse anterior, instanta nu poate încuviinta revenirea la numele dobândit prin nastere, respectiv “U…..”, întrucât s-ar aduce atingere celor stabilite cu putere de lucru judecat prin anterioara sentinta de divort prin care s-a dispus în mod definitiv si irevocabil ca reclamanta sa poarte numele de “V….”.

În aceste conditii, reclamanta are posibilitatea de a solicita schimbarea numelui pe cale administrativa, urmând procedura speciala prevazuta de OG nr. 41/2003 privind dobândirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice. Astfel, potrivit art. 4 din OG nr. 41/2003, cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în conditiile prezentei ordonante, iar potrivit alin. 3 al aceluiasi articol se apreciaza justificata printre altele si cererea de schimbare a numelui în situatia în care în urma divortului un fost sot revine la numele de familie purtat anterior si care provine dintr-o alta casatorie, de asemenea desfacuta prin divort, si doreste sa poarte numele dobândit la nastere.

 Instanta va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Admite cererea formulata de reclamanta M P, domiciliata în …. în contradictoriu cu pârâtul MC, domiciliat în  oras  ……

Declara desfacuta casatoria partilor, încheiata la data de …… si trecuta la nr. …… în registrul starii civile al Primariei ….., din vina sotului-pârât.

Reclamanta revine la numele purtat anterior încheierii casatoriei, acela de “V….”.

Ia act ca nu se solicita plata cheltuielilor de judecata.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica de la 29.06.2009.

PRESEDINTE, GREFIER,

Red. /tehnored.

4ex. /20 Iulie 2009