Penal. Incadrarea juridica si individualizare pedepse


PENAL. Incadrarea juridica si individualizare pedepse.

Rechizitoriul trebuie să cuprindă descrierea faptelor reţinute in sarcina inculpaţilor , prin indicarea  tuturor împrejurărilor de loc, timp  şi mijloace şi cu precizarea modalităţii  concrete in care se reţine că  ar fi fost comise faptele , şi a probelor pe care se întemeiază învinuirea, acestea având consecinţe asupra  încadrării  juridice şi a individualizării răspunderii  penale.

Prin rechizitoriul  Parchetului de pe  lângă Tribunalul Buzău nr. 551/P/2012 din 07.11.2013 s-a dispus trimiterea  în judecată a inculpatului  NF  pentru  infracţiunile  prevăzute  de art. 20 Cod penal  raportat la art. 174 alin.1 – 175 alin.1 lit. c  Cod penal, punerea în mişcare a acţiunii penale  şi trimiterea în judecată  a inculpatului  N F pentru  infracţiunile prevăzute de art. 180 alin. 2  Cod penal cu aplicarea art. 75 lit  a Cod penal  ( 2 infracţiuni) , art. 181 alin.1 Cod penal cu aplicarea  art. 75 lit. a Cod penal, art. 2 alin.1 pct.1 din Legea nr. 61/1991  republicată  şi art. 192 alin.2 Cod penal , toate cu  aplicarea art. 33 lit.a Cod penal.

De asemenea s-a dispus punerea în mişcare  a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor: N A , pentru săvârşirea infracţiunilor  prevăzute de art. 181 Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a  Cod penal ( 2 infracţiuni) şi art. 180 alin.2 Cod penal  cu aplicarea art.  75 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal; N A , pentru săvârşirea  infracţiunilor prevăzute de art. 181 alin.1 Cod penal cu aplicarea  art. 75 lit. a Cod penal  ( 2 infracţiuni) şi art. 180 alin. 2  Cod  penal  cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal; G C V, pentru săvârşirea  infracţiunilor prevăzute de art. 192 alin.1 Cod penal şi art. 181 alin.1  Cod penal  cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal, art.  180 alin.2 Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal  ( 2 infracţiuni) şi art. 180 alin. 1 Cod penal , toate  cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal; V C , pentru infracţiunile prevăzute  de art. 180 alin. 2 Cod penal  şi art. 180 alin. 1 Cod penal, cu  aplicarea art. 33 lit. a Cod penal; V  P, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute  de art. 180 alin.2 Cod penal şi art. 180 alin.1 Cod penal  cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal ; V E, pentru săvârşirea infracţiunii  prevăzută de art. 180 alin.2 Cod penal cu aplicarea  art. 75 lit. a Cod penal; S R , pentru săvârşirea infracţiunii  prevăzute  de art. 180 alin.2 Cod penal, cu aplicarea  art. 75 lit. a Cod penal .

În cuprinsul  rechizitoriului s-au  reţinut următoarele :

Inculpatul N F  şi soţia sa , inculpata N A, la data de 19.01.2012 , orele  17,oo-17,30  s-au deplasat la imobilul aparţinând  părinţilor inculpatului , imobil ce se învecinează cu  locuinţa familiei Vasile.

În jurul orei 18,oo , la aceeaşi adresă au  venit şi inculpaţii Neculai Adina (sora inculpatului N  F) şi concubinul  acesteia , inculpatul  G C V . Aceştia  au rămas în imobilul  circa 20 minute, după care s-au  urcat  în autoturism, inculpata N A  pe scaunul  şoferului, iar inculpatul G  pe bancheta din dreapta faţă.

Inculpata NA  a trecut  cu autoturismul pe lângă partea vătămată  VP  care se află pe stradă şi după aceea, a întors maşina , a oprit în dreptul părţii vătămate , iar inculpatul G a coborât , s-a dus către  partea vătămată şi a început să-i adreseze  cuvinte jignitoare.

Partea vătămată s-a retras în curtea locuinţei  sale, însă inculpatul G s-a dus după acesta , l-a împins  , iar partea vătămată a căzut pe trotuar, fiind  ridicată de către fiica sa VL , care i-a cerut inculpatului G să înceteze să-i adreseze  injurii tatălui său.

Ulterior VP , a luat un arac din grădină, s-a dus  către inculpatul G cu intenţia de a-l da afară  din curtea sa. Inculpatul G  a părăsit  curtea părţii vătămate  şi a început să-i adreseze  din nou cuvinte jignitoare şi în momentul  în care partea vătămată se afla pe stradă, l-a împins  din nou , acesta căzând. VLN l-a  luat pe VP  în curte , ajutată fiind de inculpata SR , care , auzind gălăgie , se dusese la poartă pentru a vedea ce se întâmplă .

Inculpata NA a coborât  din autoturism şi a început  să-i adreseze inculpatei SR cuvinte jignitoare.

În acel  moment, inculpata NA  a venit la faţa locului şi a început  să o îmbrâncească pe SR, fiind ajutată şi de NA , după care  au început să o tragă de păr. Inculpatul  G a intervenit şi toţi au  trântit-o  pe SR  la pământ , după care  i-au aplicat lovituri cu pumnii si picioarele  VE a ieşit la poartă „pentru a o trage  în curte pe S R” , concubina  fiului ei.

Atunci a intervenit  şi inculpatul NF care a început să o lovească cu pumnii pe SR.  VE s-a aplecat  pentru a o ridica pe Stoica  Roxana, moment  în care  a fost trasă de păr de NA , care a trântit-o  la pământ , şi împreună cu NA, NF şi GC , au  început să o lovească şi pe aceasta cu pumnii  şi cu picioarele .

VP şi VE au  reuşit să o tragă  în curte  pe SR , aceasta  anunţându-l telefonic pe VC  despre agresiunile exercitate de membrii  familiei N, solicitându-i  să vină acasă.

NF , NA , NA şi GC , aflaţi pe stradă  continuau să le adreseze  membrilor familiei V cuvinte jignitoare şi ameninţări  cu moartea.

V C a ajuns acasă , a parcat autoturismul în faţa porţii, unde se aflau  N F, NM A  N A şi G C. V P  i-a spus  fiului său să intre repede în curte , lucru care s-a şi întâmplat, ulterior  venind la  faţa locului  organele de poliţie.

Referitor la calitatea de învinuiţi  a membrilor familiei V, se reţine in rechizitoriu  ( fila 6) că  certificatele medico-legale  eliberate membrilor  familiei N atestă existenţa  unor leziuni produse tot in seara zilei de 19.01.2012.

În expozitivul si  dispozitivul rechizitoriului însă , se arată că : faptele învinuitului VC , care în  seara de 19.01.2012 , împreună cu tatăl său  , i-a agresat pe  NF  cu un arac in zona toracelui şi a membrului superior stâng, cauzându-i leziuni  care au necesitat pentru  vindecare 8-10  zile îngrijiri medicale , şi pe GC , cu pumnii şi picioarele  în zona  hemitoracelui  posterior  bilateral , cauzându-i leziuni care nu au necesitat  zile de îngrijiri medicale , întrunesc elementele  constitutive ale infracţiunilor prevăzute de art.  180 alin. 2 şi art. 180 alin.1  Cod penal; faptele  învinuitului VP  care in seara zilei de  19.01.2012 , împreună cu  fiul său i-a lovit cu pumnii şi cu picioarele pe  NF cauzându-i leziuni care  au necesitat pentru vindecare 8-10  zile îngrijiri medicale  şi pe G C,  cauzându-i leziuni care nu au necesitat  zile de îngrijiri medicale, întrunesc  elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute de art. 180 alin.2  Cod penal şi art. 180 alin.1 Cod penal; fapta învinuitei VE care in seara zilei de 19.01.2012 , in timp ce se afla  pe stradă, in faţa locuinţei  sale, a tras-o de păr pe NA , după care împreună  cu V L  şi S R  , au bătut-o cu palmele  şi picioarele  peste faţă , în  zona cervicală  şi a gambei  drepte , cauzându-i leziuni care au  necesitat pentru  vindecare 7-8 zile  îngrijiri medicale , întruneşte  elementele  constitutive ale infracţiunii prevăzute  de art. 180 alin.2 Cod penal; fapta  învinuitei  SR , care în seara zilei de  19.01.2012, in timp ce se afla pe stradă , împreună cu VLN  şi VE , au lovit-o  pe NA  cu  pumnii şi picioarele  peste faţă , în zona  cervicală şi a gambei  drepte , cauzându-i leziuni care au necesitat  pentru vindecare 7-8  zile îngrijiri medicale ,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii  prevăzute de art. 180 alin. 2 Cod penal.

Procedând la  verificarea regularităţii actului de sesizare a instanţei  în legătură cu aspectele  de conţinut reproduse  mai sus , Tribunalul constată că în  conformitate cu dispoziţiile art. 263 , raportat la art.203 şi art. 260 Cod procedură penală , rechizitoriul  trebuie să îndeplinească anumite cerinţe , printre care să cuprindă menţiuni  privitoare la  fapta reţinută în sarcina inculpatului  şi încadrarea juridică , precum şi probele  pe care se întemeiază învinuirea .

Sub aceste aspecte , rechizitoriul  trebuie să cuprindă  descrierea faptei reţinute  in sarcina inculpatului, prin  indicarea  tuturor împrejurărilor de loc, timp şi de  mijloace, cu arătarea modalităţii  în care a fost comisă.

În actul de sesizare nu se  face nicio precizare cu privire la faptele pentru care sunt trimişi  în judecată  inculpaţii VC, VP, VE şi SR , respectiv  despre vreo agresiune  comisă de VE  şi SR  asupra inculpatei NA  sau de către  inculpaţii VC si VP asupra  lui GC şi NF.

În legătură cu inculpatul  VC  se arată că  a ajuns acasă după ce conflictul se atenuase şi că la solicitarea  părinţilor săi a intrat în curte , fără să  fie descrisă  vreo agresiune  a acestuia faţă de  membrii familiei N.

Inculpatul NF se reţine că a pătruns fără  drept in curtea  lui VP având  pe  mâna dreaptă un box cu care a încercat să-l lovească  pe  VC , însă lovitura  a fost  recepţionată de VP in partea dreaptă a feţei.

Aşa cum am arătat , rechizitoriul trebuie să cuprindă descrierea faptelor reţinute in sarcina inculpaţilor , prin indicarea  tuturor împrejurărilor de loc, timp  şi mijloace şi cu precizarea modalităţii  concrete in care se reţine că  ar fi fost comise faptele , şi a probelor pe care se întemeiază învinuirea, acestea având consecinţe asupra  încadrării  juridice şi a individualizării răspunderii  penale.

Tribunalul constată că in rechizitoriu nu sunt descrise faptele  imputate inculpaţilor  VC,  VP , VE şi SR, şi nici  in totalitate  faptele  imputate celorlalţi inculpaţi

De asemenea, nu este  pe deplin  clarificată modalitatea in care se pretinde  că s-a  desfăşurat evenimentul din  data de 09.01.2012.

Având in vedere că neregularităţile actului de sesizare  nu pot fi  înlăturate de îndată  şi nici prin acordarea  unui  termen in acest scop  şi că  remedierea deficienţelor  menţionate mai sus este esenţială pentru  buna desfăşurare a cercetării judecătoreşti , instanţa în temeiul art. 300 alin.2  Cod procedură penală , va dispune restituirea dosarului  procurorului  in vederea refacerii rechizitoriului.

Hotărârea va fi supusă recursului  in 3 zile  de la pronunţare conform  deciziei nr. XXVIII (28)/2007 a ÎCCJ .