Insusirea bunului gasit (art. 216 C.p.)


Obiect: însusirea bunului gasit (art. 216 C.p.)

SENTINTA PENALA Nr. 229/28.05.2009

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg.Neamt nr. xxxx/P/2009 din XX.0X.200X s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului C.D.,  pentru savârsirea infractiunii prevazute de art. 216 alin. 1 Cod penal.

Inculpatul audiat în instanta a recunoscut savârsirea faptelor, aratând urmatoarele:

Lânga pod la bazarul din X. a gasit un ziar în care se afla un portofel cu un card bancar, cu un biletel cu codul cardului. A scos niste bani de pe card, a pus cardul înapoi în portofel si a pus portofelul pe o cutie postala.

Din actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

În dimineata zilei de 26.01.2009, inculpatul C.D. a venit în X cu intentia de a o vizita pe mama sa care era internata în spital.

La intrarea în oborul X, a gasit un portofel apartinând partii vatamate N.M., având în el o suma de bani, actele de identitate ale partii vatamate si un card însotit de codul PIN.

A mers la ATM B. X., unde a efectuat 5 tranzactii, scotând în total suma de 1.700 lei, fiind surprins de camerele de supraveghere.

Portofelul cu actele de identitate au fost abandonate la un tomberon.

Pe parcursul cercetarilor, inculpatul a restituit partii vatamate suma de 1.900 lei, aceasta declarând ca nu se mai constituie parte civila în cauza.

Situatia de fapt astfel retinuta rezulta din plângerea si declaratia partii vatamate, plansa foto nr. 65/28.01.2009 si procesul verbal de examinare din 30.01.2009, coroborate cu declaratia inculpatului, prin care recunoaste savârsirea faptelor.

În drept, faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de însusire a bunului gasit, prevazuta de art. 216 alin.1 Cod penal.

La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta va avea în vedere criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal.

Având în vedere gradul de pericol social al faptelor savârsite, împrejurarile comiterii acestora, urmarire produse, precum si elementele care caracterizeaza persoana si conduita inculpatului, instanta apreciaza ca scopul educativ preventiv al pedepsei va putea fi atins fata de inculpat prin aplicarea pedepsei amenzii penale.

Va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 63 ind. 1 Cod penal.

În baza art. 14, 346 Cod proc. penala si art. 998 Cod civil, va lua act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila în cauza.

În baza art. 191 Cod procedura penala va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat.