Furt – inculpat minor


Tip document: sentinta penala

Nr. document:  58

Data document: 24.03.2010

Domeniu asociat: infractiuni

Titlu jurisprudenta: furt – inculpat minor

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria C. din data de 06 mai 2009, s-a dispus trimiterea în judecata, în stare de libertate a inculpatilor A.P. si P.R. – minor pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 208 al. 1, art 209 al. 1, lit a, g, i C. penal, cu aplicarea art. 75  lit. c C. penal pentru inculpatul A.P. si  respectiv art. 208 ali. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i C.p. cu aplicarea art. 99 si urmatoarele C. p. pentru inculpatul minor.

Din actele dosarului si probele administrate în cauza, instanta a retinut ca inculpatii A.P. si P.R. locuiesc pe raza orasului C., iar în noaptea de 31.12.2008/01.01.2009, pentru ca aveau nevoie de bani au hotarat sa sustraga o vaca apartinand partii vatamate G.I., dintr-un grajd situat la iesirea din orasul C. unde inculpatii stiau ca acesta nu are asigurata paza pe timp de noapte.

In aceste conditii cei doi inculpati s-au deplasat la acest grajd avand asupra lor o bucata de fier si dupa ce au spart lacatul cu care era asigurata usa grajdului, au patruns în interior, au dezlegat o vaca de lant si au sustras-o. Inculpatii  au mers cu vaca sustrasa la locuinta martorului R.M. cu intentia de a o vinde acestuia. Aici au gasit-o pe concubina acestuia, martora Z.M.S., careia nu i-au spus ca vaca provine din furt si au negociat pretul pentru aceasta, primind în schimb suma de 600 lei si un telefon mobil. Suma de bani a fost împartita între acestia, inculpatul P.R.  primind suma de 100 lei si telefonul mobil iar inculpatul A.P. a primit suma de 500 lei.

Cand martorul R.M. a aflat ca vaca cumparata de la cei doi inculpati este sustrasa i-a anuntat  sa ia animalul înapoi, fapt pentru care cei doi inculpati s-au prezentat la domiciliul martorului în seara zilei de 01.01.2009 în timp ce acesta împreuna cu sotia erau plecati de acasa în municipiul C., au luat vaca din locuinta acestora si au dus-o pe o strada în orasul C., unde au abandonat-o, dar a fost gasita de organele de politie care au predat-o partii vatamate, situatie recunoscuta de inculpati în timpul cercetarii penale.

La individualizarea pedepsei aplicata inculpatilor s-a tinut seama de pericolul social al faptei si faptuitorilor,  de împrejurarea ca inculpatii nu au antecedente penale, de faptul ca prejudiciul a fost recuperat, astfel ca s-a apreciat de catre instanta ca aplicarea unei pedepse cu închisoare care va fi suspendata conditionat si cu aplicarea dis part 74 lit.b.c si art 76 lit.d. C.penal, pentru inculpatul major A.P., este de natura sa atinga scopul educativ si  preventiv al pedepsei.

Inculpatul major nu s-a prezentat în instanta, în schimb  organele de politie au întocmit procese verbale de cautare, din care rezulta ca acesta este plecat în strainatate.

In baza disp.art 71 C. penal, s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie prevazuta de art. 64 lit. a Teza II si b C. penal, iar potrivit art. 81 C. penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe durata unui termen de încercare de 3 ani conform art 82 C.penal, si s-a atras atentia inculpatului asupra disp. art. 83 C. penal.

Avand în vedere situatia de fapt retinuta, în drept fapta inculpatului minor întruneste  elementele constitutive ale infractiunii  prev. si ped. de art. 208 al. 1 –art. 209  alin. 1 lit. a, g, i Cp , cu aplic. art. 99 si urm. Cp.

La individualizarea sanctiunii aplicata inculpatului minor, instanta a retinut ca potrivit art. 100 C.p., fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa ori i se poate aplica o pedeapsa. La alegerea sanctiunii s-a tinut seama de gradul de pericol social al faptei savarsite, de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile în care a fost crescut si în care a trait si de orice alte elemente de natura sa caracterizeze persoana minorului. De asemenea, alin. 2 al aceluiasi articol prevede ca pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru îndreptarea minorului.

Tinand cont de criteriile stabilite de disp. art. 100 Cod penal si avand în vedere gradul concret de pericol social al faptei savarsita, dezvoltarea intelectuala si morala a inculpatului, conditiile în care a crescut si în care a trait, factorii care au influentat adoptarea de catre acesta a unei conduite infractionale, perspectivele de reintegrare sociala pe care le prezinta (aspecte relevate  în cuprinsul de referatului de evaluare întocmit de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Olt , varsta minorului, comportamentul acestuia înainte de comiterea faptei, antecedenta penala (inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale), instanta a apreciat ca pentru reeducarea acestui inculpat nu este necesara aplicarea unei pedepse si a hotarat sa aplice masura educativa a libertatii supravegheate pe timp de 1(un) an prevazuta de disp. art. 101 lit. b si art. 103 Cod penal, încredintand supravegherea parintilor inculpatului minor.

Potrivit disp.art.103 al.2 cod penal, persoanele carora le-a fost încredintata supravegherea au îndatorirea de a veghea îndeaproape asupra minorului, în scopul îndreptarii lui, precum si obligatia sa înstiinteze instanta, de îndata, daca minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercita asupra lui,  sau are purtari rele ori a savarsit din nou  o fapta prevazuta de legea penala .

Potrivit art.103 al.3 cod penal, instanta a  impus inculpatului minor sa respecte urmatoarele obligatii:

– sa nu intre în legatura cu partea vatamata ,respectiv G.I. ;

– sa nu intre în legatura cu inculpatul major , respectiv A.P.

– sa nu intre în legatura cu martorii: R.M., Z.M.S, L.F., T.F..

În baza art.103 al.4 Cp, s-a  atras atentia inculpatului minor  asupra consecintelor comportarii sale si a continutului art.103 alin .6 Cp.

S-a luat act ca partea vatamata G.I. nu s-a  constituit parte civila în cauza 

In baza disp.art 191 C.pr.penala, au fost obligati inculpatii  la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului, respectiv cate 450 lei fiecare din care 200 lei onorariu aparator oficiu, inculpatul minor în solidar cu partea responsabila civilmente.

Data publicarii pe portal – 16.09.2010.

Presedinte, Elena Lascu