Art.239 alin. 2 Cod penal”


3. art.239  alin. 2 Cod penal”. – SENTINŢA PENALĂ NR. 4 din 15 ianuarie 2010

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoriei Brezoi a fost trimis în judecată inculpatul B M pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună condamnarea acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj prevăzută şi pedepsită de art. 239 alin. 1 şi 2 cod penal, parte vătămată fiind N D D.

În susţinerea rechizitoriului s-a depus la dosar plângerea, declaraţiile agentului de poliţie N D D declaraţii de martori, procese verbale de confruntare şi alte acte.

În instanţă s-a reaudiat inculpatul, parte vătămată şi martorii C S, D I.

Din probele dosarului instanţa reţine că la 10.07.2007 Postul de Poliţie P fost sesizat de numita B F de faptul că fiul său inculpatul B M a provocat scandal, atât pe fondul consumului de alcool, a agresat-o şi a alungat-o din locuinţă, solicitând intervenţia unui lucrător de poliţie.

Agentul N D D s-a deplasat la locuinţa soţilor B însoţit de martorii D I şi C S, toţi trei fiind invitaţi să intre în curte de B F.

După ce au intrat în curte , inculpatul B M a ieşit din casă, a început să-i înjure  şi i-a întrebat ce caută în curte.

Agentul de poliţie i-a cerut să înceteze cu insultele şi i-a pus în vedere că va fi citat a doua zi la sediul postului de poliţie pentru a da o declaraţie în legătură cu faptele sesizate şi în momentul în care a intenţionat să-i înmâneze citaţia inculpatul l-a prins cu mâinile de gât şi l-a îmbrâncit.

Au intervenit martorii D I şi C S care l-au îndepărtat pe inculpat care s-a îndreptat spre casă afirmând că va lua un cuţit, însă a luat de lângă scara casei o bâtă cu care a lovit peste mână pe agentul de poliţie, intenţionând să lovească şi martorii, însă s-a dezechilibrat şi a căzut fiind dezarmat de martorul C S.

Ulterior a ameninţat pe agentul de poliţie că-l va lovi cu o piatră, însă din nou martorul C S i-a smuls piatra din mână.

Prin declaraţia dată în instanţă, partea vătămată precizează că nu se constituie parte civilă.

Faptele săvârşite de inculpat în condiţiile descrise mai sus întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 239 alin. 2 cod penal.

Având în vedere că fapta prevăzută de art. 239 alin. 1 este asimilată de fapta prevăzută de art. 239 alin. 2 cod penal , instanţa a pus în discuţia părţilor, în baza art. 334 cod penal, schimbarea încadrării juridice a faptei din cea prevăzută de art. 239 alin. 1 şi 2 cod penal, în cea prevăzută de art. 239 alin.2  cod penal , faptă pentru care inculpatul va fi condamnat la un an închisoare.

Având în vedere poziţia sinceră a inculpatului în cursul judecăţii, cât şi poziţia părţii vătămate, instanţa apreciază că acesta se poate îndrepta fără privare de libertate, urmând a dispune în baza art. 81 cod penal suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani prevăzută de art. 82 cod penal.

Va atrage atenţia inculpatului asupra art. 83 cod penal şi va aplica art. 71 alin. 1 raportat la art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b cod penal şi art. 71 alin. 5 cod penal.

Văzând şi prevederile art. 191 cod procedură penală;