Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Instituirea în sarcina inculpatului a obligaţiei „de a urma un program de consiliere individuala, focalizat pe dezvoltarea abilitatilor de anticipare a consecintelor propriilor actiuni, de evitare a i…


ROMÂNIA

DOSAR NR.14643/301/2010

TRIBUNALUL BUCURESTI SECTIA A II A PENALĂ

DECIZIA PENALĂ NR.152/A

Şedinţa publică din data de 12 mai 2011

Tribunalul constituit din:

PREŞEDINTE: CIUPERCĂ LILIANA

JUDECĂTOR: STEGARU MITU

GREFIER: FRÎNCU FLORENTA

Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti – a fost reprezentat de procuror Popa Badea Dan Sebastian.

Pe rol soluţionarea cauzei penale având ca obiect apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 Bucureşti si apelantul inculpat N.O.S.C. împotriva sentinţei penale nr.508 din data de 10.09.2010 pronunţată de Judecătoria Sector 3 Bucureşti în dosarul nr.14643/301/2010.

Dezbaterile care au avut loc în şedinţa publică din data de 29.04.2011, au fost consemnate în încheierea de şedinţă de la aceea dată, încheiere ce face parte integrantă din prezenta când, având nevoie de timp pentru a delibera, Tribunalul în baza dispoziţiilor art. 306 C.p.p, amână pronunţarea cauzei la data de 12.05.2011, dată la care a dat următoarea decizie penală:

T R I B U N A L U L ,

Asupra  apelului  de faţă,  deliberând  constată:

Prin  sentinţa penală nr.508  din 10.09. 2010  pronunţată de Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, în dosar nr.14643/301/2010, în baza  art. 208 alin. 1 şi 4 C.p. – art. 209 alin. 1 lit. a, g şi i C.p a condamnat pe inculpatul N.O.S.C. la pedeapsa de 3 ani  închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat de folosinţă.

În baza art. 71 C.p.a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.p.

În baza art. 71 C.p.a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.p.

În baza art. 71 C.p.a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.p.

În baza  art. 208 alin. 1 C.p. – art. 209 alin. 1 lit. a, g şi i C.p a condamnat pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani  închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

În baza  art. 208 alin. 1 C.p. – art. 209 alin. 1 lit. a, g şi i C.p a condamnat pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani  închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

În baza art. 33 lit. a şi art. 34 lit. b C.p.a contopit cele două pedepse şi a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare.

În baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.p. pe durata executării integrale a pedepsei.

În baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.p. pe durata executării integrale a pedepsei.

În baza  art. 208 alin. 1 şi 4 C.p. – art. 209 alin. 1 lit. a, g şi i C.p  a condamnat pe inculpatul I.A.A. la pedeapsa de 3 ani  închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat de folosinţă.

În baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.p.

În baza art. 33 lit. a şi art. 34 lit. b C.p. a contopit cele două pedepse şi a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare.

În baza art. 861 C.p., a dispus suspendarea executării pedepsei aplicate inc. sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 5 ani, stabilit conform art. 862 C.p..

A încredinţat supravegherea inc. Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În baza art. 863 alin. 1 C.p., a obligat inc. să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

-să se prezinte la datele fixate, la sediul Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti;

-să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

-să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;

-să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

În baza art. 863 alin. 3 C.p., a impus inc. respectarea următoarelor obligaţii:

-să desfăşoare o anumită activitate stabilită şi derulată de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti în colaborare cu partenerii săi neguvernamentali.

În baza art. 71 alin. ultim C.p., pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicate inc., se suspendă şi executarea  pedepselor  accesorii.

În baza art. 359 C.p.p., a atras atenţia inc. asupra dispoziţiilor art. 864 C.p..

A constatat  recuperat parţial prin restituire în natură, prejudiciul infracţional.

S-a luat act că partea vătămată DD cu sediul în …………….., nu se constituie parte civila.

În baza art. 191 alin. 1 şi 2 C.p.p. şi art. 4 alin. 4 din Protocolul privind stabilirea onorariilor pentru avocaţii care acordă asistenţă juridică în materie penală încheiat între Ministerul Justiţiei şi U.N.B.R., a obligat pe inculpatul N.O.S.C., la plata sumei de 700 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 150 lei către Baroul de Avocaţi Bucureşti, reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, cuvenit d-nei. avocat C.A.L., sumă ce va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei.

În baza art. 191 alin. 1 şi 2 C.p.p. şi art. 4 alin. 4 din Protocolul privind stabilirea onorariilor pentru avocaţii care acordă asistenţă juridică în materie penală încheiat între Ministerul Justiţiei şi U.N.B.R., a obligat pe inculpatul I.I.A., la plata sumei de 850 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 250 lei către Baroul de Avocaţi Bucureşti, reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, cuvenit d-nei. avocat D.A., sumă ce  s-a avansat  din fondurile Ministerului Justiţiei.

A respins cererea de îndreptare a erorii materiale formulate de petenta avocat C.A.L., ca neîntemeiată.

  Pentru a  dispune astfel, instanţa de fond a reţinut că  prin rechizitoriul nr. 4770/P/2009 din 07.05.2010, înregistrat la instanţa de fond la data de 10.05.2010 sub nr. 14643/301/2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor N.O.S.C. şi I.I.A., pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1 – 209 alin. 1 lit. a, g şi i Cp şi a infracţiunii de furt calificat de folosinţă prev. de art. 208 alin. 1 şi 4 – 209 alin. 1 lit. a, g şi i Cp aflate în concurs real de infracţiuni, prev. de art. 33 lit. a Cp., constând în aceea că în noaptea de 03.04.2009, cei doi inculpaţi, acţionând împreună, au pătruns în incinta SC D.D. SA, de unde, prin spargerea geamului portierei stânga spate a autoturismului Volkswagen Passat cu nr. de înmatriculare …………… proprietatea SC D.D. SA, au sustras acest autoturism, iniţial cu scopul de a-l folosi pe nedrept, ulterior cu scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, pentru ca apoi să sustragă radio-CD-ul marca Panasonic ce era încastrat în bordul autovehiculului şi plăcuţele de înmatriculare pe care ulterior le-au aruncat.

Această situaţie de fapt ca şi încadrările juridice reţinute fiecărui inculpat, au fost stabilite în urma administrării următoarelor mijloace de probe: plângere parte vătămată SC DD SA şi declaraţie reprezentant legal SC DD SA, d-nul. S.F.; procesul-verbal de cercetare la faţa locului; planşe foto; declaraţiile martorilor D.I., C.I., A.M. şi V.C.M.; declaraţiile inculpatilor, precum şi alte înscrisuri.

În faza cercetării judecătoreşti, conform art. 323 C.p.p., instanţa a procedat la ascultarea celor doi inculpaţi, pe inculpatul N.O.S.C. la termenul din 04.06.2010, care nu recunoaşte niciuna din infracţiunile reţinute prin actul de sesizare, contrar declaraţiilor date anterior de acesta, în faza urmăririi penale, pe care în totalitate nu şi le mai menţine şi pe inculpatul I.I.A. la termenul din 10.09.2010, care recunoaşte şi regretă săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa, menţine declaraţiile date în faza de urmărire penală şi descrie modalitatea de săvârşire a infracţiunilor reţinute în rechizitoriu, declaraţiile acestora fiind consemnate, citite, semnate şi ataşate în dosar.

De asemenea, în cauză au fost ascultaţi, conform art. 327 C.p.p. rap. la art. 84 şi urm. C.p.p., martorii din lucrări,  , declaraţiile acestora fiind consemnate, citite, semnate şi depuse în dosar.

Partea vătămată SC DD SA, deşi a fost legal citată şi reprezentată prin apărător ales P.A., acesta nu s-a constituit parte civilă în prezentul proces penal.

În fine, instanţa, din oficiu, a solicitat fişele de cazier judiciar ale celor doi inculpaţi cu scopul de a lămuri antecedentele penale ale acestora şi a încuviinţat inculpatului N.O.S.C proba cu înscrisuri în circumstanţiere considerând-o utilă şi concludentă cauzei.

De asemenea, instanţa a respins aceluiaşi inculpat proba cu un martor pe situaţia de fapt, considerând-o neutilă cauzei.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarele:

În fapt, la data de 03.04.2009, în jurul orei 18.00, inc. N.O.S.C, a venit împreună cu colegul său de serviciu, martorul A.M., ambii lucrând în acea perioadă la SC DD SA, la domiciliul acestuia din urmă pentru a sta de vorbă şi a bea o sticlă de vin. Între timp, inc. N.O.S.C. a fost sunat pe telefonul mobil de I.I.A., pe care l-a rugat să vină la domiciliul lui M.

În jurul orei 19.00, la domiciliul lui M a ajuns N împreună cu V.C.M., cu autoturismul acestuia Audi A4, cu nr. de înmatriculare …………. La propunerea inculpatului N.O.S.C., toţi 4 s-au hotărât să meargă în incinta SC DD SA, pentru a lua un autoturism marca VW Passat,  de culoare bleumarin, cu nr. de înmatriculare ………….., pentru a se plimba cu el, întrucât şoferul care conduce de obicei autoturismul respectiv uitase cheile în contact, iar portierele se blocaseră automat. S-au urcat toţi 4 în autoturismul lui N şi s-au deplasat în incinta societăţii. Aici au coborât cei doi inculpaţi, iar ceilalţi doi au părăsit societatea. În parcarea amenajată în curtea societăţii, N.O.S.C. a luat o piatră de pe jos şi a aruncat-o în geamul portierei stânga spate a autoturismului VW Passat, acesta spărgându-se, după care a pătruns în interior, deschizându-i portiera dreapta lui I.I.A., care s-a urcat şi el.

Au părăsit incinta societăţii, la volanul autoturismului aflându-se inculpatul N.O.S.C., iar pe şos. Gării Căţelu, sector 3, în faţa intrării principale în Parcul Pantelimon, s-au întâlnit cu martorii N şi şi M. După ce au stat de vorbă câteva minute M şi Z au plecat la domiciliu.

Rămânând singuri, inculpaţii N.O.S.C. şi I.I.A. au hotărât să meargă în oraşul Fundulea, judeţul Călăraşi pentru a încerca să vândă autoturismul, urmând ca banii eventual obţinuţi să-i împartă. Întrucât nu au reuşit, s-au întors în Bucureşti, pe drumul de întoarcere inculpatul N.O.S.C. demontând plăcuţele de înmatriculare şi aruncându-le în râul Dâmboviţa.

Ajunşi în Bucureşti, s-au hotărât să meargă în comuna Frumuşani, pentru a lăsa autoturismul în curtea unei cunoştinţe, fără însă a-i spune că este sustras. Înainte de a-l lăsa, au scos radio-CD-ul marca Panasonic din bordul autoturismului, pe care l-au băgat, ulterior, în portbagajul autoturismului lui N, de unde a fost ridicat de organele de poliţie şi predat părţii vătămate, pe bază de dovadă. La data de 05.04.2009, cei doi inculpaţi s-au întors în comuna Frumuşani însoţiţi de N, au luat autoturismul VW Passat şi l-au readus în curtea SC DD SA.

În drept, fapta inculpatilor S.O.S.C. şi I.I.A., care în seara zilei de 03.04.2009, acţionând împreună, au intrat în incinta SC DD SA, de unde, prin spargerea geamului portierei stânga spate a autoturismului Volkswagen Passat cu nr. de înmatriculare ……… proprietatea părţii vătămate SC DD SA, au sustras acest autoturism, iniţial cu scopul de a-l folosi pe nedrept, iar ulterior cu scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, întrucât ulterior folosirii au încercat să-l vândă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat de folosinţă prev. de art. 208 alin. 1 şi 4 – 209 alin. 1 lit. a, g şi i C.p. de care fiecare inculpat se face vinovat.

De asemenea, fapta aceloraşi inculpaţi, care în noaptea zilei de 03.04.2009, acţionând tot împreună, după ce au spart geamul portierei autoturismului Volkswagen Passat cu nr. de înmatriculare ……… proprietatea SC DD SA, aflat în parcarea societăţii şi ulterior au sustras radio-CD-ul Panasonic din bordul autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare, pe care ulterior le-au aruncat., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1  – 209 alin. 1 lit. a, g şi i C.p. de care fiecare inculpat se face vinovat.

Faptele săvârşite de aceşti doi inculpaţi înainte ca aceştia să fi fost condamnaţi pentru vreuna dintre ele, se află în concurs real de infracţiuni, prev. de art. 33 lit. a C.p.

Vinovăţia fiecăruia dintre inculpaţi sub forma intenţiei directe nu comportă dubiu, aceasta fiind dovedită cu întregul material probator administrat în cauză, mai puţin cu declaraţia inculpatului N.O.S.C. dată în faza cercetării judecătoreşti pe care instanţa o apreciază ca fiind vădit nesinceră.

Astfel, vinovăţia inculpatului I.I.A. este dovedită fără dubiu, cu declaraţiile acestuia date în ambele faze ale procesului penal în care recunoaşte săvârşirea infracţiunilor şi le regretă, mijloc de probă care se coroborează, conform art. 69 C.p.p. cu declaraţiile martorului A.M. şi V.C.M., care arată că i-au însoţit pe cei doi inculpaţi până în curtea părţii vătămate, de unde au sustras autoturismul şi erau la curent cu intenţiile inculpaţilor de a sustrage maşina pentru a se folosi de ea, cu declaraţiile martorilor D.I. şi C.I., agenţi de pază ai SC T.S. care păzeau parcarea SC DD SA şi au confirmat că în data de 05.04.2009, cei doi inculpaţi au intrat pe poartea societăţii ce o păzeau, cu autoturismul cu nr. de înmatriculare …………, l-au parcat, au plecat, pentru ca ulterior, să observe că geamul portierei stânga spate era spart, precum şi lipsa plăcuţelor de înmatriculare şi a radio-CD-ului Panasonic din bordul autoturismului.

Totodată, vinovăţia inculpatului N.O.S.C. este dovedită cu declataţiile coninculpatului I.A.A. care descrie contribuţia şi participaţia penală a coinculpatului N.O.S.C., cu plângerea şi declaraţiile reprezentantului părţii vătămate, numitul S.F., cu conţinutul procesului verbal de cercetare la faţa locului, planşe fotografice, mijloace de probă ce se coroboreazăcu declaraţiile martorilor A.M. şi V.C.M., cei doi martori care i-au însoţit pe inculpaţi până la locul în care era parcat autoturismul.de unde cei doi l-au sustras şi aveau cunoştinţă despre intenţia inculpaţilor şi cu care s-au întâlnit după sustragerea autoturismului la intrarea în Parcul Pantelimon, dar şi cu declaraţiile martorului D.I. şi C.I., agenţii ce păzeau curtea SC D.D. SA şi care au afirmat că în data de 05.04.2009, inculpatii au intrat pe poartea societăţii cu auto VW Passat cu n. de înmatriculare ……….., l-au parcat, după care au plecat, ulterior observându-se faptul că geamul portierei stânga spate era spart, precum şi lipsa plăcuţelor de înmatriculare şi a radio-CD-ului Panasonic din bordul autoturismului.

La individulizarea pedepselor ce au fost  aplicate fiecărui inculpat, instanţa a ţinut seama de criteriile generale prev. de art. 52 şi art. 72 C.p., respectiv limitele de pedeapsă prev. de textele incriminatoare, de pericolul social concret al faptelor săvârşite relevat de limitele de pedepse minime şi maxime cuprinse între 3 şi 15 ani, de modalitatea de săvârşire şi scopul urmărit de fiecare inculpat, dar şi de comportamentul (conduita) procesuală a fiecăruia dintre inculpaţi.

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul N.O.S.C., instanţa observă că acesta a săvârşit două infracţiuni cu pericol social concret ridicat pe care nu le-a recunoscut, contrat evidenţei probelor, sugerând că se afla într-o stare de amnezie generală pe parcursul întregii perioade infracţionale  (noaptea de 3.04.2009), generată de consumul de alcool, deşi a condus toată noaptea autoturismul sustras, a dat dovadă de lipsă de căinţă şi de regret, şi a contribuit permanent la îngreunarea aflării adevărului pron poziţia sa procesuală.

Deşi inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale şi fără ocupaţie, în raport de considerentele anterior arătate, instanţa a aplicat acestui inculpat câte o pedeapsă pentru fiecare dintre infracţiuni, orientată spre minimum special prevăzut de lege cu executare în regim de detenţie, singura în măsură să conducă la formarea unei atitudini corecte a inculpatului faţă de ordinea de drept, faţă de regulile de convieţuire socială , faţă de respectarea atributelor proprietăţii, dar şi pentru atingerea scopului preventiv şi cel de exemplaritate.

În baza art. 33 lit. a C.p. şi art. 34 lit. b C.p., inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare

De asemenea, faţă de natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite, de împrejurările cauzei şi persoana inculpatului, instanţa, în baza art. 71 C.p. a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C.p. pe durata executării pedepsei principale aplicate.

Referitor la inculpatul I.A.A., instanţa a constatat că acesta a avut o atitudine procesuală constant sinceră, a ajutat alături de celălalt inculpat la restituirea in natură a prejudiciului infracţional şi prin sinceritatea acestuia a contribuit la stabilirea corectă a situaţiei de fapt şi a aflării adevărului.

De asemenea, instanţa a reţinut că inculpatul este necunoscut cu antecedente penale, iar la data săvârşitii faptei avea vârsta de 19 ani.

Deşi inculpatul a săvârşit două infracţiuni cu un pericol social  concret ridicat, în raport de împrejurările şi circumstanţele anterior arătate, instanţa a aplicat acestui inculpat câte o pedeapsă cu închisoarea pentru fiecare dintre aceste infracţiuni dozate către minimum special prevăzut de lege, pedepse care pot conduce la atingerea scopului preventiv, educativ şi sancţionator prevăzut de lege.

Impotriva sentinţei penale nr. 508/10.09. 2010  pronunţată  de  Judecătoria  sectorului 3 Bucureşti, au declarat  apel,  în termen legal, apelantul Parchetul de  pe lîngă Judecătoria sectorului 3 Bucureşti şi apekantul-inculpat N.O.S.C. criticând  sentinţa  atacată  pentru netemeinicie.

In dezvoltarea motivelor  de apel  depuse în scris  la dosar  si  susţinute oral, apelantul Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 Bucureşti a  precizat  că, critică sentinţa de fond pentru netemeinicia  hotărîrii sub aspectul modalităţii  de executare a  pedepsei aplicate  inculpatului  I.I.A.

 S-a arătat  că, faptele comise  de inculpatul I.I.A. prezintă un grad de  pericol  social concret ridicat, relevant de împrejurările  în care au fost  săvârşite, în sensul  că, împreună cu  inculpatul N.O.S.C., prin spargerea geamului portierei stânga spate a autoturismului VW Passat, proprietatea SC  DD  SA, a sustras acest autoturism din curtea  societăţii în cauză, iar ulterior, folosirii, au încercat să-l vândă, autoturism din care au sustras  si un  radiocasetofon CD  si plăcuţele  de  cu  numerele de înmatriculare. Din declaraţiile  celor  doi  inculpaţi, precum  si din cele ale martorilor audiaţi în cauză, a rezultat că  aceştia au săvârşit  fapta  de sustragere a autoturismului în mod premeditat, inculpatul I.I.A. fiind de acord  cu propunerea  inculpatului N.O.S.C., care lucra  de aproximativ  3 ani  la SC DD SA,  de a  sustrage  autoturismul  în cauză ( întrucât inculpatul N.O.S.C. cunoştea  faptul că  autoturismul are cheile în contact).

La aprecierea  pedepsei aplicate  inculpatului, instanţa  trebuia să ţină  seama de gradul  de pericol  social concret  al infracţiunilor  săvârşite, de frecvenţa  deosebită din  ultimii  ani a unor asemenea fapte, de modalitatea  concretă în care a  acţionat inculpatul, care a  avut  o contribuţie  aproximativ  egală  la  comiterea  faptelor  ca si  inculpatul N.O.S.C. si să pronunţe  o  pedeapsă  cu executarea în regim de detenţie.

In dezvoltarea motivelor  de apel  susţinute oral  în faţa  Tribunalului, apelantul-inculpat N.O.S.C., prin apărător  ales, a arătat  că apelul  vizează doar modalitatea  de individualizare  sub  dublu aspect; pe  de o parte, cuantumul  pedepsei  este mult prea mare în raport cu  infracţiunile reţinute în sarcina apelantului-inculpat iar, pe de altă parte, executarea  pedepsei  în regim  de detenţie nu este eficientă, inculpatul –apelant putându-se  îndrepta  si prin  executarea  pedepsei  sub  supraveghere.

S-a reţinut că inculpatul-apelant este  infractor  primar, este încadrat în muncă,nu a mai săvârşit nici o altă faptă penală, administrativă sau  contravenţională, a recunoscut si regretat tot timpul  fapta  săvârşită.

Examinând apelurile declarate, atât  prin  prisma motivelor invocate, cât şi din oficiu, Tribunalul  apreciază calea de atac  ca fiind  întemeiată, pentru următoarele  considerente:

In ceea  ce priveşte  apelul  formulat de apelantul  Parchetul  de  pe lângă  Judecătoria  sectorului 3 Bucureşti, Tribunalul reanalizând  probele  reţinute  în circumstanţiere, relative  la  inculpatul-intimat I.I.A., a  constatat că acest inculpat  are 19 ani, nu  are ocupaţie,  iar, deşi,  din fişa  sa  de cazier  judiciar rezultă  că nu  este cunoscut  cu  antecedente penale, în prezent  se află în executarea unei pedepse  privative de  libertate  pentru  săvârşirea  unor fapte de  acelaşi gen.

 De asemenea, Tribunalul mai reţine ca si circumstanţe personale,  împrejurarea  că acest inculpat a  recunoscut  constant săvârşirea  faptelor.

Raportând  circumstanţele  personale  ale  intimatului-inculpat  I.I.A. la  circumstanţele  reale în  care  faptele  au fost săvârşite, Tribunalul  apreciază  că gradul concret  de pericol social  al infracţiunilor  săvârşite a fost corect reflectat  în cuantumul  pedepsei  rezultante aplicate  de  instanţa  de fond dar, având în vedere  împrejurarea că  acest inculpat-intimat a  dat dovadă  de  perseverenţă si specializare  infracţională, Tribunalul tinde în a aprecia  că scopul preventiv si educativ al pedepsei aplicate nu poate fi  atins  decât prin  executarea pedepsei în regim  de detenţie.

Raportat  la apelul  declarat  de apelantul-inculpat N.O.S.C., Tribunalul constată că, deşi  în faţa  instanţei  de  fond a  negat  săvârşirea  faptelor, în faţa  instanţei  de  apel, apelantul-inculpat  si-a modificat poziţia procesuală, recunoscând  si  regretând  săvârşirea  faptelor  comise.

In  legătură  cu  acest inculpat-apelant, Tribunalul  apreciază că  instanţa  de fond a  făcut  în mod  corect, aplicarea  criteriilor  generale  de individualizare prevăzute  de art. 72 Cod penal având în vedere  circumstanţele  reale  în care  faptele au  fost  săvârşite, gradul concret de pericol social al fiecărei fapte  raportat la gradul generic de pericol social stabilit  de legiuitor, existenţa legăturii cauzalitate, urmarea  socialmente  periculoasă produsă prin  săvârşirea  faptelor si  circumstanţelor  personale  cunoscute  de instanţa  de fond  la acel  moment, pronunţându-se  o pedeapsă  proporţională în cuantumul ei cu  faptele  săvârşite  si  periculozitatea  inculpatului.

Prin raportarea  la  aceleaşi  circumstanţe  personale, Tribunalul constată că  situaţia  avută în vedere  de instanţa  de  fond a  cunoscut  anumite modificări, în apel, în sensul că inculpatul-apelant  a  revenit  si a recunoscut  în totalitate, faptele reţinute în sarcina  sa.

De asemenea, Tribunalul  are în vedere  si menţiunile referatului de evaluare  efectuat în cauză, potrivit căruia inculpatul-apelant provine  dintr-o familie legal constituită, care a  promovat întotdeauna  un  climat corespunzător,  pro-social sub  aspectul normelor, valorilor  si  principiilor.

S-a precizat că,  în  prezent, inculpatul-apelant lucrează  ca stivuitor la SC A.C. SA, iar după săvârşirea  faptei, nu a  fost  concediat  de către partea  vătămată, dar  nu s-a  mai prezentat  la  el la firmă deoarece îi era  ruşine.

Concluzionând,  referatul  de evaluare  arată că  inculpatul-apelant  N.O.S.C.  are resursele  unei  reintegrări sociale optime, având experienţă  lucrativă si  fiind  implicat  într-o  activitate  profesională desfăşurată  cu forme  legale, lipsa antecedentelor  penale, suportul  moral  si afectiv pe care  îl primeşte  din partea  membrilor  familiei, precum si  reputaţia  bună de care se bucură, atât  la vechiul cât  şi la  actualul  loc de muncă ( filele 39-40 dosar  instanţă fond).

Având  în vedere  ansamblul  circumstanţelor  mai sus prezentate, Tribunalul  apreciază  că, în ceea  ce priveşte individualizarea  judiciară a  executării  pedepsei,pronunţarea  condamnării  constituie prin  ea însăşi  un serios avertisment pentru inculpatul-intimat N.O.S.C., si  că, chiar fără  executarea  efectivă a pedepsei  rezultante  într-un loc  de detenţie,  inculpatul-apelant nu va mai  săvârşi  pe viitor noi fapte penale.

Tribunalul mai apreciază  că si scopul  preventiv  si educativ al pedepsei  rezultante  ce  urmează a i se  aplica  acestui inculpat este mai bine  relevat prin  executarea  pedepsei  sub supraveghere.

Pentru  aceste considerente, în baza  art. 379 pct 2 lit b C.p.p.  Tribunalul  urmează să admită apelurile promovate de  către apelantul Parchetul de pe lângă Judecătoria  sectorului 3 Bucureşti si apelantul-inculpat N.O.S.C., ca fiind fondate,  să desfiinţeze  în parte  sentinţa  apelată  si rejudecând pe fond,  să dispună, în baza  art. 86/1-86/2 C.p., suspendarea executării  pedepsei  rezultante de 3 ani închisoare aplicate apelantului-inculpat, pe un termen maxim  de încercare, tocmai  având în vedere natura  si gravitatea  faptelor comise.

In  baza  art. 86/3 alin. 1  C.p.  Tribunalul  urmează  să  instituie  în sarcina  inculpatului-apelant N.O.S.C. o serie  de obligaţii.

De asemenea, venind  în întâmpinarea  dorinţei manifestate  de către  acelaşi  inculpat-apelant în faţa  consilierului de probaţiune, în baza  art. 86/3 alin. 4 C.p., Tribunalul urmează  să oblige  inculpatul-apelant  să urmeze  un curs  de învăţământ  superior.

In baza  aceluiaşi text de lege, raportat la coordonatele relative de intervenţie despre care face vorbire  în referatul  de evaluare, Tribunalul  urmează  să instituie  în sarcina  aceluiaşi  inculpat-apelant si obligativitatea  de a  urma un program de consiliere individuală, focalizat pe dezvoltarea  abilităţilor de anticipare a  consecinţelor propriilor acţiuni, de evitare a  implicării  sale  viitoare  în fapte cu  caracter penal, precum  si a  capacităţii  de rezistenţă  la influenţa  grupului  de prieteni.

In baza art. 86/3 alin. 4 C.p. Tribunalul urmează să încredinţeze  supravegherea  serviciului  de Probaţiune  de pe lângă  Tribunalul Bucureşti si să  atragă atenţie inculpatului-apelant asupra consecinţelor nerespectării obligaţiilor impuse.

In  baza art. 71 Cod penal, Tribunalul urmează  să dispună si suspendarea executării pedepselor accesorii aplicate, pe durata  suspendării  sub supraveghere a executării  pedepsei.

In  ceea ce priveşte  apelul  promovat de  apelantul  Parchetul de pe lângă  Judecătoria  sectorului 3  Bucureşti,  Tribunalul având în vedere  considerentele mai sus expuse, urmează  să înlăture  dispoziţia instanţei de fond de  executare a pedepsei sub supraveghere  aplicată  inculpatului-intimat  I.I.A. si să dispună  executarea  pedepsei rezultante de 3 ani  închisoare  în regim de detenţie.

In baza  art. 71 Cod penal, Tribunalul urmează  să dispună  ca pe perioada  executării pedepsei, inculpatului-intimat să-i fie interzise  exercitarea drepturilor prev de art. 64  lit a teza a-II-a şi b  C.p.  ca  pedeapsă  accesorie,  în stabilirea  conţinutului acesteia,  Tribunalul raportându-se la principiul  proporţionalităţii, consecinţelor  juridice  cu situaţia ce  le-a generat, principiu  derivat din practica CEDO.

In baza art. 383  C.p.p.,  Tribunalul  urmează  să menţină celelalte  dispoziţii ale  sentinţei  apelate.

In baza  art. 192  alin. 3  C.p.p.  cheltuielile  judiciare rămân în sarcina  statului.

PENTRU  ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

DECIDE

Admite apelurile declarate de catre apelantul Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 Bucuresti si inculpatul apelant N.O.S.C. împotriva sentinţei penale nr.508  din 10.09. 2010  pronunţată de Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, în dosar nr.14643/301/2010,

Desfiinteaza in parte Sentinta penala nr. 508/10.09.2010 pronuntata de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, si rejudecand pe fond, dispune:

In baza art. 86/1-86/2 C.pen. suspenda executarea pedepsei rezultante de 3 (trei) ani inchisoare aplicate inculpatului N.O.S.C., sub supraveghere, pe o durata de 8 (opt) ani termen  incercare.

In baza art. 86/3 alin.1 C.pen., pe durata termenului de incercare, inculpatul trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:

1.sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probatiune desemnat cu supravegherea;

2.sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 (opt) zile, precum si intoarcerea;

3.sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;

4.sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.

In baza art. 86/3 alin.4 C.pen. inculpatul este obligat sa urmeze un curs de invatamant superior.

In baza aceluiasi text de lege,  obliga inculpatul sa urmeze un program de consiliere individuala, focalizat pe dezvoltarea abilitatilor de anticipare a consecintelor propriilor actiuni, de evitare a implicarii sale viitoare in fapte cu caracter penal, precum si a capacitatii de rezistenta la influentele grupului de prieteni.

In baza art. 86/3 alin.4 C.pen. incredinteaza supravegherea inculpatului  Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii obligatiilor impuse, conform  art. 86/3 alin. 4, teza finala, C.pen. si art. 86/4 C.pen.

In baza art. 71 alin.5C.pen. suspenda executarea pedepsei accesorii prevazuta de art. 64 lit. a – teza a II-a si  b C.pen., pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei.

Inlatura dispozitia instantei de fond de executare  a pedepsei sub supraveghere, aplicata inculpatului intimat I.I.A.

Dispune executarea pedepsei rezultante de 3 (trei) ani inchisoare aplicate acestui inculpat, in regim de detentie.

Face aplicarea art. 71 – 64 lit. a teza a II-a si b C.pen.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penala apelate.

Cheltuielile judiciare in apel raman in sarcina statului.

Onorariu aparator oficiu pentru inculpatul intimat I.I.A. va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei.

Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpatul apelant N.O.S.C., si de la comunicare pentru celelalte parti.

Pronuntata in sedinta publica azi 12 mai 2011.

PREŞEDINTE, JUDECATOR,

CIUPERCĂ LILIANA STEGARU MITU

GREFIER,

FRÎNCU FLORENŢA