Infracţiuni. Art. 3201 Cod procedură penală


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Rosiorii de Vede nr. 1946/P/2010 din data de 21.06.2012, înregistrat la aceasta instanta la nr. 2125/292 din 22 iunie 2012, a fost trimis în judecata, în stare de libertate, inculpatul T.C., pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana, având în sânge o alcoolemie peste limita legala,  fapta prev. si ped. art. 87 alin.1 din OUG nr. 195/2002.

S-a retinut în sarcina inculpatului ca în noaptea de 04/05.11.2010, în jurul orei 035, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia 1310, cu nr. de înmatriculare TR – 14-MIG, pe str. Carpati din municipiul Rosiorii de Vede, a fost oprit de un echipaj al politiei rutiere si, în urma testarii cu aparatul Drager alcooltest, s-a constatat ca acesta se afla sub influenta bauturilor alcoolice, rezultatul testului fiind de 0,90 mg./l în aerul expirat. Ulterior, inculpatul a fost condus la Spitalul „Caritas” din Rosiorii de Vede unde i-au fost recoltate doua probe biologice, la interval de o ora. Din adresa nr. 2430/L/2010 din 02.12.2010 a S.M.L. Teleorman rezulta ca a avut alcoolemie în sânge – 1,55%o alcool prima proba si 1,45%o alcool a doua proba, conform buletinelor de analiza nr. 1122 si 1123/v/19.11.2010.

Situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu a fost probata  cu procesul – verbal de constatare a infractiunii flagrante, adresa SML  Teleorman, declaratia martorului B.D. si declaratiile de recunoastere ale inculpatului care, pe parcursul urmarii penale si în fata instantei, a recunoscut si regretat fapta savârsita.

Analizând probele administrate în cauza, instanta a retinut situatia descrisa mai sus iar din  probele administrate în faza de urmarire penala a retinut ca faptele au fost savârsite de inculpat cu vinovatie în forma intentiei directe si întrunesc în drept elementele constitutive ale infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana  care are o îmbibatie  alcoolica  peste limita legala, fapte prev.si ped. art. 87 al.1 din OUG nr. 195/2002,  pentru care a fost  angajata raspunderea penala a inculpatului.

La individualizarea pedepsei ce a fost  aplicata inculpatului, instanta a avut în vedere, potrivit criteriilor generale prev. de art. 72 Cod penal, gradul de pericol social  al infractiunii, persoana acestuia, care nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut si regretat fapta savârsita, este casatorit, are doi copii minori în întretinere si este angajat ca pompier civil.

Totodata, instanta a facut aplicarea disp. art. 3201 Cod procedura penala privind  reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege întrucât, pâna la începerea cercetarii judecatoresti, inculpatul a declarat ca recunoaste savârsirea faptelor retinute în rechizitoriu si a solicitat ca judecata sa se faca în baza probelor administrate în faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si si le însuseste, asa cum rezulta din declaratia autentificata la nr.1759 din 23 octombrie 2012 de Biroul Notarului Public Maria Barbu – Rosiorii de Vede.

Instanta a apreciat ca scopul preventiv si coercitiv al pedepsei poate fi realizat  prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea, orientata catre minimul special prevazut de lege, redus cu 1/3, în conditiile prevazute de art. 3201 Cod procedura penala.

În baza art. 81 Cod penal raportat la art. 82 Cod penal, instanta a suspendat conditionat executarea pedepsei aplicate inculpatului, fiind îndeplinite conditiile prevazute de lege si apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia, raportat la conduita buna a inculpatului pe parcursul procesului penal, dar si  anterior si împrejurarea ca el a recunoscut si regretat faptele savârsite.

Instanta a stabilit un termen de încercare compus din durata pedepsei plus 2 ani prevazuti de lege, potrivit art.82 Cod penal. Totodata, instanta a pus în vedere inculpatului dispozitiile art.83 Cod penal privind cazurile în care suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi revocata.

I-au fost interzise inculpatului drepturile accesorii prev. de art. 64 lit.a teza a-II-a si lit.b Cod penal, iar potrivit art. 71 alin. 5 Cod penal  pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii, va fi suspendata si executarea pedepselor accesorii.