Infracţiuni de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic.art.99 şi urm. Cod penal si de complicitate la furt calificat prev. de art. 26 rap. la art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic.art….


Prin rechizitoriul nr.______ din 10 decembrie 2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria O.S., au fost trimişi în judecată inculpaţii minori Sz.D. şi Cs.E. pentru comiterea infracţiunii de furt calificat prev.de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 99 şi urm. Cod penal, respectiv complicitate la furt calificat prev.de art. 26 rap. la art. 208 alin.1, 209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 99 şi urm. Cod penal, reţinându-se în fapt că în noaptea de 13/14 octombrie 2008 inculpatul minor Sz.D., prin geamul deschis a pătruns în barul de la demisolul Casei de Cultură O.S. de unde a sustras diferite bunuri, în timp ce inculpatul Cs.E. a rămas afară pentru a asigura locul faptei.

Inculpaţii în faţa instanţei au recunoscut comiterea infracţiunilor reţinute în sarcina lor prin rechizitoriu (f.92, 93).

Din actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

În noaptea de 13/14 octombrie 2008, în jurul orelor 23,00 cei doi inculpaţi minori s-au deplasat  în faţa barului din O.S.. Barul se află la demisolul Casei de Cultură din localitate. La ora respectivă localul era închis.

Inculpaţii minori în apropiere au găsit o bară metalică, după care s-au deplasat la fereastra barului. Cu ajutorul barei metalice au forţat fereastra până când au reuşit să o deschidă. După aceasta inculpatul minor Sz.D. prin geamul deschis a pătruns în interiorul barului, în acest timp inculpatul minor Cs.E. a rămas afară lângă fereastră pentru a asigura locul faptei.

Din interiorul barului inculpatul minor Sz.D. a luat pe nedrept un DVD Player, o sticlă de Whisky şi suma de 300 lei, după care tot pe geam a ieşit afară. Din banii sustraşi inculpatul minor Cs.E. a primit suma de 50 lei iar restul bunurilor a rămas la inculpatul Sz.D.. Ulterior acesta a vândut DVD Player-ul pentru suma de 50 martorului P.S. (f.29).

Pe parcursul cercetărilor DVD Player-ul a fost recuperat, şi pe bază de dovadă a fost predat părţii vătămate B.E. (f.26, 27, 30).

În declaraţia sa partea vătămată arată că prejudiciul în valoare totală de 800 lei a fost recuperat parţial prin restituirea DVD-ului, rămânând nerecuperată suma de 550 lei, dar aceasta nu se mai constituie ca parte civilă în cauză (f.7).

Martorul P.S. în declaraţia sa arată că nu are nici o pretenţie faţă de inculpatul Sz.D. (f.29).

La data săvârşirii faptei inculpatul minor Sz.D. avea vârsta de 15 ani împliniţi iar inculpatul minor Cs.E. avea vârsta de 16 ani împliniţi (f.39, 47).

Fapta inculpatului minor Sz.D. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat prev.de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 99 şi urm. Cod penal.

Fapta inculpatului minor Cs.E. întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la furt calificat prev.de art.26 rap la art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 99 şi urm. Cod penal.

Inculpaţii minori nu posedă antecedente penale (f.37, 38, 45, 46).

În declaraţiile lor date în faţa organelor de urmărire penală cât şi în faţa instanţei inculpaţii minori au recunoscut fapta comisă (f.34-36, 43, 44, 48, 50).

Din expertizele medico-legale psihiatrice efectuate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Harghita rezultă că inculpaţii minori în timpul comiterii faptei au acţionat ci discernământ păstrat (f.40, 47).

Din referatul de evaluare întocmit de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Harghita, rezultă că şansele de reintegrare în societate ale inculpaţilor există, însă sunt reduse (f.72-90).

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpaţilor instanţa va lua în considerare pericolul social concret al faptei, persoana inculpaţilor care nu au antecedente penale, au recunoscut comiterea faptelor, au reparat în parte prejudiciul cauzat, apreciind că împrejurările referitoare la fapta comisă şi persoana inculpaţilor pot fi luate în considerare ca circumstanţe atenuante, astfel aplicarea unei pedepse sub minimul special prevăzut de lege, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei va avea efectul preventiv şi educativ scontat.

În consecinţă va condamna pe inculpatul minor Sz.D. – pentru comiterea infracţiunii de furt calificat prev.de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 99 şi urm. Cod penal, cu aplic. art. 74 lit. a,c art. 76 lit. d Cod penal la 6 (şase) luni închisoare.

În baza art. 81, 110 Cod penal va dispune suspendarea condiţionată a executării  pedepsei, fixând termen de încercare de 1 an şi 6 luni.

Va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării art. 83 Cod penal.

Va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării art. 83 Cod penal.

Va condamna pe inculpatul minor Cs.E. – pentru comiterea infracţiunii de complicitate la furt calificat prev.de art. 26 rap. la art. 208 alin.1, 209 alin. 1 lit. a,g,i Cod penal cu aplic. art. 99 şi urm. Cod penal cu aplic. art. 74 lit. a,c ,art. 76 lit.d Cod penal la 6 (şase) luni închisoare.

În baza art. 81,110 Cod penal va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, fixând termen de încercare de 1 an şi 6 luni.

Va constata că prejudiciul în valoare totală de 800 lei a fost recuperat parţial, însă partea vătămată B.E. nu se constituie ca parte civilă în cauză.

În baza art. 191 Cod proc. penală va obliga inculpaţii să plătească statului câte 700 lei cheltuieli judiciare din care câte 400 lei reprezintă onorariu avocaţial din oficiu avansat din fondul Ministerului Justiţiei.