Infracţiuni de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr.241/2005. Elemente constitutive, individualizarea judiciară a pedepsei.


Infracţiuni de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr.241/2005. Elemente constitutive, individualizarea judiciară a pedepsei.

Sentinţa Penală nr.59/P/06.06.2012

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor G. G., pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală şi contrabandă cu ţigări prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005 şi art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, constând în aceea că, la data de 28.09.2010 a fost depistat în piaţa centrală din municipiul P.N., deţinând în scop de comercializare cantitatea de 17.388 ţigarete, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă şi sustrăgându-se de la plata sumei de 7.660 lei reprezentând obligaţii fiscale aferente, şi G.I. pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări, prevăzută de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, în sarcina acestuia reţinându-se că la data de 28.09.2010 a fost depistat în piaţa centrală din municipiul P.N., deţinând şi transportând ţigarete, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă.

La termenul de judecată din data de 05.04.2012, când inculpaţii s-au prezentat în instanţă şi înainte de a se începe cercetarea judecătorească, au solicitat admiterea cererii de judecată în procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei conform prevederilor art. 3201 Cod procedură penală, cu condiţia recunoaşterii în totalitate a faptelor reţinute în actul de sesizare şi de a-şi însuşi probele administrate în cursul urmăririi penale.

In prezenţa apărătorului ales, inculpaţii au declarat în mod expres că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu, că înţeleg să fie judecaţi în conformitate cu dispoziţiile art. 3201 Cod procedură penală,  pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, pe care şi le însuşesc în integralitatea lor. Inculpaţii au arătat că menţin declaraţiile date la urmărirea penală şi nu înţeleg să mai facă alte declaraţii în instanţă, prevalându-se de prevederile art. 70 alin. 2 Cod procedură penală. De asemenea, au arătat că sunt de acord să achite integral prejudiciul cauzat părţii civile DGFP Neamţ în sumă de 7.660 lei.

Faţă de solicitarea inculpaţilor, tribunalul apreciază că aceştia pot fi judecaţi în procedura simplificată, fără a mai fi administrate probe în faza de cercetare judecătorească, datorită normelor procedurale instituite prin Legea nr. 202/2010 privind mica reformă a justiţiei, care transpun şi respectă normele de drept ale Convenţiei europene referitoare la condiţiile şi durata judecăţii. 

In exercitarea rolului său activ, tribunalul nu a constatat ca vreuna din probele administrate în cursul urmăririi penale să prezinte neregularităţi care să determine nulitatea acestora.

Analizând întregul material probator administrat în cursul urmăririi penale, în baza art. 3201 Cod procedură penală, tribunalul reţine următoarea situaţie de fapt:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor G.G., pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală şi contrabandă cu ţigări prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005 şi art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, şi G.I.  pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări, prevăzută de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006.

Prin actul de sesizare a instanţei, s-a reţinut că, la data de 28.09.2010, ora 06,30, un echipaj de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu în Piaţa din municipiul Piatra Neamţ, l-a depistat inculpatul G.I. în timp ce scotea din autoturism, o sacoşă din rafie, pe care a dus-o la o tarabă din incinta pieţei, unde îl aştepta o persoană de sex masculin. Organele de constatare l-au identificat pe cetăţeanul aflat la tarabă în persoana inculpatului G.G., fratele învinuitului G.I.. Înăuntrul tarabei la care se afla inculpatul G.G., s-a constatat că există mai multe pachete de ţigări ce nu aveau aplicate banderole de marcaj emise de autorităţile române, precum şi mai multe sticle de alcool netimbrate şi cutii de cafea. Ţigările găsite în interiorul tarabei, cât şi în portbagajul autoturismului au fost ridicate de către organele de constatare şi predate la sediul I.J.J. Neamţ, iar ulterior la D.J.A.O.V Neamţ.

Cu ocazia numărării ţigaretelor ridicate de la cei doi inculpaţi, s-a constatat existenţa cantităţii de 869 pachete de ţigări a câte 20 ţigarete, în total 17.388 ţigarete, după cum urmează: 257 pachete de ţigarete cu denumirea „Winston Blue”, cu timbre Republica Moldova; 174 pachete de ţigarete cu denumirea „Doina”, cu timbre Republica Moldova; 60 pachete de ţigarete cu denumirea „More”, cu timbre R.Ucraina; 104 pachete de ţigarete cu denumirea „LM”, cu timbre R.Moldova; 18 pachete ţigări cu denumirea „ Viceroy”, cu timbre R.Ucraina; 115 pachete ţigări cu denumirea „ Viceroy”, cu timbre R.Moldova; 97 pachete ţigări cu denumirea „Monte Carlo”, cu timbre Republica Moldova; 2 pachete de ţigări cu denumirea „MT”, cu timbre Republica Moldova; 3 pachete de ţigări cu denumirea „Winston Blue Super Slims” cu timbre Republica Moldova; 21 pachete ţigarete cu denumirea „Kiss Clubnichka” cu timbre R.Moldova; 16 pachete ţigarete cu denumirea „Kiss Fresh Appel” cu timbre R.Moldova; 1 pachet ţigarete marca „Kiss Mentol” cu timbru R.Moldova; 3 pachete marca „Pali Mall” cu timbre R.Moldova.

Avându-se în vedere cantitatea de ţigarete identificate, sortimentul şi natura acestora şi nu în ultimul rând modul de marcare fiscală, în cauză a fost sesizată Autoritatea Naţională a Vămilor, prin Direcţia Regională Pentru Accize şi Operaţiuni Vamale laşi, în scopul stabilirii prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului.

Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi –  a comunicat valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului, calculat la suma de 7.660 lei, acesta fiind prezentat şi defalcat pentru fiecare dintre cantităţile şi sortimentele de ţigarete identificate. Autoritatea Naţională a Vămilor prin Direcţia Regională Pentru Accize şi Operaţiuni Vamale laşi a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 7.660 lei.

Audiaţi în cursul urmăririi penale, inculpaţii au declarat că au achiziţionat ţigaretele în cauză din bazarul din municipiul Suceava, în ziua de 27.09.2010, intenţionând să le vândă, iar preţul obţinut să-l împartă în mod egal, aspect ce denotă faptul că aceştia cunoşteau că ţigările provin din contrabandă, fiind introduse în mod ilegal pe teritoriul statului român.

Conform adresei Autorităţii Naţionale a Vămilor-Direcţia Judeţeană Pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Neamţ, inculpatul G.G. nu a deţinut în cursul anului 2010 calitatea de antrepozitar autorizat de autoritatea fiscală competentă(fila 53 dosar urmărire penală). Tutunul prelucrat reprezintă, potrivit dispoziţiilor art. 20615 pct. 1 din Legea nr. 571/2003, ţigaretele, ţigările şi ţigările din foi şi tutunul de fumat. Prin ţigarete se înţeleg, potrivit art. 20615 pct. 2 din Legea nr. 571/2003, rulourile de tutun destinate fumatului ca atare, altele decât ţigările sau ţigările din foi, rulourile de tutun care se pot introduce într-un tub de hârtie de ţigarete, prin simpla mânuire neindustrială, rulourile de tutun care se pot înfăşură în hârtie de ţigarete, prin simpla mânuire neindustrială şi orice produs care conţine parţial alte substanţe decât tutunul dar care respectă criteriile mai sus menţionate.

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 20661 pct. 3 – Titlul VII din Legea nr. 571/2003, produsele din tutun pot fi eliberate pentru consum sau pot fi importate pe teritoriul României numai dacă acestea sunt marcate conform prevederilor art. 206 din acelaşi act normativ, care stipulează că marcarea produselor se efectuează prin timbre sau banderole stabilite prin norme de aplicare ale prezentei legi.

Tribunalul, examinând probele administrate, îşi formează convingerea că, prin acţiunile de deţinere şi comercializare a cantităţii de 17.388 ţigarete care proveneau din contrabandă, ce au avut drept consedcinţă sustragerea de la plata sumei de 7.660 lei reprezentând obligaţii fiscale aferente, inculpaţii a cauzat un prejudiciu în dauna bugetului consolidat al statului, aceştia recunoscând în instanţă că îşi însuşesc faptele astfel cum au fost descrise în rechizitoriu şi cum au fost probate în cursul urmăririi penale.

Vinovăţia inculpaţilor este pe deplin dovedită prin recunoaşterea  făcută atât în cursul urmăririi penale cât şi în instanţă, recunoaştere care se coroborează şi cu probele ştiinţifice administrate în cursul urmăririi penale şi însuşite de aceştia prin declaraţiile date în condiţiile art. 3201 Cod procedură penală.

Faptele săvârşite de inculpatul G.G., în drept întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă cu ţigări prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005 şi art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, iar fapta inculpatului G.I., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă cu ţigări prevăzută de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006. 

La individualizarea sancţiunii ce urmează a se aplica inculpaţilor, tribunalul va avea în vedere criteriile generale prevăzute de art. 72 Cod penal, respectiv limitele de pedeapsă prevăzute în partea specială, gradul de pericol social al infracţiunilor, persoana inculpaţilor, precum şi împrejurările care ar putea atenua sau agrava răspunderea penală. Infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005, este pedepsită cu închisoarea de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, iar infracţiunea de contrabandă prevăzută de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani, urmând ca în speţă să opereze efectele aplicării prevederilor art. 3201 alin. 7 Cod procedură penală, cu consecinţa reducerii cu o treime a acestor limite legale.

Din fişele de cazier ale inculpaţilor G.G. şi G.I., rezultă că nu posedă antecedente penale, au manifestat regret faţă de faptele comise, îşi câştigă existenţa prin muncă şi au un comportament bun în familie şi societate, aşa cum rezultă şi din caracterizările emise de către Asociaţiile de proprietari , urmând a fi reţinute şi circumstanţele atenuante prevăzute de art. 74 lit. c – 76 lit. d Cod penal, pedepsele aplicate urmând a fi stabilite sub minimul special prevăzut de lege şi de natură a-şi atinge scopul prevăzut de art. 52 Cod penal.

Fiind întrunite toate condiţiile prevăzute de art. 81 Cod penal şi constatând că reeducarea inculpaţilor se poate realiza şi fără executarea pedepsei închisorii, tribunalul va dispune suspendarea condiţionată a executării, pe durata termenelor de încercare prevăzute de art. 82 Cod penal.

În baza art. 359 Cod procedură penală se va atrage atenţia inculpaţilor  asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor art. 83 Cod penal.

Potrivit dispoziţiilor art. 71 alin. 2 Cod penal, se va aplica inculpaţilor şi  pedepsele accesorie  prevăzută de art. 64 alin. 1 lit. a teza II şi b Cod penal, iar în conformitate cu art. 71 alin. 5 Cod penal, acestea vor fi suspendate pe durata termenelor de încercare stabilite pentru pedepsele închisorii.

Prin cererea formulată în instanţă, ANF prin DGFP Neamţ s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului în sumă de 7.660 lei. Din cuprinsul certificatului şi chitanţelor, rezultă că inculpaţii au achitat prejudiciul cauzat părţii civile, urmând a se constata ca recuperat prin plată.