R O M Â N I A
TRIBUNALUL COVASNA
SENTINŢA PENALĂ NR. 34
Şedinţa publică din 10 iulie 2012
PREŞEDINTE : …………………….
GREFIER : ………………..
Cu participarea reprezentantei Ministerului Public, procuror ………… din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna.
Pe rol fiind pronunţarea asupra acţiunii penale pornită împotriva inculpaţilor:
– K. A. I., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, două fapte, cu aplicarea art. 33 lit. a C. pen. şi
– B.T., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000.
Dezbaterile asupra cauzei de faţă s-au efectuat în conformitate cu prevederile art. 304 C. pr. pen., în sensul că au fost înregistrate pe suport audio-video computerizat.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică de astăzi, se constată lipsa inculpaţilor K. A. I. şi B. T.
Procedura de citare este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei, după care:
Dezbaterile în fond au avut loc în şedinţa publică din data de 25 iunie 2012, susţinerile şi concluziile părţilor fiind cuprinse în încheierea de şedinţă din aceeaşi zi, încheiere care face parte integrantă din prezenta sentinţă.
T R I B U N A L U L
La data de 6.06.2012 s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Covasna rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna, din data de 5.06.2012, prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor K. A. I., (având datele personale în dispozitivul sentinţei), pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, două fapte, cu aplicarea art. 33 lit. a C. pen. şi B. T., (având datele personale în dispozitivul sentinţei), pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000.
În esenţă, s-a reţinut în actul de sesizare că inculpatul K.A. I. a vândut, fără drept, contra sumei de 120 lei colaboratorului sub acoperire ANDRA, în două rânduri, câte două ţigarete confecţionate artizanal, conţinând cannabis şi tutun, la datele de 25.02.2012 şi respectiv 6.03.2012.
S-a reţinut de asemenea că, inculpatul B. T. a deţinut în cursul anului 2012 o cantitate de cannabis ce nu a putut fi determinată, destinată consumului propriu fără drept, urme de materie vegetală conţinând THC (substanţă psihotropă biosintetizată de planta cannabis) fiind descoperite cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la data de 12.04.2012 la domiciliul acestui inculpat.
La termenul de judecată din data de 25.06.2012 inculpaţii au declarat că recunosc şi regretă faptele comise şi solicită judecarea potrivit procedurii simplificate de la art. 3201 C. pr. pen.
Fiind întrunite condiţiile legale, instanţa a admis cererea inculpaţilor K. A.I. şi B. T. de judecare a cauzei potrivit procedurii simplificate, prev. de art. 3201 C. pr. pen.
Pe parcursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: declaraţiile inculpaţilor K. A. I. şi B. T. care au recunoscut faptele comise, procesele-verbale încheiate de investigatorul sub acoperire, cu nume de cod ROXANA şi colaboratorul sub acoperire, cu nume de cod ANDRA, proces verbal de efectuare a percheziţiei domiciliare la domiciliile celor doi inculpaţi şi percheziţiei informatice asupra unor sisteme informatice ridicate de la domiciliul inculpatului B. T., rapoarte de constatare tehnico-ştiinţifică din care rezultă că ţigările confecţionate artizanal vândute de inculpatul K. A. I. colaboratorului sub acoperire ANDRA conţin cannabis cu tutun şi proba ridicată de la domiciliul inculpatului B. T. care conţine THC, declaraţiile martorilor cu identitate protejată ROXANA şi ANDRA, declaraţiile martorilor M. A. C., B. R. I., B. G., N. N. D., M. V. M. şi note de redare a convorbirilor telefonice ale inculpatului K. A. I. cu M. C. I.
Din coroborarea întregului material probator administrat în faza de urmărire penală, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:
În datele de 25.02.2012 şi 6.03.2012 inculpatul K. A. I. a vândut colaboratorului sub acoperire, nume de cod ANDRA, de fiecare dată, câte două ţigări confecţionate artizanal conţinând amestec de cannabis cu tutun, contra sumelor de câte 60 de lei fiecare, activitatea colaboratorului sub acoperire autorizată în mod legal de procuror fiind monitorizată de organele de poliţie din cadrul S.C.C.O. Covasna şi consemnată în procesul-verbal întocmit de investigatorul sub acoperire cu nume de cod ROXANA, ulterior colaboratorul sub acoperire şi investigatorul sub acoperire fiind audiaţi ca martori cu identitate protejată potrivit art. 861 C. pr. pen.
Conţinutul de cannabis cu tutun al ţigărilor vândute de inculpatul K. A. I. a fost evidenţiat prin analiza efectuată de Laboratorul Central de Analiză şi Profil Droguri din cadrul I.G.P.R. fiind consemnată în rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 2156399 din 28.02.2012 şi nr. 2156495 din 15.03.2012.
Indiciile cu privire la preocupările inculpatului K. A. I. de oferire spre vânzare droguri altor persoane au rezultat din interceptarea convorbirilor telefonice purtate de acesta cu coinculpatul B. T. şi cu martorii audiaţi în cauză.
Inculpatul K. A. I. a vândut colaboratorului sub acoperire ANDRA în două rânduri, câte două ţigarete confecţionate artizanal, conţinând amestec de tutun şi cannabis contra sumelor de câte 60 lei de fiecare dată, activitatea infracţională desfăşurându-se în datele de 25.02.2012 şi respectiv în data de 6.03.2012.
Apreciind dovedită vinovăţia inculpatului K. A. I. sub forma intenţiei directe în raport cu situaţia de fapt reţinută în cauză, instanţa constată că:
În drept, fapta inculpatului K. A. I. care la datele de 25.02.2012 şi respectiv 6.03.2012 a vândut fără drept, contra sumelor de câte 60 de lei de fiecare dată, colaboratorului sub acoperire ANDRA, câte două ţigarete de fiecare dată, confecţionate artizanal conţinând cannabis cu tutun, întruneşte elementele constitutive a două infracţiuni de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, săvârşite în concurs real de infracţiuni, conform art. 33 lit. a C. pen.
În urma percheziţiilor domiciliare şi informatice s-a evidenţiat faptul că în cursul anului 2012 inculpatul B. T. a deţinut pentru consum propriu fără drept, o cantitate ce nu a putut fi determinată de cannabis. În data de 12.04.2012 la domiciliul inculpatului B. T. au fost descoperite resturi de materie vegetală pe o folie de aluminiu, fiind pusă în evidenţă THC (substanţă psihotropă biosintetizată din planta cannabis) inculpatul recunoscând cu ocazia audierii în faza de urmărire penală că a început să consume cannabis la sfârşitul clasei a XII-a, la Colegiul de Informatică din Braşov, percheziţia informatică asupra telefonului mobil ridicat de la inculpat, constatând existenţa unor imagini salvate în acest aparat telefonic ce ilustrează instrumente confecţionate artizanal destinate consumului de droguri, un tort având în loc de lumânări 15 ţigarete confecţionate artizanal ce prezintă caracteristicile ţigaretelor cu conţinut de cannabis.
Apreciind dovedită vinovăţia inculpatului sub forma intenţiei directe în raport cu situaţia de fapt reţinută în cauză, instanţa constată că:
În drept, fapta inculpatului B. T. care în cursul anului 2012 a deţinut fără drept pentru consum propriu o cantitate ce nu a putut fi determinată de cannabis, drog de risc, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu fără drept, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000.
Pentru faptele ce s-au reţinut în sarcina celor doi inculpaţi, instanţa va aplica acestora câte o pedeapsă, la stabilirea şi individualizarea căror se vor avea în vedere criteriile prev. de art. 72 C. pen.
Pentru inculpatul B. T., în raport cu circumstanţele reale de comitere a faptei, cu gradul de pericol social concret al infracţiunii comise, dar şi cu circumstanţele personale şi cu atitudinea de recunoaştere şi regret a faptei, instanţa se va orienta spre o pedeapsă cu amenda, pe care o consideră suficientă pentru atingerea scopului de prevenţie generală şi specială, prev. de art. 52 C. pen.
Se vor avea în vedere la stabilirea cuantumului pedepsei atât prevederile art. 63 al. 3 teza a II-a C. pen. cât şi prevederile art. 3201 al. 7 C. pr. pen.
În baza art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, coroborat cu art. 63 al. 3 teza a II-a C. pen. şi art. 3201 al. 7 C. pr. pen., va condamna pe inculpatul B. T., la pedeapsa de 1.000 lei amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.
Apreciind că scopul de reeducare al pedepsei poate fi atins fără privare de libertate, întrucât inculpatul este tânăr, se află în continuare studiilor la facultate, este infractor primar, a recunoscut şi regretă fapta, în baza art. 81 C. pen. va suspenda condiţionat executarea pedepsei aplicate pe o durată de 1 an, reprezentând termen de încercare, stabilit conform art. 82 C. pen.
În baza art. 359 C. pr. pen. va atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei, prev. de art. 83 C. pen.
În baza art. 359 C. pr. pen. va atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei, prev. de art. 83 C. pen.
La stabilirea şi individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatului K. A. I., instanţa va avea în vedere atât circumstanţele reale de comitere a faptelor, cantitatea de droguri vândută, cât şi circumstanţele personale ale inculpatului, care este infractor primar, tânăr şi dornic să-şi continue studiile. Se vor avea în vedere la stabilirea pedepselor aplicate şi prev. art. 3201 al. 7 C. pr. pen. De asemenea, se vor reţine în favoarea inculpatului ca circumstanţe atenuante judiciare, prev. art. 74 lit. a C. pen., respectiv comportarea bună în societate a inculpatului înaintea comiterii faptei şi prevederile art. 74 al. 2 C. pen., respectiv vârsta tânără a inculpatului, dorinţa acestuia de a-şi continua studiile, sprijinul pe care îl oferă familia sa, care este integrat în societate. Se va face astfel şi aplicarea art. 76 lit. c C. pen.
În baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 3201 al. 7 C. pr. pen., va condamna pe inculpatul K. A. I., la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc ( fapta din 25.02.2012).
În baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 3201 al. 7 C. pr. pen., va condamna pe acelaşi inculpat, K. A. I., la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc (fapta din 6.03.2012).
În baza art. 33 lit. a, art. 34 lit. b C. pen. va contopi pedepsele aplicate mai sus inculpatului K. A. I. şi va dispune executarea pedepsei celei mai grele, de 1 an închisoare.
În baza art. 71 C. pen. va interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, drepturile prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C. pen.
Apreciind că scopul de reeducare al pedepsei poate fi atins fără privare de libertate, întrucât inculpatul este tânăr, doreşte să-şi continue studiile, este infractor primar, a recunoscut şi regretă fapta, în baza art. 81 C. pen., va suspenda condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an aplicate mai sus inculpatului K. A. I., pe o durată de 3 ani, reprezentând termen de încercare, stabilit conform art. 82 C. pen.
În baza art. 71 al. 5 C. pen. va suspenda pedeapsa accesorie pe durata suspendării pedepsei principale a închisorii.
Va constata că inculpatul K. A. I. a fost reţinut pentru 24 de ore, în data de 12.04.2012.
În baza art. 17 al. 2, 3 din Legea nr. 143/2000 va dispune confiscarea de la inculpatul K. A. I. a sumei de 120 lei, care se constituie venit în bugetul de stat.
Va dispune restituirea către inculpatul B. T. a telefonului mobil marca Sony Ericson, de culoare neagră, seria IMEI nr. 354432027576138, (aflat la camera de corpuri delicte a Tribunalului Covasna), după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.
În baza art. 191 al. 2 C. pr. pen. va obliga pe inculpatul K. A. I. la plata sumei de 3.175 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, şi pe inculpatul B. T. la plata sumei de 2.400 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 300 lei onorariu avocat oficiu pentru inculpatul B. T. şi 75 lei onorariu parţial avocat din oficiu pentru inculpatul K. A. I. se vor avansa din fondurile Ministerului Public şi se vor include în cheltuielile judiciare
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
În baza art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, coroborat cu art. 63 al. 3 teza a II-a C. pen. şi art. 3201 al. 7 C. pr. pen., condamnă pe inculpatul B. T.,(fiul lui V.şi S., născut la data de ……. în mun. ….., jud. ….., domiciliat în …….., cu reşedinţa în mun. ……., posesor al CI seria ……… nr. ….., având CNP …………, necăsătorit, fără copii minori, student la Universitatea Naţională de Arte, secţia grafică, în anul 3, fără antecedente penale), la pedeapsa de 1.000 lei amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.
În baza art. 81 C. pen. suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate pe o durată de 1 an, reprezentând termen de încercare, stabilit conform art. 82 C. pen.
În baza art. 359 C. pr. pen. atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei, prev. de art. 83 C. pen.
În baza art. 359 C. pr. pen. atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei, prev. de art. 83 C. pen.
În baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 3201 al. 7 C. pr. pen., cu art. 74 lit. a, art. 74 al. 2 şi art. 76 lit. c C. pen., condamnă pe inculpatul K. A. I., (fiul lui D. şi A., născut la data de …………, în or. …….., judeţul ……., domiciliat ……….., posesor al CI seria …. nr. ……. eliberată de SPCPLEP ……, la data de 15.01.2010, având CNP …….., necăsătorit, fără copii minori, a abandonat studiile şcolare, fără antecedente penale), la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc (fapta din 25.02.2012).
În baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 3201 al. 7 C. pr. pen., cu art. 74 lit. a, art. 74 al. 2 şi art. 76 lit. c C. pen, condamnă pe acelaşi inculpat, K. A. I., la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc (fapta din 6.03.2012)
În baza art. 33 lit. a, art. 34 lit. b C. pen. contopeşte pedepsele aplicate mai sus inculpatului K. A. I. şi dispune executarea pedepsei celei mai grele, de 1 an închisoare.
În baza art. 71 C. pen. interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, drepturile prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C. pen.
În baza art. 81 C. pen. suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an aplicate mai sus inculpatului K. A. I., pe o durată de 3 ani, reprezentând termen de încercare, stabilit conform art. 82 C. pen.
În baza art. 71 al. 5 C. pen. suspendă pedeapsa accesorie pe durata suspendării pedepsei principale a închisorii.
Constată că inculpatul K. A. I. a fost reţinut pentru 24 de ore, în data de 12.04.2012.
În baza art. 17 al. 2, 3 din Legea nr. 143/2000 dispune confiscarea de la inculpatul K. A. I. a sumei de 120 lei, care se constituie venit în bugetul de stat.
Dispune restituirea către inculpatul B. T. a telefonului mobil marca Sony Ericson, de culoare neagră, seria IMEI nr. 354432027576138, (aflat la camera de corpuri delicte a Tribunalului Covasna), după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.
În baza art. 191 al. 2 C. pr. pen. obligă pe inculpatul K. A. I. la plata sumei de 3.175 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, şi pe inculpatul B. T. la plata sumei de 2.400 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 300 lei onorariu avocat oficiu pentru inculpatul B. T. şi 75 lei onorariu parţial avocat din oficiu pentru inculpatul K. A. I. se avansează din fondurile Ministerului Public şi se includ în cheltuielile judiciare.
Cu drept de apel în 10 zile de la pronunţare.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 10 iulie 2012.
PREŞEDINTE GREFIER
……………………………………………..