Conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere


Conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere  (art. 335 alin. 1  Cod penal)

Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal. 

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 51/17.02.2016

Prin rechizitoriul nr. 7…/P/2014 din data de 28.09.2015  înregistrat pe rolul Judecătoriei T B la data de 02.10.2015, sub nr. 1…0/316/2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria T  B a dispus trimiterea în judecată, a inculpatului D I pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prev. de art. 335, alin. 1 Cod penal,constând în aceea că în ziua de 18.05.2014, în jurul orelor 10,00, a condus autoturismul marca Dacia înmatriculat sub nr. GL – 05-  H…, pe drumurile comunale din satele G şi C, jud. G, fără a  poseda permis auto.

Fapta comisă de inculpatul D I, în ziua de 18.05.2014, în jurul orelor 10.00, de a  conduce pe drumurile comunale din C şi G,  autoturismul marca Dacia înmatriculat sub nr. GL 05 H… fără a poseda permis auto, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prev. de art. 335, alin. 1 Cod penal.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii constă în conducerea de către inculpat a autoturismului marca Dacia înmatriculat sub nr. GL – 05 – H… pe drumurile comunale din G  şi C, fără a poseda permis de conducere.

Urmarea imediată a faptei o constituie o stare de pericol pentru desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi  pentru viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public şi pentru proprietatea publică şi privată.

Legătura de cauzalitate rezultă ex re, starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite născându-se odată cu săvârşirea elementului material al infracţiunii.

Sub aspectul laturii subiective inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie indirectă, acesta, deşi nu a urmărit să pună în pericol, prin conduita sa,  valorile sociale menţionate a prefigurat şi acceptat eventualitatea acestei urmări.

La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv  împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Conform fişei de cazier judiciar inculpatul nu are antecedente penale.

Constatând că sunt îndeplinite condiţiile prev. de art. 396 alin. 2 Cod procedură penală întrucât rezultă din probele administrate, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, instanţa urmează a aplica acestuia o pedeapsă cu închisoarea orientată spre limita minimă prevăzută de lege.

Având în vedere gradul de pericol social concret al faptei, urmările produse şi cele care s-ar fi putut produce, persoana inculpatului care s-a sustras cercetării judecătoreşti, instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi  atins numai prin privare de libertate.

În temeiul disp. art. 67 alin. 1 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 2 (doi) ani.

În temeiul disp. art. 65 alin. 1 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei închisorii.

Văzând şi  disp. art.  274 alin. 1 Cod procedură penală