Infractiunea de tainuire, prevazuta de art. 221 alin. 1 Cod penal. Elemente constitutive


Infractiunea de tainuire, prevazuta de art. 221 alin. 1 Cod penal. Elemente constitutive

Cunoasterea de catre pretinsul tainuitor a provenientei sumelor de bani cheltuite de autor nu realizeaza elementul material al infractiunii de tainuire. Achitare în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a cu aplicarea art. 10 lit. d Cod proc. penala.

Prin sentinta penala nr. 619 din 20 decembrie 2007 a Judecatoriei Roman s-a dispus, între altele, achitarea inculpatilor N.F.F. si C.M.J. cu privire la infractiunea de tainuire, prevazuta de art. 221 alin. 1 Cod penal, raportata la infractiunea de furt calificat comisa de co-inculpatul B.C.D.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Roman s-a retinut ca în seara de 20 ianuarie 2007, în jurul orei 21,00, partea vatamata I.V.I. s-a deplasat la barul apartinând S.C. Z S.R.L. din com. Poienari, jud. Neamt, unde a luat loc la o masa împreuna cu numitul H.V. si a consumat bauturi alcoolice. H.V. i-a înmânat partii vatamate suma de 200 euro, iar aceasta a pus banii în portofel, unde mai avea 300 RON, si a bagat portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor. La o masa alaturata se aflau inculpatii B.C.D., N.F.F. si C.M.J., iar la un moment dat, când partii vatamate i-a cazut portofelul din buzunar, inculpatul B.C.D. l-a luat de jos. Partea vatamata si-a dat seama de lipsa portofelului când a încercat sa achite consumatia, moment în care i-a întrebat pe cei prezenti în bar daca nu i-au luat portofelul, primind raspuns negativ. Dupa aceasta inculpatul B.C.D. a iesit din bar împreuna cu ceilalti doi coinculpati, le-a aratat portofelul sustras si banii care se aflau în acesta, dupa care au luat un taxi si s-au deplasat în mun. Roman, unde au cheltuit banii în mai multe baruri si discoteci. S-a mai retinut prin rechizitoriu ca prejudiciul în valoare de 990 RON a fost acoperit integral, iar partea vatamata nu s-a constituit parte civila în cauza.

În ceea ce priveste materialitatea faptelor instanta a retinut ca în seara de 20 ianuarie 2007 partea vatamata se afla împreuna cu numitul H.V. în localul apartinând S.C. Z S.R.L. din localitatea Poienari, amenajat ca bar si discoteca, unde consumau bauturi alcoolice. În acelasi local, la o masa alaturata, se aflau inculpatii împreuna cu mai multi tineri din localitatea Gâdinti. La un moment dat H.V. i-a restituit partii vatamate suma de 200 euro, împrumutata anterior, iar acesta a pus banii în portofel, alaturi de suma de 300 RON pe care o avea asupra sa. La un moment dat portofelul i-a cazut din buzunarul pantalonilor, aceasta împrejurare fiind observata de inculpatul B.C.D., care se afla în imediata apropiere a partii vatamate. Acesta a luat portofelul, ascunzându-l, iar când partea vatamata a observat lipsa acestuia si a întrebat consumatorii din local daca l-au gasit nu a recunoscut. În schimb, la scurt timp, i-a cerut inculpatului C.M.J. sa iasa din local, iar afara i-a spus ca a gasit un portofel cu bani. Inculpatul B.C.D. a scos banii din portofel, a aruncat portofelul în curtea numitei C.A., dupa care împreuna cu coinculpatul a revenit în local. La sfârsitul programului de discoteca, pornind cu taxiul catre localitatea de domiciliu, inculpatii B.C.D. si C.M.J. l-au convins si pe inculpatul N.F.F., caruia nu-i spusesera nimic, sa mearga cu ei în mun. Roman pentru a consuma bauturi alcoolice. În zona Hotelului din mun. Roman inculpatul B.C.D. a schimbat la taximetrist suma de 200 euro, dupa care a mers cu coinculpatii în mai multe baruri si discoteci. În cursul noptii coinculpatul N.F.F. si-a dat seama de provenienta sumelor de bani pe care le cheltuia B.C.D., dar a acceptat sa consume bauturile alcoolice oferite de acesta.

În zilele urmatoare, efectuând cercetari pe cont propriu, partea vatamata si martorul I.V. au aflat ca inculpatul B.C.D. ar fi cel care a gasit portofelul. La scurt timp inculpatii au despagubit-o pe partea vatamata, achitându-i fiecare suma de câte 330 RON.

Pentru a pronunta solutia de achitare a inculpatilor N.F.F. si C.M.J. instanta a retinut ca potrivit art. 221 alin. 1 Cod penal constituie infractiunea de tainuire primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificarii acestuia, cunoscând ca bunul provine din savârsirea unei fapte prevazute de legea penala, daca prin aceasta s-a urmarit obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos material. Într-adevar, inculpatii N.F.F. si C.M.J. au cunoscut (C.M.J. înca dinainte de plecarea din discoteca, iar N.F.F. din aceeasi noapte, mai târziu) provenienta ilicita a banilor, dar nu au primit sau dobândit vreo suma. Inculpatii nu au savârsit nici una din actiunile ce intra în continutul constitutiv alternativ al infractiunii de tainuire, lipsind, astfel, elementul material al laturii obiective. De asemenea, nu sunt realizate conditiile speciale de existenta a laturii subiective, neprobându-se ca inculpatii ar fi urmarit scopul prevazut de lege (si anume obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos material). Ca atare, nu este realizata nici latura subiectiva a infractiunii de tainuire, asa încât s-a dispus achitarea inculpatilor, potrivit art. 11 pct. 2 lit. a cu aplicarea art. 10 lit. d Cod proc. penala.