Pericol social al faptei. Aplicarea art.18/1 cod penal. Criterii.


Pericol social al faptei. Aplicarea art.18/1 cod penal. Criterii.

Aplicarea de lovituri cu palmele şi cu capul în zona feţei părţii vătămate, de către inculpat – inspector principal de poliţie, pentru a se apăra de agresiunile părţii vătămate, care i-a reproşat întocmirea unui proces verbal de contravenţie, nu prezintă gradul de pericol social specific infracţiunii.

Secţia penală – sentinţa penală nr.12/20 aprilie 2004

Prin sentinţa penală nr.12/20.04.2004, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus în baza art.11 pct.2 lit.a rap.la art.10 lit.b/1 Cod pr.penală şi art.18/1 Cod penal achitarea inculpatului L.A. de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii prev.şi ped. De art.180 al.2 Cod penal.

I s-a aplicat inculpatului sancţiunea administrativă a amenzii în sumă de 2.000.000 lei.

S-a reţinut în fapt că în seara de 23.05.2003, în timp ce inculpatul L.A., inspector principal la Poliţia Copşa Mică, se afla în localul Vroja Visei din localitate, la bar, a fost acostat de partea vătămată F.C., acesta din urmă reproşându-i că i-a întocmit un proces verbal de contravenţie şi anterior dosar penal mamei sale aducându-i insulte şi ameninţări, după care i-a aplicat o lovitură puternică în nas, producându-i fractura piramidei nazale.

Inculpatul urmare a loviturii primite s-a dezechilibrat şi la rândul lui i-a aplicat părţii vătămate o lovitură cu palmele din lateral la urechi şi o lovitură cu capul în faţă.

Partea vătămată a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 4-5 zile îngrijiri medicale, iar inculpatul leziuni care au necesitat pentru vindecare 14-16 zile îngrijiri medicale,

În raport de criteriile prevăzute de art. 18/1 cod penal, respectiv pericolul social concret al faptei, împrejurările în care aceasta a fost comisă, urmarea produsă şi conduita anterioară bună şi comportarea sinceră în cursul procesului, fapta nu prezintă gradul de pericol al unei infracţiuni.

Sentinţa a fost confirmată de I.C.C.J. prin respingerea recursului părţii vătămate (dec. penală 3654/2004).