Nelegala sesizare a instantei


Prin sentinta penala nr.463/08.02.2011  pronuntata de Judecatoria Iaşi in dosarul nr. 29860/245/2010,  instanta a  admis  excepţia privind neregularitatea sesizării instanţei, excepţie  ce a fost pusă în  discuţia părţilor din oficiu, iar, pe cale de consecinta, a dispus  scoaterea  de pe rolul Judecatoriei Iasi a cauzei penale  privind  plângerea penală formulata de catre persoana vatamata B.C.D., detinut in Penitenciarul Iaşi, împotriva făptuitorilor  P.V., G.I.D., M.C. şi G.L.,  toti detinuti in Penitenciarul Iaşi, pentru săvârsirea infractiunilor de „amenintare”, prev. si ped. de art. 193 din Codul penal si, respectiv, „lovire sau alte violente”, prev. si ped. de art. 180 din Codul penal, şi trimiterea acesteia la Parchetul de pe lânga Judecatoria Iasi, în vederea efectuarii  cercetarilor penale corespunzatoare  împotriva  celor patru  faptuitori sub aspectul savarsirii de catre aceştia a infractiunilor sus-mentionate  şi sesizarii instanţei în condiţiile legii.

Instanta a retinut ca la data de 30.09.2010 a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Iaşi plângerea penala formulata  de catre persoana vatamata B.C.D. împotriva făptuitorilor  P.V., G.I.D., M.C.  şi G.L.,  toti  pentru săvârsirea infractiunilor de „amenintare”, prev. si ped. de art. 193 din Codul penal si, respectiv, „lovire sau alte violente”, prev. si ped. de art. 180 din Codul penal, arătându-se de catre persoana vatamata prin plângerea penala formulata  ca,  la data de 18.08.2010, dupa ce a iesit de la vorbitor si a primit un pachet de la familia sa, s-a intâlnit cu detinutii sus-mentionati, care  au lovit-o si au amenintat-o  ca o omoara daca nu le da alimentele ce i-au fost aduse de membrii familiei sale.  Fata de starea de detinere a  persoanei vatamate si a faptuitorilor,  instanta a dispus desemnarea pentru fiecare  dintre acestia a cate unui aparator din oficiu.

Raportat la obiectul sesizarii, instanta, din oficiu, la termenul de judecata din data de  27.01.2011,  a invocat exceptia de neregulata sesizare.

Astfel, in raport de exceptia invocata, instanta  a constata ca,  potrivit dispozitiilor art. 264 din Codul de procedura penala, rechizitoriul constituie actul de sesizare a instantei, care trebuie sa cuprinda „ …, datele  privitoare la persoana inculpatului, fapta retinuta in sarcina sa, incadrarea juridica, probele pe care se intemeiaza invinuirea, masura preventiva luata  si durata acesteia, precum si dispozitia de trimitere in judecata, conform dispozitiilor art. 263 din Codul de procedura penala.”

Fata de dispozitiile legale sus-mentionate, constatând ca persoana vatamata B.C.D.  s-a adresat direct, cu plângere penala, la instanta de judecata, care nu a fost sesizata prin rechizitoriu,  instanta  a admis  exceptia de neregulata  sesizare pusa in discutia partilor din oficiu, sens in care s-a dispus scoaterea de pe rolul Judecătoriei Iasi a acuzei penale  privind plângerea penală formulata de catre persoana vatamata B.C.D., detinut in Penitenciarul Iaşi, împotriva făptuitorilor P.V., G.I.D., M.C. şi G.L.,  toti detinuti in Penitenciarul Iaşi, pentru săvârsirea infractiunilor de „amenintare”, prev. si ped. de art. 193 din Codul penal si, respectiv, „lovire sau alte violente”, prev. si ped. de art. 180 din Codul penal, şi trimiterea acesteia la Parchetul de pe lânga Judecatoria Iasi, în vederea efectuarii  cercetarilor penale corespunzatoare  împotriva  celor patru  faptuitori sub aspectul savarsirii de catre aceştia a infractiunilor sus-mentionate  şi sesizarii instanţei în condiţiile legii.