Cu cererea înregistrata sub nr../207/2012, reclamanta D. G. a chemat în judecata pe pârâtul B. M., solicitând instantei sa se stabileasca domiciliul minorului B. P. M., nascut la data de .., la reclamanta si obligarea pârâtului la plata unei pensii lunare de întretinere, iar în subsidiar a solicitat stabilirea unui program în care sa-si poata vizita copilul si sa ia legatura cu el, inclusiv a-l aduce în domiciliul ei.
În motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca din relatia de concubinaj pe care a avuto cu pârâtul a rezultat minorul B. P. M.,, nascut la data de … care din luna februarie 2012, când a fost izgonita din domiciliul comun, a fost oprit de catre pârât, iar ea este împiedicata de catre acesta sa ia legatura cu minorul.
Se mai arata de catre reclamanta ca dispune de conditii bune pentru a asigura minorului o buna îngrijire, crestere si educare, iar acesta este puternic atasat de ea.
În dovedire reclamanta a depus la dosar urmatoarele: copie certificate de nastere minor, taxa de timbru.
Instanta a dispus introducerea în cauza a Autoritati Tutelare de pe lânga Primaria mun. Caracal care a întocmit referat de ancheta psihosociala la domiciliile partilor.
La termenul din data de 2.10.2012, reclamanta si-a precizat cererea de chemare în judecata, solicitând ca locuinta minorului sa fie stabilita la tatal acestuia B.M. în Caracal, str. A. Caracalla, nr. 80, custodie cu privire la minor sa fie exercitata în comun, iar ei sa i se stabileasca un program de vizitare a minorului în conditiile pe care le va stabili instanta.
Pârâtul, prezent în sedinta publica din 2.10.2012, a învederat faptul ca este de acord cu precizarea reclamantei, dar vizitarea minorului sa aiba loc la domiciliul lui, motivat de faptul ca au mai avut probleme în trecut cu privire la acest aspect.
Examinând actele si lucrarile dosarului, instanta retine situatia de fapt:
Din relatia de concubinaj a reclamantei cu pârâtul B.M. a rezultat minorul B. P. M., nascut la data de …, iar în prezent sunt despartiti, minorul ramânând de la despartire în domiciliul pârâtului.
Potrivit disp. art. 505 alin. 1 C.civ., în cazul copilului din afara casatoriei autoritatea parinteasca se exercita în comun si în mod egal de ambii parinti, daca acestia convietuiesc, iar potrivit al 2 al aceluiasi articol, daca parintii copilului din afara casatoriei nu convietuiesc, modul de exercitare a autoritatii parintesti se stabileste de catre instanta de tutela, fiind aplicabile prin asemanarea dispozitiile privitoare la divort, dispozitii conform carora – dupa divort autoritatea parinteasca revine în comun ambilor parinti, afara de cazul în care instanta dispune altfel – (art. 398 C.civ.).
Din materialul probator administrat în cauza, rezulta faptul ca autoritatea parinteasca în prezent nu se poate exercita în comun si în mod egal de catre ambii parinti, întrucât acestia nu mai convietuiesc împreuna, urmând a decide instanta cu privire la exercitare acesteia.
Instanta având în vedere disp. art. 505 al. 1 si 2, art. 483 al. 1, 2 si 3 din C.civ., ancheta sociala efectuate în cauza, dar si faptul ca în cauza nu s-au facut dovezi în sensul ca vreunul dintre parinti este pus sub interdictie, este decazut din drepturile parintesti sau se afla în neputinta de a-si exprima vointa, asa cum cer disp. art. 507 C.civ. referitoare la exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte, urmeaza sa dispuna ca exercitarea autoritatii parintesti cu privire la minorul în cauza sa se efectueze în comun de catre ambii parinti.
Conform art. 496 al. 1 din C. civ. ,,copilul minor locuieste la parintii sai,, iar potrivit art. 2 al aceluiasi articol ,,daca parintii nu locuiesc împreuna, acestia vor hotarî de comun acord, locuinta copilului,,.
Deoarece parintii minorului s-au înteles cu privire la locuinta minorului, instanta având în vedere dispozitiile mai sus mentionate, întelegerea partilor, ancheta sociala, conditiile de locuit ale tatalui, nevoia de stabilitate, siguranta si bunastare a minorului, starea de sanatate a acestuia, faptul ca pârâtul s-a îngrijit si se îngrijeste în continuare de minor si nu i se pot reprosa violente, abuzuri sau situatii de neglijenta, apreciaza ca este în interesul minorului sa i se stabileasca locuinta la domiciliul tatalui pârât în cauza, aflat în mun. Caracal, str. A. Caracalla, nr. 80, jud. Olt.
In baza art. 402 al. 1, 499 al. 1 si 530 al. 1 din C. civ., instanta urmeaza sa o oblige pe mama reclamanta la plata în favoarea minorului a unei pensii lunare de întretinere în cuantum de 150 lei, cu începere de la data pronuntarii hotarârii, (deoarece nu s-a cerut pensie de întretinere de catre pârât si nici nu s-au facut dovezi în sensul ca acesta dispune de venituri suficiente care sa-i permita sa-l creasca, îngrijeasca si educe pe minor fara sa aiba nevoie de contributia reclamantei la întretinerea lui), si pâna la majoratul copilului sau pâna la schimbarea conditiilor avute în vedere de instanta, deoarece fiecare dintre parinti trebuie sa contribuie la cheltuielile pentru educarea, învatatura si pregatirea profesionala a copiilor.
La stabilirea acestui cuantum instanta a luat ca baza de calcul venitul minim pe economie, deoarece reclamanta nu realizeaza venituri din munca cu caracter de continuitate sau venituri de alta natura.
Referitor la cererea mamei reclamante de stabilire a unui program de vizitare a minorilor, instanta constata ca, potrivit art. 401 Cod civil, parintii separati de copilul lor au dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.
Acest drept este expresia principiului constitutional al respectarii dreptului la viata de familie, precum si al protectie speciala a drepturilor copilului.
De asemenea, si copilul care nu locuieste cu unul dintre parinti are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta conform art. 262 al. 2 Cciv.
Acest drept al copilului este mentionat si de Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului care, prin art. 14, prevede ca minorul are dreptul de a mentine relatiile persoanele si contacte directe cu parintii, iar art. 15 din aceeasi lege prevede modalitatile prin care se pot realiza aceste relatii personale, respectiv: întâlniri ale copilului cu parintele, vizitarea copilului la domiciliul acestuia, gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parinte etc.
Analizând asadar interesul minorului în ce priveste stabilirea de legaturi personale cu mama sa, instanta va avea în vedere împrejurarea ca programul de vizitare trebuie sa fie stabilit de asa natura încât sa asigure o continuitate a legaturii dintre minor si mama sa, fara ca acest lucru sa dauneze în vreun fel minorului, al carui interes trebuie cu prioritate protejat.
Conform jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, creata în aplicarea art. 8 din Conventia privind apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, „din momentul si datorita însasi împrejurarii nasterii copilului, între parinti si copil exista o legatura constitutiva de viata de familie pe care evenimentele ulterioare nu o pot distruge decât în circumstante exceptionale” – Cauza Berrehab contra Olandei- legatura personala care reprezinta un element fundamental al vietii de familie, iar masurile care împiedica aceste relatii reprezinta o ingerinta în dreptul la viata familiala” – Cauza Johansen contra Norvegiei-.
Curtea europeana a decis ca în executarea unor masuri care tin de legatura parintilor cu copii trebuie sa se tina seama de interesele superioare ale copilului si, în ipoteza în care contactele cu parintii ar risca sa ameninte aceste interese sau sa aduca atingere drepturilor sale, autoritatile nationale au îndatorirea de a veghea la asigurarea unui just echilibru între toate interesele partilor (cauza Ignaccolo-Zenide contra României).
De asemenea Curtea a denuntat comportamentul ilicit al parintelui la care copilul locuieste, care se opune la legatura dintre celalalt parinte si minor si a apreciat ca statul are obligatia de a lua masurile adecvate si suficiente pentru a fi respectate dispozitiile art. 8 (cauza Maire contra Portugaliei).
Pornind de la aceste reguli transformate în norme de drept, prin efectul art. 20 din Constitutie, instanta apreciaza ca este în interesul minorului sa ia legatura cu mama sa în afara domiciliului familiei pârâtului.
Astfel, chiar daca minorul se aflat în grija tatalui, nu s-a stins dreptul tatalui si, în aceeasi masura al minorului, de a avea o relatie fireasca, afectiva cu mama sa în afara domiciliului familiei pârâtului, relatie care nu poate evolua în mod corespunzator daca aceste legaturi personale dintre mama si minor ar avea loc în domiciliul pârâtului, aceasta relatie fiind doar una formala.
În consecinta, în temeiul art. 401 al. 2 C. civ., instanta va decide ca reclamanta sa aiba legaturi personale cu minorul în felul urmator: sa-l ia în domiciliul sau, în prima si a treia sâmbata din fiecare luna, de la ora 10.00, pâna la ora 17.00, cu obligatia de a-l duce înapoi în domiciliul pârâtului la terminarea programului.
Solicitarea aparatorului pârâtului de a i se permite reclamantei sa aiba legaturi cu minorul la sediul Autoritatii Tutelare din cadrul primariei de la domiciliu, nu poate fi retinuta de catre instanta, deoarece nu are suport în lege, aceasta institutie neavând program cu publicul în zilele de sâmbata si neoferind caldura specifica unei astfel de întâlniri, ci s-ar crea posibilitatea unei vizite reci si distante.
Prin stabilirea acestui program apreciaza instanta ca se asigura respectarea dreptului copilului si parintelui de a întretine legaturi personale constante, precum si interesul superior al minorului.
Având în vedere aceste considerente, instanta urmeaza sa admita cererea asa cum a fost precizata de catre reclamanta, sa stabileasca locuinta minorului la domiciliul tatalui pârât, exercitarea autoritatii parintesti urmând sa se efectueze în comun de catre ambii parinti, conform întelegerii acestora, reclamanta sa fie obligata la plata în favoarea minorului a unei pensii lunare de întretinere în cuantum de 150 lei, cu începere de la data pronuntarii hotarârii si pâna la majoratul copilului sau pâna la schimbarea conditiilor avute în vedere de instanta.
De asemenea, urmeaza sa încuviinteaze ca mama reclamanta sa aiba legaturi personale cu minorul B. P. M., astfel: sa-l ia în domiciliul sau, în prima si a treia sâmbata din fiecare luna, de la ora 10.00, la ora 17.00, cu obligatia de a-l duce înapoi în domiciliul pârâtului la terminarea programului.
Postat 31.10.2012