Drept penal. Complicitatea la săvârsirea infractiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.
-infracţiunea prevăzută şi sancţionată de art. 86 alin 1 din O.U.G. nr. 195/2002, art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, art. 26 rap. la art. 288 alin. 1 Cod penal şi art. 291 din Codul penal.
Complicitatea la săvârsirea infractiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale rezultă si din faptul că permisul fals prezintă numele si imaginea inculpatului, existând implicit acordul prealabil al inculpatului de a-I fi folosite datele personale.
Prin Rechizitoriul Parchetul de pe lângă Judecătoria a trimis in judecată pe inculpatul X, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi sancţionată de art. 86 alin 1 din O.U.G. nr. 195/2002, art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, art. 26 rap. la art. 288 alin. 1 Cod penal şi art. 291 din Codul penal, totul cu aplicarea art. 33 lit. 1 din Cod penal.
Inculpatul, în conformitate cu procedura prevăzută de art.320 indice 1 din Codul de procedură penală, a recunoscut faptele retinute in totalitate şi a fost de acord ca judecata să se facă pe baza materialului din faza de urmărire penală, despere care a afirmat că il cunoaste si il insuseste.
Seara inculpatul a consumat băuturi alcoolice şi s-a deplasat, pe raza Municipiului, conducând autoturismul. A fost identificat conducând, de organele de poliţie.
Inculpatul a fost testat cu aparatul Drager, acesta indicând o valoare de 0,49 mg/l alcool pur în aerul respirat, după care, i s-au recoltat probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, rezultând o îmbibaţie alcoolică de 1,00 g/l alcool pur în sânge, la ora 00:20, respectiv 1,20 g/l alcool pur în sânge, o oră mai târziu.
Cu ocazia acestui control inculpatul a prezentat un permis de conducere pe numele său, părând a fi emis de autorităţile străine, insă, pe parcursul cercetărilor penale s-a stabilit că documentzul prezentat in cauză ar fi fals, prin Raport de constatare tehnico-stiinţifică.
Raportat la Adresa IPJ -Serviciul Politiei Rutiere, rezultă că inculpatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto, nefigurând in baza de date electronice cu permis auto.
Fiind audiat in faza de urmărire penală, inculpatul a recunoscut fapta, cu menţiunea că a achizitionat permisul cu numele său, de la o persoană necunoscută, in perioada cât a locuit pe teritoriul stăin, plătind pentru acest document si că , în România, nu a obtinut permis de conducere, aspect confirmat de la Adresa nr. IPJ -Serviciul Politiei Rutiere.
Inculpatul si-a recunoscut faptele comise, aceasta fiind atitudinea şi în faţa organelor de urmărire penală cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală, cu mentiunea că a achizitionat permisul de la o persoană necunoscută din Italia, respectiv a recunoscut faptele săvârsite in totalitate, în faţa instanţei de judecată, motiv pentru care instanţa îi va reţine circumstanţele atenuante prevăzute de art.74 alin.1 litera c din Codul penal.
Din verificarea fişei de cazier a inculpatului, rezultă ca acesta nu are antecedente penale, iar datorită lipsei antecedentelor penale, instanţa îi va reţine si circumstanţele atenuante prevăzute de art.74 alin.1 litera a din Codul penal.
În drept, fapta inculpatului de a conduce, pe drumul public un autovehicul, fără a poseda permis de conducere, întruneşte elementele constitutive ale infractiunii prevăzută de art. 86 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002-republicată, respectiv conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita admisă de lege, intruneşte elementele constitutive ale infractiunii prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/ 2002 republicată .
Fapta inculpatului care a prezentat un permis fals urmărind astfel să nu fie tras la răspundere pentru faptul că nu poseda permis de conducere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 291 teza 1 din Codul penal.
In drept se mai retine in sarcina inculpatului si săvârsirea infractiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 Cod penal, întrucât din cercetarea judecătorească şi din probatoriul întreg administrat în cauză, s-au identificat indicii temeinice, sub aspectul laturii obiective a complicităţii la săvârşirea infractiunii de fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 cod penal. Inculpatul a acţionat în scopul înlesnirii contrafacerii unui permis de conducere neadevărat, intrucât a achizitionat contracost permisul fals,de la persoană necunoscută, A FORTIORI cunoscând că nu a urmat cursurile unei scoli de soferi si nu a dobândit legal permis de conducere in România .
În cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 33 lit. a Cod penal, faptele fiind săvârşite în concurs real.
Instanţa, la limitele pedepselor prevăzute de legiuitor pentru faptele reţinute în sarcina inculpatului, va face aplicabilitatea art. 320 indice 1 CPP in sensul că vor fi coborâte limitele pedepsei stabilite.
În ceea ce priveste latura obiectivă a infracţiunilor, instanţa constată existenţa elementului material, respectiv al infractiunilor: complicitate la fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 cod penal, uz de fals prev. de art. 291 teza 1 Cod penal, conducere a autovehiculului de către o persoană care nu poseda permis de conducere şi având în sânge imbibatie alcoolica peste limita admisă de lege, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti.
În ceea ce priveste latura obiectivă a infracţiunilor de conducere a autovehiculului sub influenţa băuturilor alcoolice, respectiv conducere a autovehiculului fără a poseda permis de conducere, retine următoarele:
Sub aspectul laturii obiective a infractiunii prevăzute de art 86 alin.1 din OUG nr.195/2002-rep., art.87 alin.1 din OUG nr.195/2002-rep., probele administrate au relevat realizarea elementului material specific, constând într-o acţiune de conducere a autoturismului pe drum public.
Condiţia esenţială ataşată subiectului activ al infracţiunii ca acţiunea să fie săvârşită de către o persoană care nu are permis de conducere, respectiv având in sânge imbibatie alcoolică peste limita prevăzută de lege, este îndeplinită.
Aceleaşi mijloace de probă conturează şi urmarea imediată ce constă într-o stare de pericol pentru relaţiile sociale ocrotite de dispoziţiile care stabilesc regimul circulaţiei pe drumurile publice, ca şi legătura de cauzalitate rezultată din săvârşirea faptei – ex re.
Infracţiunile incriminate fiind de pericol/ex re, urmarea imediată a faptei săvârşită de către inculpat constă în punerea în pericol a siguranţei traficului rutier. Starea de pericol pentru valoarea ocrotită de actul normativ mai sus mentionat s-a produs prin însăşi săvârşirea acţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, respectiv fără a poseda permis de conducere, deci fără a fi urmat cursurile unei scoli de soferi, respectiv de fără a trece prin rigorile unui examen de obţinere a permisului auto.
De asemenea, legătura de cauzalitate între fapta săvârşită şi urmarea socialmente periculoasă rezultă ex re, din însăşi săvârşirea faptei.
În ceea ce priveşte latura subiectivă a infracţiunii, instanţa reţine că inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie indirectă prevăzută de art.19 alin.1 pct.1 lit. b C.pen, întrucât acesta a prevăzut rezultatul faptei sale, respectiv punerea în pericol al siguranţei circulaţiei rutiere şi a participanţilor la trafic şi, deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui.
De asemenea, referitor la săvârsirea infractiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 cod penal, din probatoriul întreg administrat, s-au identificat indicii temeinice, sub aspectul laturii obiective a complicităţii la săvârşirea infractiunii de fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 26 cod penal rap. la art. 288 alin. 1 cod penal,
Astfel, inculpatul a acţionat în scopul înlesnirii contrafacerii unui permis de conducere neadevărat, intrucât a achizitionat contracost permisul fals, cunoscând că nu a urmat cursurile unei scoli de soferi si nu a dobândit legal permis de conducere. Complicitatea rezultă si din faptul că permisul fals prezintă numele si imaginea inculpatului, existând implicit acordul prealabil al inculpatului de a-i fi folosite datele personale.
Fapta inculpatului de a prezenta un permis fals, cunoscând că este fals intrucât l-a achizitionat contra cost, de la persoană neidentificată, fără a urma cursurile unei scoli de soferi si a promova examen pt. obtinere legală, urmărind să nu fie tras la răspundere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 291 teza 1 din Codul penal.
Din Raportul de constatare tehnico-ştiinţifică rezultă că permisul de conducere nu este autentic.
S-a concluzionat, astfel, că permisul de conducere în litigiu este falsificat, intrucât prezintă texte şi desene realizate şi plasate asemător cu un permis de conducere specime, dar, in cazul permisului cercetat, nu se evidentiază impresiuni fluorescente pe avers, respectiv revers, iar desenul de fond si inscrisurile sunt imprimate conform altei proceduri decât cea standard, utilizată la emiterea permisului specimen, imaginea optic variabilă OVI fiind contrafăcută prin imprimare, spre deosebire de permisul autentic/element de comparatie, in care imaginea Optic Variabilă OVI este realizată cu cerneală metalizată.
Mai mult, în faza de urmărire penală, după cercetările întreprinse, s-a concluzionat că inculpatul nu figurează cu permis de conducere în baza de date.
În ceea ce priveşte infracţiunea de uz de fals, elementul material constă în acţiunea de folosire a unor înscrisuri oficiale, respectiv permis de conducere, cu elemente de autenticitate proprii statului străin, în calitate de stat emitent.
Faptul că acest înscris oficial a fost în prealabil falsificat, iar inculpatul a fost complice prin achizitionarea contracost, stiind că este fals, rezultă din concluziile raportului de constatare tehnico, în care se arată că permisul de conducere emis pe numele inculpatului nu este autentic, fiind deci contrafăcut. Folosirea înscrisului fals a fost una efectivă, având în vedere că inculpatul a prezentat documentul fals organelor de poliţie. De asemenea, înscrisul fals folosit a avut aptitudinea de a produce consecinţe juridice, fiind falsificate absolut toate datele de autentificare ale statului maghiar, iar, confirmarea că este fals, s-a datorat verificărilor detaliate întreprise în cauză, prin efectuare a unui raport de constatare laborios.
Urmarea imediată constă într-o stare de pericol pentru valorile sociale ocrotite prin lege, respectiv relaţiile sociale referitoare la încre¬derea publică pe care trebuie să o inspire un înscris oficial.
Legătura de cauzalitate rezultă din materialitatea faptei, infracţiunile săvîrşite reţinute în sarcina inculpatului fiind infracţiuni de pericol, pericolul social producându-se, deci, ex re, prin simpla comitere a faptelor incriminate.
Cu privire la latura subiectivă a infracţiunii, forma de vinovăţie cu care a fost săvârşită infracţiunea a fost intenţia directă, susţinerile inculpatului, din momentul depistării in trafic, că permisul nu este fals, fiind infirmate de semnele de autenticitate copiate de permisul în litigiu. Mai mult, inculpatul a recunoscut că nu ar urmat cursurile unei şcoli de şoferi , că nu a susţinut un examen.