DISTRUGERE DIN CULPĂ
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău cu nr. …./P/2013 din 28.08.2014 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului … Costel .. pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă , prevăzută de art. 255 alin. 1 Noul Cod penal cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal ( în vechea reglementare art. 219 alin. 1 Cod penal ).
Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut faptul că inculpatul , la data de 21.09.2013, în jurul orelor 17,30, din neglijenţa acestuia (prin nesupravegherea unui reşou aflat în priză) a izbucnit un incendiu la imobilul situat pe str. .. din mun. Buzău datorită căruia au fost distruse atât bunurile inculpatului cât şi ale persoanei vătămate … Costeluş, cauzându-i un prejudiciu în sumă de 20000 lei nerecuperat.
Inculpatul s-a prevalat de dispoziţiile art.374 alin. 4 Cod procedură penală recunoscând întocmai fapta reţinută în sarcina sa.
Analizând întregul material probator administrat în cauză , respectiv: declaraţiile inculpatului, declaraţiile persoanei vătămate, declaraţiile martorilor : … Constantin, … Nicolae, adresa nr. …/18.10.2013 a I.S.U „Neron Lupaşcu” al jud. Buzău, adresa nr. ../09.01.2014 a ISU Buzău, adresa nr. …/… din 14.04.2014, plan de situaţie a imobilului de pe str. …. copie contract de închiriere nr. …/11.09.2001, adresa nr. …/239/2456 din 09.07.2014 a SML Buzău , instanţa va reţine următoarele:
Inculpatul … Costel . ( 75 ani) are domiciliul în municipiul …, judeţul Buzău, iar persoana vătămată … Costeluş ( 39 ani) în municipiul …, judeţul Buzău.
Imobilul din mun. Buzău, …, a aparţinut părinţilor inculpatului …. Costel-… până în anul 1958, când această locuinţă a fost naţionalizată.
Prin hotărârea nr. ../30.12.1997 a Consiliului Judeţean Buzău-Comisia Judeţeană pentru aplicarea legii nr. 112/1995, s-a admis cererea formulată de … Costel-…, căruia i s-a restituit în natură suprafaţa utilă construită din imobilul situat în mun. Buzău, …., respectiv 2 camere cu dependinţe şi teren aferent de 45,97 m.p. (corespunzătoare părţii din mijloc a acestuia).
În prezent, cealaltă parte din imobil, rămasă nerestituită este revendicată, dosarul fiind în curs de soluţionare.
Imobilul din mun. Buzău, … este format dintr-un singur corp de clădire, împărţit în 3 părţi. Partea din faţă (de la fundătura Gîrlei) este folosită de către familia chiriaşului … Costeluş (care a preluat contractul de închiriere de la mama sa vitregă, numita … Elena, decedată la data de 19.04.2010), însă nu este locuită efectiv deoarece aceasta stătea într-o altă cameră amenajată în curte, ca şi anexă a locuinţei.
Partea din mijloc este folosită de către inculpatul … Costel-… (care are contract de închiriere pentru curtea imobilului), iar partea din spate este folosită de către familia chiriaşului … Nicolae (şi acesta din urmă având contract de închiriere).
Din anul 1991, inculpatul … Costel-… a locuit singur în partea sa din imobilul în cauză. De atunci, el nu a mai folosit sobă (care s-a dărâmat), aragaz sau butelie. Din acest motiv, el a folosit mai multe reşouri pentru încălzirea locuinţei şi pentru prepararea hranei.
Inculpatul consuma aproape zilnic băuturi alcoolice, fiind în stare de ebrietate, când s-a întors acasă în ziua respectivă de 21.09.2013.
De altfel, şi inculpatul a recunoscut că la momentul producerii incendiului, consumase un litru de bere cu alcool. De asemenea, din declaraţiile celor 2 martori rezultă că inculpatul avea în locuinţă foarte multe gunoaie.
La data de 21.09.2013, în jurul orei 1300, inculpatul … Costel-… a mers în Piaţa Centrală din mun. Buzău, unde a făcut unele cumpărături. În jurul orelor 1430, a revenit acasă şi a intrat în bucătărie, lăsându-şi sacoşa din material plastic, în care avea cumpărăturile lângă un reşou funcţional, artizanal, confecţionat de acesta.
În bucătărie se mai aflau două reşouri nefuncţionale, (conform declaraţiei inculpatului), dar şi un rezistor electric artizanal al reşoului de la care a izbucnit incendiul.
Inculpatul a introdus în priză reşoul funcţional, pe care a aşezat o tigaie cu ulei, în care a adăugat aprox. 700-800 g carne de porc, apoi a lăsat reşoul nesupravegheat şi s-a deplasat în dormitor.
În jurul orelor 1730, a izbucnit un incendiu în incinta bucătăriei lui … Costel-… deoarece sacoşa din material plastic s-a aprins, extinzându-se la alte sacoşe şi la masa din bucătărie. Acesta a încercat să stingă incendiul folosind 2 găleţi cu apă, pe care le avea în bucătărie şi mai multe prosoape, însă nu a reuşit.
Între timp, incendiul a început să se extindă deoarece inculpatul nu avea plafon la bucătărie, ci doar acoperiş. De la nivelul acoperişului lui .. Costel-…., focul s-a extins la acoperişul şi la podul locuinţei persoanei vătămate …. Costeluş care avea aici depozitată marfă , respectiv arpagic, pe care-l urcase în data de 19.09.2013 cu vecinul său, martorul … Constantin.
La faţa locului au intervenit pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă « Neron Lupaşcu » al judeţului Buzău, care au procedat la localizarea şi stingerea incendiului, dar şi o ambulanţă care l-a preluat pe inculpat deoarece suferise arsuri. În urma incendiului, au ars obiecte de uz casnic şi gospodăresc, obiecte de mobilier şi vestimentaţie, aparatură electronică, acoperişul din asterială lemn şi învelitoare tablă pe o suprafaţă de aprox. 150 m.p.
Incendiul nu s-a extins la imobilele învecinate.
Inculpatul … Costel-… a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, unde a rămas internat până în data 30.09.2013, la secţia 2 Arşi, stabilindu-se diagnosticul principal de «Arsuri ale multiplelor regiuni ale corpului, menţionându-se nu mai mult decât arsuri cu adâncime parţială».
Din adresa nr. …/09.01.2014 a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă « Neron Lupaşcu » jud. Buzău reiese că, în conformitate cu procesul-verbal nr. …./21.09.2013, întocmit la faţa locului, incendiul a avut locul focarului în bucătărie, sursa probabilă a incendiului este reprezentată de efectul termic, mijlocul care putea produce aprinderea este reprezentat de reşou, primul material care s-a aprins fiind reprezentat de hârtie, împrejurarea determinantă fiind aparate electrice lăsate sub tensiune şi nesupravegheate, iar condiţiile care au favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiului au fost nesupravegherea aparatului de încălzit şi cantitatea mare de deşeuri combustibile existente în locuinţă.
În cursul urmăririi penale, dar şi în faţa instanţei , inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând comiterea faptei reţinute în sarcina sa.
La data de 01.02.2014 au intrat în vigoare Noul Cod penal şi Noul Cod de procedură penală .
Identificarea legii mai favorabile în cursul procesului , până la judecarea definitivă a cauzei , se realizează conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 265 din 06.05.2014 publicată în Monitorul oficial nr. 372 din 20.05.2014, prin compararea legilor succesive, stabilirea în concret a legii penale mai favorabile şi, în final, aplicarea acesteia în ansamblu.
Infracţiunea de distrugere din culpă, prevăzută de art. 255 Noul Cod penal, preia două dintre variantele prevăzute şi în Codul penal din 1969 şi anume forma simplă şi varianta agravată (în care fapta a avut ca urmare un dezastru).
Dacă în vechiul cod penal existenţa formei agravate era condiţionată de producerea efectivă a pericolului , nefiind suficientă numai eventualitatea producerii acestuia, în noul cod penal , în cazul formei simple , este incriminată fapta de distrugere care are aptitudinea punerii in pericol a altor persoane sau bunuri.
În ceea ce priveşte condiţiile de incriminare, noul cod penal aduce o reglementare mai favorabilă de vreme ce elimină din sfera ilicitului penal anumite situaţii care erau incriminate în vechiul cod penal.
Cu privire la condiţiile de sancţionare, pentru forma simplă a infracţiunii, noul cod penal prevede o pedeapsă ce constă în închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă , pe când vechiul cod sancţiona aceeaşi faptă cu închisoarea de la o lună la 2 ani sau cu amenda.
În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, alegerea legii penale mai favorabile în situaţia în care instanţa are de comparat dispoziţiile referitoare la suspendarea condiţionată din vechea reglementare cu cele privitoare la amânarea aplicării pedepsei , se impune concluzia că legea veche este lege mai favorabilă prin prisma condiţiilor de acordare , singurul element prin prisma căruia ar fi mai favorabilă reglementarea nouă fiind durata termenului de încercare, dar acest element nu este suficient pentru a califica noua reglementare ca fiind mai favorabilă.
La această concluzie conduc şi prevederile art. 15 alin. 1 din Legea de punere în aplicare a Noului Cod penal , unde se precizează că măsura suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicată în baza Vechiului Cod penal se menţine şi după intrarea în vigoare a Noului Cod penal, astfel că legiuitorul a prezumat că vechea modalitate de executare este mai favorabilă, nefiind necesară modificarea acesteia ca efect al intrării în vigoare a dispoziţiilor privind amânarea.
Pe de altă parte, art. 16 alin. 2 din Legea de punere în aplicare a Noului Cod penal prevede că „pentru determinarea legii penale mai favorabile cu privire la suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei conform art. 5 din Codul penal, instanţa va avea în vedere sfera obligaţiilor impuse condamnatului şi efectele suspendării potrivit legilor succesive, cu prioritate faţă de durata termenului de încercare sau supraveghere”, astfel că deşi textul se referă la suspendarea sub supraveghere, principiul instituit – prevalenţa conţinutului faţă de durata termenului de încercare – se aplică şi în ipoteza analizată în speţa dedusă judecăţii.
Aşa fiind, comparând cele două legi penale succesive, Vechiul Cod penal şi Noul Cod penal, legea penală mai favorabilă inculpatului este cea veche, aceasta urmând a fi aplicată în ansamblu, inclusiv cu privire la pedeapsă şi modalitatea de executare.
În favoarea inculpatului se vor reţine dispoziţiile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală , în condiţiile în care inculpatul a recunoscut fapta aşa cum a fost reţinută în rechizitoriu.
În drept, fapta inculpatului … Costel … constând în aceea că , la data de 21.09.2013, în jurul orelor 17,30, din neglijenţa acestuia (prin nesupravegherea unui reşou aflat în priză) a izbucnit un incendiu la imobilul situat pe str. … din mun. Buzău datorită căruia au fost distruse atât bunurile inculpatului cât şi bunuri ale persoanei vătămate …. Costeluş, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de distrugere din culpă prevăzută de art. 219 al. 1 Vechiul Cod penal ( în actuala reglementare art. 255 alin. 1 Cod penal) cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal.
Aşadar, reţinând vinovăţia inculpatului care a fost dovedită cu certitudine, instanţa îl va condamna în baza situaţiei de fapt şi a textului incriminator, la stabilirea şi dozarea pedepsei având în vedere criteriile generale de individualizare, prevăzute de art. 74 Cod penal ( art. 72 Vechiul Cod penal) , respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, faptul că inculpatul se află la prima incidenţă cu legea penală, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta ( 75 ani), starea de sănătate ( se află sub imperiul art. 109 Cod penal ), situaţia familială ( se află în grija unu nepot) şi socială ( pensionar).
Instanţa , faţă de cele reţinute anterior, a apreciat că se impune aplicarea unei pedepse cu amenda penală şi nu se impune executarea efectivă a acesteia având în vedere atitudinea inculpatului pe parcursul întregului proces penal , faptul că inculpatul poate să conştientizeze pericolul săvârşirii unor acţiuni de genul celei care i-au atras învinuirea şi nu numai, dar şi consecinţele acestora, în condiţiile în care se află la prima incidenţă cu legea penală , are o vârstă destul de înaintată şi este pensionar.
Trebuie reţinut că inculpatul a fost internat în spital urmare rănilor pricinuite de foc, în biletul de ieşire din spital a menţionându-se la pct. 4 „Tulburări mentale şi de comportament datorate folosirii alcoolului, tulburare mentală sau de comportament nespecificată”.
Urmare acestui fapt, s-au solicitat relaţii de la SJML Buzău, pentru a preciza dacă se impune efectuarea în cauză a unei expertize medico-legale psihiatrice.
Prin adresa nr. …/9.07.2014 SJML Buzău, a comunicat faptul că se impune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice.
În raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. .. .. / 239 / 2456 din 08.07.2014 s-a concluzionat că la data comiterii faptei numitul … Costel … a avut scăzută capacitatea psihică de apreciere critică asupra faptei, faţă de care discernământul a fost diminuat.
Inculpatul se află sub imperiul art. 109 Cod penal, în condiţiile în care, prin încheierea din 09.09.2014 dată în cameră preliminară , în baza art. 246 alin. (8) C. proc. pen., s-a dispus obligarea provizorie la tratament medical a inculpatului .. Costel … , iar în baza art. 245 alin. (1) C. proc. pen., inculpatul a fost obligat să urmeze în mod regulat tratamentul medical prescris de un medic de specialitate, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.
În urma incendiului, inculpatului i-au fost distruse următoarele bunuri: mobila de bucătărie, geamul, tocul şi uşa de intrare în bucătărie, frigider, aragaz, un televizor, o maşină de cusut şi mobila din dormitor, bunuri în valoare totală de 100.000 lei.
Aşa fiind, în contextul elementelor de fapt şi de drept reţinute, instanţa în baza art. 219 alin. 1 Vechiul Cod penal ( în noua reglementare art. 255 alin. 1 ) în referire la art. 396 alin. 10 Cod procedură penală cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal va condamna inculpatul .. Costel … la o pedeapsă de 1000 lei amendă pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă ( faptă din 21.09.2013 ).
În baza art.81 Vechiul Cod penal în referire la art. 5 Noul Cod penal şi art. 15 din Legea de punere în aplicare a Noului Cod penal va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe perioada unui termen de încercare de 1 an prevăzut de art.82 alin. 2 Vechiul Cod penal.
În baza art.83 Vechiul Cod penal va atrage atenţia inculpatului că dacă în cursul termenului de încercare va săvârşi din nou o infracţiune pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
În latură civilă , persoana vătămată … Costeluş a declarat că se constituie parte civilă cu suma de 20.000 lei, din care : 14.000 lei reprezintă valoarea produselor agricole distruse şi 6.000 lei valoarea bunurilor afectate de infiltraţiile de apă de la pompieri şi a reparaţiilor.
Persoana vătămată .. Costeluş a arătat în declaraţiile sale că a avut depozitate, în partea sa de pod, 1600 kg arpagic, aproximativ 150 kg pulpă ardei, , aproximativ 30 kg pulpă ardei iute, 12 kg de sămânţă de arpagic şi 40 legături de cimbru .
Partea civilă a încercat să-şi dovedească pretenţiile cu depoziţiile martorilor … Constantin şi … Nicolae, dar şi certificatele de producător din anii 1996, 2014, 2012, contractul de închiriere a unei tonete pentru comercializarea de legume din 20.01.2015.
Cu toate acestea, cert este un singur lucru, că partea civilă a avut depozitată o anumită cantitate de arpagic, pe care partea a evaluat-o la o cantitate de 1.600 kg , martorul Pinghel la 1700 kg, iar martorul Muscăloiu la 6-700 kg.
Aşadar, nu se poate stabili cu exactitate cantitatea depozitată în pod, instanţa apreciind că mai plauzibilă este susţinerea martorului Muscăloiu, în sensul că era depozitată o cantitate de cca. 700 kg. , în condiţiile în care partea civilă nu a putut proba cu acte cantitatea depozitată.
De altfel, este greu de crezut că în podul unei clădiri aşa de şubrete, erau depozitate tone de marfă.
Instanţa nu a putu reţine ca fiind depozitate şi alte legume, seminţe , etc., în condiţiile în care martorii nu au putut preciza cu exactitate ce anume şi cât.
Referitor la bunurile părţii civile situate în camerele afectate de apă, instanţa apreciază , de asemenea, că nu s-a dovedit deteriorarea lor, nefiind precizate nici ce bunuri erau exact, nici în ce a constat efectiv paguba, dacă s-au reparat, remediat sau au fost înlocuite.
Mai mult, partea civilă nu locuia în camerele afectate de apă, ci în altă cameră situată în curte.
În consecinţă instanţa a apreciat că pentru cantitatea de arpagic depozitată în pod este răspunzător inculpatul, paguba ridicându-se la suma de 5.000 lei, în urma aprecierii făcute de martori, făcându-se efectiv o medie.
Din adresa nr. …/238/14.04.2014 a Primăriei Municipiului Buzău, rezultă că suprafaţa de 78,13 m.p., unde a locuit defuncta … Elena, a rămas în administrarea acestei instituţii şi că nu se constituie parte civilă în proces .
Aşa fiind, în baza art. 25 Cod procedură penală în referire la art. 397 Cod procedură penală raportat la art. 1349 , 1373 Cod civil, va obliga inculpatul să plătească părţii civile … Costeluş suma de 5.000 lei despăgubiri materiale.
Va lua act că persoana vătămată Primăria Buzău nu s-a constituit parte civilă.
În baza art. 84 Vechiul Cod penal va atrage atenţia inculpatului cu privire la revocarea suspendării executării pedepsei în cazul neexecutării obligaţiilor civile în termenul de încercare stabilit.
În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la 600 lei cheltuieli judiciare, onorariul apărătorului din oficiu rămânând în sarcina statului.
În baza art. 118 lit. b Vechiul Cod penal ( art. 112 lit. b Cod penal) va confisca de la inculpat reşoul şi resturile de cablu individualizate în dovada seria H , nr. …., aflat în camera de corpuri delicte a Poliţiei Municipiului Buzău.