Infracţiune de pericol. Inexistenţa prejudiciului. Greşita obligare a inculpatei minore la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului în solidar cu partea responsabilă civilmente.


Infracţiune de pericol. Inexistenţa prejudiciului. Greşita obligare a inculpatei minore la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului în solidar cu partea responsabilă civilmente.

Secţia pentru cauze cu minori şi de familie – Decizia penală nr. 81/08 mai 2012

Prin sentinţa penală nr. 50/2012 Judecătoria Câmpeni, în baza art.101 lit. d coroborat cu art.104 cod penal s-a dispus internarea inculpatei minore M.I.R. într-un centru de reeducare până la împlinirea vârstei de 18 ani pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.2 al.1 din Legea 61/1991, respectiv „portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului…”.

S-a atras atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art.108 al.2 cod penal privind consecinţele comportării necorespunzătoare.

În baza art.118 lit. b cod penal s-a dispus confiscarea cuţitului folosit de către inculpată.

În temeiul art. 191 al.1 cod procedură penală a fost obligată  inculpata în solidar cu reprezentantul său legal  P.M.L. să achite  în favoarea statului  suma  de  600 lei,  cheltuieli  judiciare  avansate  de stat.

Pentru a pronunţa această soluţie, prima instanţă a reţinut în esenţă că inculpata M.I.R., în data de 16.05.2011, în jur de ora 14,00, a intrat în cancelaria Grupului Şcolar „H.C.C.”, având asupra un cuţit, şi în prezenţa mai multor persoane, a ameninţat cu cuţitul, pe profesoara C.L.Z., fapta sa întrunind elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 2 alin.l din Legea nr. 61/1991.

Împotriva acestei sentinţe a formulat recurs, în termenul legal, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni, aducându-i critici de nelegalitate, sub aspectul greşitei obligări a inculpatei în solidar cu partea responsabilă civilmente la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în condiţiile în care infracţiunea comisă de inculpată este una de pericol, iar în cauză nu există constituire de parte civilă.

Prin decizia penală nr. 81/08.05.2012 Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia pentru cauze cu minori şi de familie a admis recursul formulat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni, a casat sentinţa penală nr. 50/2012 a Judecătoriei Câmpeni sub aspectul cheltuielilor judiciare avansate de stat la fond şi în rejudecare, în temeiul art. 191 alin. 1 Cpp a obligat doar inculpata să plătească suma de 600 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Pentru a dispune astfel, Curtea a reţinut, că potrivit art. 191 al. 3 C.pr.pen., partea responsabilă civilmente, în măsura în care este obligată în solidar cu inculpatul la repararea pagubei, este obligată în mod solidar cu acesta şi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

Inculpata minoră M.I.R. a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 61/1991, infracţiune de pericol, iar în cauză nu a fost formulată constituire de parte civilă.

Mai mult, în contextul în care nu a existat o soluţie de admitere a vreunei acţiuni civile, pentru ca inculpata să fie obligată în solidar cu partea responsabilă civilmente la plata despăgubirilor civile, instanţa de fond nu putea face aplicarea dispoziţiilor art. 191 al. 3 C.pr.pen., inculpata urmând să suporte singură, iar nu în solidar cu partea responsabilă civilmente, plata cheltuielilor efectuate de stat în cauză.

În consecinţă, constatând că recursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni este fondat, în baza art. 385 ind. 15 pct. 2 lit. d C.pr.pen. Curtea a dispus admiterea acestuia.