Infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor


Text speţă

 

Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş a fost reprezentat de procuror B  C .

Pe rol fiind pentru azi judecarea cauzei penale privind pe inculpatul

 L  T  trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de transport de vânat împuşcat fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege la instigare la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, prev.de art.44 al.1 lit.b. din Legea nr.407/2006 şi art.47 N.c.p. rap. 342 al.1 din B.c.p. cu aplic. art.38 al.1 N.c.p.C.penal;

La apelul nominal făcut în şedinţă publică nu se prezintă părţile.

 Procedura este îndeplinită.

 S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, dupa care:

Se constată că mersul dezbaterilor şi concluziile părţilor au fost cuprinse în încheierea de şedinţă din 4 noiembrie 2015 care face parte integrantă din prezenta, când în vederea deliberării , cauza a fost amânată pentru termenul din 11 noiembrie 2015, apoi pentru termenul de azi – 18 noiembrie 2015, dată la care s-a pronunţat hotărârea.

J U D E C Ă T O R I A

 DELIBERÂND

 Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş nr.1162/P/2014 din 25 mai 2015 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului L  T pentru săvârşirea infracţiunii de transport de vânat împuşcat fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege la instigare la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţilor, prev.de art.44 al.1 lit.b. din Legea nr.407/2006 şi art.47 N.c.p. rap. 342 al.1 din B.c.p. cu aplic. art.38 al.1 N.c.p.C.penal

Din expozitivul actului de sesizare al instanţei se reţine în esenţă că, în data de 22.11.2014, orele 17.30, inculpatul L T  a fost depistat în timp ce transporta în portbagajul autoturismului N  P , proprietatea sa, cu nr. de înmatriculare -, o cantitate de 91,4 kg carcasă vânat împuşcat, fără respectarea condiţiilor legale.

Se mai reţine în actul de sesizare că inculpatul L  T  le-a determinat pe suspectele L F  L  şi M  A C , cu intenţie să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală, infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, deoarece în noaptea de 22/23.11.2014 în portbagajul autoturismului V  P , cu nr. de înmatriculare – aparţinând suspectei M  A C , organele de poliţie au găsit arma de vânătoare marca S  seria 30160423, calibru 30-06 ce aparţine inculpatului.

În cursul urmării penale efectuate, inculpatul L T  a refuzat să dea declaraţii în cauză

Persoana vătămata Ş C D  nu s-a constituit pate civila in cauza intrucat prejudiciul a fost recuperate.

Prin încheierea de şedinţă din camera de consiliu din data de 29 iulie 2015, definitivă la data de 29 iulie 2015, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.

La primul termen de judecată, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă în baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus începerea judecăţii, instanţa l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10) C. proc. pen.

Astfel, în şedinţa publică din 7 octombrie 2015, în baza art.375 al. 1 Cod procedură penală, instanţa a admis cererea inculpatului, de judecare conform procedurii în cazul recunoaşterii învinuirii, apreciind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege în acest sens.

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

 La data de 22.11.2014 organele de poliţie din cadrul  Poliţiei oraşului N s-au sesizat din oficiu faţă de inculpatul L  T  cu privire la comiterea infracţiunii de  braconaj şi transport vânat împuşcat prev. şi ped. de  art. 42 al. 1 lit. b  şi art. 44 al. 1  lit. b din Legea nr. 407/2006, întrucât acesta a fost depistat de organele de poliţie Nucet, în satul B pe o stradă lăturalnică, pe raza fondului de vânătoare D  H  Bh, în timp ce transporta în autoturismul N P cu nr. de înmatriculare -, cantitatea de 91,4 kg. carcasă vânat împuşcat, fără respectarea condiţiilor legale.

La data de 22.11.2014 organele de poliţie din cadrul  Poliţiei oraşului Nucet s-au sesizat din oficiu faţă de  inculpatul L  T  cu privire la comiterea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor  prev. şi ped. de art. 342 al. 1 C.p.  iar în autoturismul W  P  cu nr. de înmatriculare – aparţinând suspectei M  A C , condus de către suspecta L  F  L  a fost găsită arma de vânătoare marca S  seria 3016423, calibru 30,06 aparţinând inculpatului L T .

La data de 24.11.2014  s-a dispus reunirea dosarelor penale, dosarul penal nr. 1163/P/2014 a fost reunit la dosarul penal nr. 1162/P/2014, pentru o mai bună înfăptuire a justiţiei.

Cu ocazia cercetării la faţa locului din data de 22.11.2014, procedându-se  la verificarea autoturismului N  P cu numărul de înmatriculare -, aparţinând inculpatului L  T s-a constatat că în exterior autoturismul prezenta urme de noroi proaspete, iar în interior în partea din spate într-un rucsac de culoare verde şi într-un sac din plastic de culoare albastră se găsea carne în carcasă de provenienţă animal, împrejurare în care inculpatul nu a putut prezenta documente de provenienţă. Ca urmare carcasa de carne a fost ridicată, sigilată şi trimisă la Laboratorul Sanitar Veterinar pentru stabilirea specie din care provine şi cauza morţii. În acelaşi autoturism organele de poliţie au găsit de asemenea un proiector marca Cabelas de culoare neagră. Aspectele descrise mai sus sunt confirmate de către martorii audiaţi în cauză care au fost prezenţi la faţa locului P T  D  , Ş  M  ,L  D  G si B  R  C .

Conform Buletinului de Analiză nr.13088 din 27.11.2014, emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, cantitatea de 91,4 kg. carcasă vânat depistată în portbagajul autoturismului N  P  cu nr. de înmatriculare -, provine din specia cervidee, cauza morţii fiind fractură cervical, hemoragie internă, şoc hipovolemic, ca urmare a unui şoc traumatic produs prin penetrarea corpului animalului de către proiectile emise probabil de o armă de foc, în zona cervical si toracică.

Din declaraţia martorului M  C , având calitatea de vânător la asociaţia de vânătoare Cinegetica Apuseni, rezultă că în ziua de 22.11.2014, orele 19,00 a fost sunat telefonic de către inculpatul L T pe care îl cunoaşte, care 1-a întrebat dacă nu cunoaşte pe cineva care să îi elibereze o autorizaţie de vânătoare pentru un cerb, iar mai târziu, în cursul aceleiaşi serii  a fost vizitat la pensiunea pe care o deţine în satul de vacanţă B ,  de către soţia inculpatului, suspecta L  F  L , tot referitor la eliberarea unei autorizaţii de vânătoare pentru un cerb.

De asemenea acesta declară că în jurul orelor 21,30 inculpatul L T  însoţit de organele de poliţie au venit la pensiunea sa din Pietroasa- Boga, fiind întrebat dacă arma de vânătoare a inculpatului L  este la el, acesta a răspuns că nu este la el şi nici nu a văzut-o în acea zi, timp în care 1-a auzit pe L T  spunând : „m-am pierdut, haideţi că ştiu unde este arma ,, după care au plecat.

Din declaraţia suspectei M  A  C , rezultă că în data de 22.11.2014 i-a împrumutat autoturismul proprietate personală marca W  cu nr. de înmatriculare -, inculpatului L  T , până la orele 17,00, când 1-a recuperat din faţa locuinţei acestuia. În aceeaşi seară  în jurul orelor 20,00 a fost sunată de suspecta L Fl  L , pentru a o duce în localitatea G  la părinţii săi, deoarece autoturismul său nu pornea. După aceea împreună au mers în localitatea P  unde aceasta are o farmacie, şi împreună au făcut un inventar, timp în care L  F  a fost sunată de soţul său, inculpatul L T, cerându-i să se întâlnească cu el pe podul din P . Ajungând la locul indicat, la faţa locului a ajuns o maşină de poliţie şi încă un autoturism, din maşina poliţiei a coborât L T , iar din cealaltă maşină au coborât două persoane de la Serviciul Arme.

Suspecta declară că unul dintre cei doi a deschis portbagajul autoturismului W  P , constatând că acolo se află o armă de vânătoare, într-o husă de culoare închisă, despre care suspecta susţine că nu ştia provenienţa acesteia, iar arma a fost  ridicată de poliţişti la plecare.

Din procesul verbal de constatare întocmit la data de 23.11.2014 rezultă că în seara zilei de 22.11.2014, orele 21,00, organele judiciare din cadrul IPJ Bihor – Serviciul Arme Explosivi şi Substanţe Toxice au efectuat un control cu privire la modul de păstrare a armelor la domiciliul inculpatului L  T , ocazie cu care s-a constat că arma de vânătoare marca B , model IJ 58 MA, calibrul 12/2, cu seria de identificare 03146, a fost păstrată în mod legal, iar arma de vânătoare marca S  M  cu seria de identificare 3016423, calibrul 30-06, nu a fost găsită în dulapul de arme, împrejurare în care s-a consemnat că inculpatul L T  a declarat că respectiva armă se află la un prieten în localitatea B , pe nume M  C . În procesul-verbal de constatare se precizează că organele de poliţie s-au deplasat în localitatea B  la numitul M  C , iar acesta a declarat că arme nu se află la el, ocazie cu care inculpatul a indicat faptul că arma de vânătoare se află la soţia lui în localitatea P , jud. Bihor. Ca urmare, organele judiciare s-au deplasat în locul indicat unde au întâlnit-o pe suspecta L F  L , care a predat arma de vânătoare marca S  M  cu seria de identificare 3016423, calibrul 30-06.

Cu privire la cele consemnate cu acea ocazie în procesul-verbal de constatare încheiat, s-a constatat că inculpatul L  T  a declarat că in dimineaţa zilei de 22.11.2014 a luat din dulapul de păstrare arma marca S  M  cu seria de identificare 3016423, calibrul 30-06, deoarece a avut intenţia de a obţine o autorizaţie de vânătoare pe fondul de vânătoare Cinegetica Apuseni, însă deoarece nu a obţinut autorizaţia introdus arma de vânătoare în portbagajul maşinii cu care circulă soţia sa, marca W P  cu nr. -, ce aparţine suspectei M  A  C , aspectele consemnate fiind însuşite de inculpat prin semnarea procesului-verbal.

Inculpatul este posesor de permis de vânătoare şi deţine două arme de vânătoare,care au fost ridicate de către Serviciul Arme Explosivi şi Substanţe Toxice din cadrul I.P.J.Bihor.

 In Raportul de Constatare Criminalistică nr.427141 din 27.11.2014, emis de Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, la concluzii se arată că pe canalul ţevii armei de vânătoare marca S  M  cu seria 3016423, cal.30,6 Spr, ce aparţine inculpatului L  T , găsită în portbagajul autoturismului marca W  cu nr.- condusă de către suspecta L  F  L , s-a evidenţiat o substanţă cu aspect unsuros de culoare neagră, a cărei provenienţă nu poate fi stabilită, decât printr-o expertiză fizico-chimică iar arma respectivă este în stare de funcţionare, precum şi cele 5 cartuşe de vânătoare cu glonţ.

Din Raportul de Constatare Criminalistică nr.427163 din 12.12.2014, emis de Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor rezultă că arma de vânătoare marca B , model IJ 58 MA, calibrul 12/2, cu seria de identificare 03146, este în stare de funcţionare, cele 8 cartuşe de vânătoare calibrul 12, selectate aleatoriu din cele 38 au fost în stare de funcţionare, capsele de iniţiere şi combustibilul de propulsie de ca cele 4 cartuşe cu glonţ, calibrul 30-06, selectate aleatoriu dintre cele 34 cartuşe au fost în stare de funcţionare.

Din copiile autorizaţiilor de vânătoare emise de asociaţiile de vânătoare în perioada octombrie-noiembrie 2014, depuse în copie la dosarul cauzei rezultă că nu s-a eliberat nici o autorizaţie de vânătoare pentru inculpatul L  T. Aceleaşi aspecte rezultă din adresele nr. 550/08.12.2014 a Asociaţiei Gliganul, nr. 1182/28.11.2014 a Universităţii din Oradea, nr. 1/08.12.2014 a AVPS Diana Hunting Bihor.

Autoturismul marca N  P cu nr. de înmatriculare -, aparţinând inculpatului L T  a fost sigilat şi se află la Poliţia municipiului Beiuş.

Conform dovezii seria BH nr. 862 la data de 12.12.2014 de la inculpatul L  T  au fost ridicate şi arma letală de vânătoare marca B model IJ 58 MA, calibrul 12/2, cu seria de identificare 03146, în stare de funcţionare, respectiv 8 tuburi cartuş cal. 12 percutate, 4 tub cartuş, cal. 30-06 percutate, 4 proiectile cal. 30-06, 30 cartuşe cal. 30-06 nepercutate şi 30 cartuşe cal. 12 nepercutate. Cu privire la aceste bunuri ridicate din posesia inculpatului se reţine faptul că deţinătorul şi titularul dreptului de port şi folosire a armelor este obligat, în termen de 10 zile de la data la care i-a fost adusă la cunoştinţă măsura anulării dreptului, să depună armele la un armurier autorizat (art. 29, art. 30, art. 46 şi art. 59 din legea nr. 295/2004).

Audiat fiind în cursul cercetării judecătoreşti, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, solicitând să fie judecat pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, potrivit procedurii prev. de 375 C.pr.pen.

Starea de fapt mai sus expusă rezultă din coroborarea probelor administrate în cursul urmăririi penale după cum urmează: Ordonanţă de continuare a urmăririi penale f. 13,14/dosar urmărire penală;Ordonanţă de extindere a urmăririi penale f. 15/dosar urmărire penală;Ordonanţă de punere în mişcare a acţiunii penale f. 16/dosar urmărire penală;Proces-verbal de sesizare din oficiu f. 17,18/dosar urmărire penală;Declaraţie persoană vătămată  f. 19-23/dosar urmărire penală;Adresa AVPS Diana Hunting Bihor de constituire de parte civilă  f.24/dosar urmărire penală;Încheiere de autentificare nr. 32/12.01.2015 a BNP M  Aurel f.25/dosar urmărire penală;Chitanţa nr. 0146/12.01.2015 f. 26/dosar urmărire penală;Proces-verbal de constatare  f. 27/dosar urmărire penală;Proces-verbal de cercetare la faţa locului f. 29-31/dosar urmărire penală;Planşe fotografice  f. 33-39,49-51/dosar urmărire penală;Proces-verbal de efectuare a percheziţiei domiciliare f. 41-44/dosar urmărire penală;Mandat de percheziţie domiciliară nr. 2/25.11.2014 a Judec. Beiuş f. 46 /dosar urmărire penală;  Declaraţiile martorilor f. 52-71/dosar urmărire penală;Buletin de analiză nr.13088/27.11.2014 a Laborator Sanitar Veterinar f.73/dosar urmărire penală;Fişă de necropsie f. 74/dosar urmărire penală;Raportul de Constatare Criminalistică nr.427141/27.11.2014 f. 76-85/dosar urmărire penală;Raportul de Constatare Criminalistică nr.427163/12.12.2014 f. 87-105/dosar urmărire penală;Proces-verbal de cântărire f. 106/dosar urmărire penală; Proces-verbal de sigilare f. 107,114,120/dosar urmărire penală;Dovadă ridicare-predare bun f. 108-109 /dosar urmărire penală;Dovadă ridicare obiecte f. 110,115,117/dosar urmărire penală;Proces-verbal de constatare f. 111-113/dosar urmărire penală;Proces-verbal de percheziţie corporală f. 116/dosar urmărire penală;Proces-verbal de control arme f. 119/dosar urmărire penală;Copii autorizaţii de vânătoare  f. 122-143,145-166,168-186/dosar urmărire penală; Dovada seria BH nr. 862 f. 192/dosar urmărire penală;Copie permis de vânătoare şi permis de armă f. 195-196/dosar urmărire penală;Ordonanţa de reţinere f. 202-203/dosar urmărire penală;Ordonanţă de dispunere a măsurii preventive a controlului judiciar f. 206-207/dosar urmărire penală;Declaraţiile inculpatului f. 211-212,215,217/dosar urmărire penală si fila ,,,, dosar cercetare judecatoreasca;Declaraţiile suspecţilor f. 223,228-229/dosar urmărire penală; şi fila 45-46 dosar cercetare judecătorească;  Fişa de cazier judiciar f. 219  /dosar urmărire penală; Referat de evaluare al inculpatului f. 52-56 respectiv f.63-67/ dosar urmărire penală

În drept:

Fapta inculpatului L  T , constând în aceea că în data de  22.11.2014, orele 17.30, a fost depistat în timp ce transporta în portbagajul autoturismului N  P , proprietatea sa, cu nr. de înmatriculare -, a unei cantităţi de 91,4 kg carcasă vânat împuşcat, fără respectarea condiţiilor legale., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de transport de vânat împuşcat fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege, faptă prev. de art. 44 alin.1 lit. b din Legea nr. 407/2006

Fapta aceluiaşi inculpat, care le-a determinat pe suspectele L F  L  şi M  A  C , cu intenţie să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală, infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, deoarece în noaptea de 22/23.11.2014 în portbagajul autoturismului V  P , cu nr. de înmatriculare -aparţinând suspectei M  A  C , organele de poliţie au găsit arma de vânătoare marca S  seria 30160423, calibru 30-06 ce aparţine inculpatului,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de instigare la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor prev. de  art. 47 N.C.p. rap. la art. 342 alin. 1  din N.C.p

La individualizarea pedepselor ce urmează a fi stabilite în sarcina inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit,  conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În concret, instanţa reţine faptul că inculpatul este fără antecedente penale, precum şi atitudinea inculpatului de recunoaştere şi regret a faptei,precum şi  a achitat prejudicial cauzat.

În raport de aceste criterii, instanţa îl va condamna pe inculpatul L  T , la pedepse orientate spre minimul special, astfel cum acest minim rezultă din limitele reduse cu 1/3, ca urmare a aplicării disp. art. 396 alin. 10 cod pr. penală, şi în condiţiile în care inculpatul a fost judecat după procedura de recunoaştere a vinovăţie. 

Astfel îl va condamna la o pedeapsă de 2 (două) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de transport de vânat împuşcat fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege, şi la o pedeapsă de 8 (opt) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

Cele două fapte comise de către inculpat se află în stare de concurs real, astfel că  în baza art. 38 alin. 1 cod penal, 39 alin. 1 lit. b cod penal, va contopi pedepsele aplicate inculpatului L  T  în pedeapsa cea mai grea de 8 (opt) luni închisoare la care adaugă un spor de 20 (douăzeci) de zile, reprezentând 1/3 din a doua pedeapsă, astfel că pedeapsa aplicată inculpatului este 8 (opt) luni şi 20 (douăzeci) de zile închisoare.

Cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanţa reţine dispoziţiile art.  91 C. pen., conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Instanţa consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentinţă fiind de 8 luni închisoare iar inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului , astfel încât instanţa are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.

Faţă de aceste considerente, în baza art. 91 C. pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de 2  ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

 1. se va prezenta la serviciul de probaţiune la datele fixate de acest serviciu;

2.va primi vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

2.va primi vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

3.  va anunţa în prealabil consilierul de probaţiune schimbarea locuinţei şi orice deplasare de depăşeşte 5 zile;

3.va comunica schimbarea locului de munca;

5.va comunica orice informaţii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

În baza art.93 al.2  lit.b Cod penal va impune inculpatului să respecte următoarea obligaţie:

-să frecventeze unul din programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal va obliga pe inculpat ca pe parcursul termenului de supraveghere acesta să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria oraşului Ş  sau la Primăria com.L , în condiţiile în care şi inculpatul şi-a dat acceptul pentru a presta această muncă.

Conform dispoziţiilor art. 46 al. 1 din Lg. 407/2006 „bunurile care au servit la săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 42-44, inclusiv mijloacele de transport se confiscă, motiv pentru care ….. În baza art. art. 46 al. 1 din Lg. 407/2006 va confisca de la inculpatul L  T autoturismul marca N  P  cu nr. de înmatriculare -.

Cu privire la arma de vânătoare marca S M  cu seria de identificare 3016423, calibrul 30-06, ridicată de organele judiciare din cadrul IPJ Bihor – Serviciul AEST la data de 23.11.2014 şi predată la Camera de Corpuri Delicte Arme şi Muniţii la data de 12.12.2014 conform dovezii seria BH nr. 862, care face obiectul infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, instanţa în baza art. 112 alin. 1 lit.b cod penal, va confisca de la inculpatul L  T  arma de vânătoare marca S  M  cu seria de identificare 3016423, calibrul 30-06, ridicată de organele judiciare din cadrul IPJ Bihor – Serviciul AEST la data de 23.11.2014 şi predată la Camera de Corpuri Delicte Arme şi Muniţii la data de 12.12.2014 conform dovezii seria BH nr. 862.

Din declaraţia persoanei vătămate Ş  C  D , în calitate de director al AJVPS- Diana Hunting BH, dată în cursul urmăririi penale rezultă  că inculpatul L  T  a achitat integral prejudiciul cauzat, respectiv suma de 6.000 euro, astfel încât  nu se mai constituie parte civilă. 

Va constata că persoana vătămată Ş  C  D , nu s-a constituit parte civilă în cauză.

  În baza art.274 Cod procedură penală va obliga pe inculpat să plătească statului suma de 1.500 lei cheltuieli judiciare.

 În baza art.274 alin.1 C.pr.pen. va obliga pe inculpat să plătească statului suma de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

În baza art. 44 alin.1 lit. b din Legea nr. 407/2006, condamnă pe inculpatul L T, fără antecedente penale, judecat după procedura prev. de art.375 C.pr.pen., la o pedeapsă de:

— 2 (două) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de transport de vânat împuşcat fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege.

În baza art. 47 N.C.p. rap. 342 alin. 1  din N.C.p., judecat după procedura prev. de art.375 C.pr.pen, condamnă pe acelaşi inculpat, la o pedeapsă de:

— 8 (opt) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

În baza art.38 alin.1 Cod penal, art.39 alin.1 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 8 (opt) luni închisoare la care adaugă un spor de 20 (douăzeci) de zile, reprezentând 1/3 din a doua pedeapsă, astfel că pedeapsa aplicată inculpatului este 8 (opt) luni şi 20 (douăzeci) de zile închisoare.

În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a  executării pedepsei aplicate inculpatului şi fixează un termen de supraveghere a acestuia pe o perioadă de 2 ani, în condiţiile art. 92 Cod penal.

Conform art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere:

1.se va prezenta la serviciul de probaţiune la datele fixate de acest serviciu;

3.va anunţa, în prealabil, consilierul de probaţiune schimbarea locuinţei si orice deplasare ce depăşeşte 5 zile;

4.va comunica schimbarea locului de muncă;

5.va comunica orice informaţii si documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existentă.

 În baza art.93 al.2 lit.b Cod penal impune inculpatului să respecte următoarea obligaţie:

— să frecventeze unul din programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

 Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.96 Cod penal, referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal va obliga pe inculpat ca pe parcursul termenului de supraveghere acesta să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria oraşului Ş  sau la Primăria com.L .

În baza art. art. 46 al. 1 din Lg. 407/2006 confiscă de la inculpatul L Tu  autoturismul marca N  P  cu nr. de înmatriculare -.

În baza art. 112 alin. 1 lit.b cod penal, confiscă de la inculpatul L  T  arma de vânătoare marca S  M  cu seria de identificare 3016423, calibrul 30-06, ridicată de organele judiciare din cadrul IPJ Bihor – Serviciul AEST la data de 23.11.2014 şi predată la Camera de Corpuri Delicte Arme şi Muniţii la data de 12.12.2014 conform dovezii seria BH nr. 862.

Constată că persoana vătămată Ş  C  D ,  nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În baza art.274 Cod procedură penală obligă pe inculpat să plătească statului suma de 1.500 lei cheltuieli judiciare.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei cu inculpatul, persoana vătămată şi procurorul.

Pronunţată în şedinţa publică din 18 noiembrie 2015.

PREŞEDINTE GREFIER