Infracţiuni de vătămare corporală gravă prev. de art. 182 alin. 1 Cod penal şi ameninţare prev. de art. 193 al. 1 Cod penal, cu aplic. art. 41 al. 2 Cod penal şi cu aplic. art. 33 lit. a. Cod penal.


Prin Rechizitoriul Parchetului nr.921/P din 27 februarie 2009 a fost trimis în judecată inculpatul P.M. pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă prev.de art.182 al.1 Cod penal şi ameninţare prev.de art.193 al.1 Cod penal reţinându-se în fapt că în noaptea de 26/27 07.2008 a avut o altercaţie cu partea vătămată P.A. căruia i-a aplicat mai multe lovituri, cauzându-i leziuni traumatice ce necesită pentru vindecare un număr de 65-70 zile şi la data de 27 iulie 2008 la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc l-a ameninţat pe partea vătămată Pal Rudolf Robert cu moartea.

Inculpatul deşi a fost legal citat, nu s-a prezentat în faţa instanţei, s-a sustras de la judecată, deşi avea cunoştinţă de judecarea cauzei depunând la dosar o cerere de amânare pentru angajare de apărător (f.113), iar în cursul urmăririi penale după ce i s-au prezentat faptele pentru care este urmărit penal, a refuzat să dea declaraţii (f.18,67).

Din actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

La data de 29 iulie 2008, partea vătămată P.R.R., a depus la Poliţia municipiului Odorheiu-Secuiesc o plângere penală împotriva inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare prev.de art.193 al.1 Cod penal, iar la data de 5 august 2008 partea vătămată P.A. a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu-Secuiesc o plângere penală împotriva inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă prev.de art.182 al.1 Cod penal. (f.6,28)

De menţionat că partea vătămată P.R.R. este fiul părţii vătămate P.A.

Din actele dosarului rezultă că în cursul lunii mai 2008 partea vătămată P.R.R. a cumpărat un autoturism, care era înmatriculat pe numele inculpatului. În momentul în care aceasta a încercat să transcrie autoturismul, a constatat că impozitele aferente anilor precedenţi nu erau achitate, motiv pentru care a renunţat la transcriere şi a vândut autoturismul unei alte persoane.

Inculpatul pe acest motiv s-a supărat şi a început să aibă o atitudine jignitoare şi ameninţătoare faţă de părţile vătămate.

Partea vătămată este proprietarul unui atelier de tăbăcărie pe strada B. din Odorheiu-Secuiesc, atelier care se află în imediata vecinătate a barului „R. cs.”.

La data de 27 iulie 2008 în jurul orelor 03,30-04,00 partea vătămată P.A. se afla la bar, unde a consumat un pahar cu vin. În bar se afla şi inculpatul împreună cu alte persoane. La un moment dat inculpatul s-a aşezat şi el lângă partea vătămată P.A., aceştia intrând în discuţii contradictorii.

Inculpatul a reproşat din nou faptul că autoturismul a fost vândut de către P.R.R., la care partea vătămată a răspuns că acest lucru nu este problema lui. Inculpatul s-a enervat şi a spus părţii vătămate să iasă afară şi să lămurească situaţia, motiv pentru care cei doi s-au deplasat pe terasa barului.

Acolo, inculpatul l-a agresat şi l-a lovit de mai multe ori cu pumnii şi picioarele pe P.A.. În urma loviturilor primite partea vătămată a căzut jos, suferind leziuni traumatice corporale.

Persoanele aflate în bar au ieşit să vadă ce s-a întâmplat, după care a fost anunţată salvarea pe numărul de telefon 112.

La puţin timp a sosit salvarea care l-a transportat pe partea vătămată la Spitalul municipal Odorheiu-Secuiesc – Secţia Urgenţă.

Din certificatul medio-legal eliberat de Institutul de Medicină Legală Târgu-Mureş rezultă că timpul de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea leziunilor suferite de către partea vătămată P.A. este de 65-70 zile. (f.31-35).

În perioada 28 – 31 iulie 2008 partea vătămată a fost internată la Spitalul Clinic Chirurgie OMF Târgu-Mureş.

Partea vătămată P.A. s-a constituit ca parte civilă în cauză cu suma de 8.000 lei. (f.29, f.104).

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş s-a constituit ca parte civilă cu suma de 624,28 lei, reprezentând cheltuielile de spitalizare pentru partea vătămată Pal Arpad. (f.36)

După ce partea vătămată P.A. a fost transportată la Spitalul municipal Odorheiu-Secuiesc – Secţia Urgenţă la unitatea respectivă s-a deplasat şi inculpatul P.M. Totodată la spital s-a deplasat şi partea vătămată P.R.R. ca să se intereseze de starea tatălui său. Acolo în prezenţa mai multor martori printre care D.S., inculpatul a ameninţat-o pe partea vătămată P.R.R. cu acte de violenţă, spunând acesteia că va păţi la fel ca şi tatăl său. (f.12).

Din declaraţiile martorilor B.E.P., F.A., P.M. rezultă că inculpatul a ameninţat-o de mai multe ori pe partea vătămată P.R.R. înainte şi după data de 27 iulie 2008. (f.10,12,14).

Partea vătămată P.R.R. în declaraţia sa arată că îşi va prezenta pretenţiile civile în faţa instanţei iar în faţa instanţei a arătat că nu se constituie ca parte civilă.

Faptele inculpatului P.M. întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de vătămare corporală gravă prev.de art.182 al.1 Cod penal şi amninţare prev.de art.193 al.1 Cod penal, cu aplic.art.41 al.2 Cod penal şi cu apl.art.33 lit.a Cod penal.

Inculpatul nu posedă antecedente penale (f.69).

Pe parcursul cercetărilor organele de urmărire penală au prezentat inculpatului faptele pentru care este urmărit penal, acesta refuzând să dea declaraţii în faţa acestor organe. (f.18,67).

Inculpatul după săvârşirea faptelor s-a sustras de la urmărirea penală, acesta fiind citat şi căutat de mai multe ori.

Din cercetările efectuate a rezultat că acesta a plecat în U..(f.74,75-84). Totodată s-a sustras şi de la judecarea cauzei deşi a fost legal citat şi avea cunoştinţă de termenul de judecată, nu s-a prezentat în faţa instanţei.

Aceste fapte se stabilesc prin: plângerile şi declaraţiile părţilor vătămate şi civile (f.6,7,28,29,30), declaraţiile martorilor (f.8,10,12,14,46,48,49,54,56,60,61,71), planşa foto-criminalistică (f.39-41), declaraţiile inculpatului (f.18,67).

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului instanţa va lua în considerare pericolul social concret al faptei, persoana inculpatului care nu are antecedente penale, astfel aplicarea unei pedepse la minimul special prev.de lege, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei va avea efectul preventiv şi educativ scontat.

În consecinţă va condamna pe inculpatul P.M. – pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă prev. de art. 182 al.1  Cod penal la 2 /doi/ ani închisoare.

-pentru comiterea infracţiunii de ameninţare prev. de art. 193 al.1 Cod penal cu aplicarea art. 41 al.2 Cod penal la 6 /şase/ luni închisoare.

În baza art. 33 lit.a, 34 lit. b Cod penal inculpatul va executa pedeapsa de 2 /doi/ ani închisoare.

În baza art. 81 Cod penal va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

În baza art. 82 Cod  penal va fixa termen de încercare de  4 ani.

Va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării prev.art. 83 Cod penal.

Constată că partea vătămată P.R.R. nu se constituie ca parte civilă în cauză.

Va obliga inculpatul să plătească părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Târgu Mureş 624,28 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare  pentru partea vătămată Pal Arpad.

În ceea ce priveşte pretenţiile civile solicitate de partea vătămată P.A. în sumă de 8000 lei, instanţa apreciază că în urma agresiunii acesta a suferit un prejudiciu moral, ceea ce  justifică acordarea de daune morale în suma de 4.000 lei suma de 8.000 lei fiind exagerată.

Va obliga inculpatul să plătească părţii civile P.A. 4000 lei daune morale.

În baza art. 191 Cod proc. penală va obliga inculpatul să plătească statului 450 lei cheltuieli judiciare din care 200 lei reprezintă onorar avocaţial din oficiu avansat din fondul Ministerului Justiţiei.