PENAL.Infracţiunea de lovire. Recunoaşterea faptei de către inculpat. Aplicarea art. 320 indice 1 cod procedură penală.


Asupra prezentului recurs penal:

Prin rechizitoriul nr…./P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecatoria Rm.Sarat înregistrat pe rolul Judecătoriei Rm.Sărat la data de 02.08.2011 sub nr…/287, s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului … pentru comiterea infractiunii de lovire si alte violente prevăzută si pedepsită de art.180 al.2 Cod penal .

Prima instanţă, prin sentinţa penală nr…./15.11.2011, în baza art.180 al.2 Cod penal cu aplicarea art.13 Cod penal, art.3201 al.7 C.pr.pen. si art.63 Cod penal  l-a condamnat pe inculpatul … la o amendă penală în cuantum de 500 lei, l-a obligat pe acesta la plata sumei de 550 lei despăgubiri materiale către partea civilă .. . a respins cererea părtii civile privind acordarea de daune morale şi a obligat inculpatul la 400 lei cheltuieli judiciare către stat si 500 lei cheltuieli judiciare către partea vătămată.

Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut următoarele considerente:

La data de l3 martie 2011 ,  pe raza localitatii …  s-a organizat  o vânătoare la dăunători ocazie cu care i s-a atras atentia  inculpatului … să lege  câinele pentru a nu exista riscul  de a fi  împuşcat,  fara ca  inculpatul sa facă acest lucru.

Partea vătămată, în jurul orelor  l8.00 , a aceleiaşi  zile  s-a întâlnit cu  inculpatul care era  sub influenţa băuturilor alcoolice  si care văzând-o pe partea vatamata a acuzat-o ca i-ar fi impuscat  câinele.

Partea vatamata  pentru  a–i  demonstra inculpatului că se însela i-a aratat că nu are asupra sa decat o  tijă  metalică  ocazie cu care  inculpatul  a luat  acea tijă  si a început să o lovească pe partea vatamata cazându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un nr. de  4-5 zile de îngrijire medicală conform  certificatului  medico-legal  nr…. /835  din data de l5.03.2011  eliberat de S.J.M.L.  Buzău .

Fiind audiat inculpatul a recunoscut  fapta comisă  atât în faza de  urmarire penala cat si în fata instantei .

S-a apreciat astfel că fapta inculpatului  …care  la data de l3.03.2011  a lovit- o pe partea vatamata … producându-i  leziuni ce au necesitat pentru vindecare 4-5 zile de îngrijire medicală întruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire si alte  violente,  prevazută şi pedepsită  de art. l80  al.2 Cod penal.

La individualizarea pedepsei aplicate prima instanţă a avut în vedere persoana inculpatului  care nu se află la prima încălcare a legii penale  fiind condamnat în anul l99l  la 4 ani închisoare de Tribunalul Buzau pentru infractiunea de tentativa de omor, condamnare pentru care s-a împlinit însă termenul  de reabilitare precum şi atitudinea sinceră a inculpatului atât în faza de urmărire penală cât şi în faza de judecată.

Referitor la constituirea  partii vătămate ca parte civilă  cu suma de  550 reprezentând despagubiri materiale, prima instantă a  apreciat că cererea partii vatamate  este justificată coroborând actele de la dosar cu declaratia martorului … audiat în cauză.

In ceea ce priveste suma de 2.500 lei  reprezentând daune morale, prima instanţă a apreciat că aceasta nu  se justifica  întrucât  partea vătămată nu a suferit  traume fizice si psihice de exceptie care să justifice acordarea acestora.

Împotriva acestei sentinţe penale a declarat recurs partea vătămată . . ..

În motivarea recursului, recurentul a învederat instanţei faptul că pedeapsa amenzii penale aplicată inculpatului . .. este prea mică raportat la fapta săvârşită, la persoana inculpatului, cunoscut pe raza comunei cu un comportament agresiv, consumator de băuturi alcoolice, cu antecedente penale, pedeapsa aplicată nefiind de natură a-şi atinge scopul educativ.

Recurentul a mai arătat că în mod neîntemeiat prima instanţă i-a respins cererea de obligare a inculpatului la plata de daune morale în condiţiile în care acesta a continuat să-i aducă jigniri atât la adresa sa cât şi la adresa concubinei sale, ameninţându-i cu moartea.

Tribunalul, examinând sentinţa recurată, în raport de criticile formulate, de actele şi lucrările dosarului, dar şi din oficiu în limitele motivelor de casare prevăzute de art.3859 alin.3 C.pr.penală, constată că recursul este nefondat, după cum se va arăta în continuare:

Instanţa de fond a reţinut în mod corect situaţia de fapt dedusă judecăţii, a făcut o corectă încadrare juridică a faptei săvârşită de inculpatul-intimat . .. iar la individualizarea pedepsei aplicate, a avut în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art.72 C.pen., respectiv împrejurările săvârşirii faptei, gradul de pericol social concret al acesteia, limitele de pedeapsă prevăzute de legea penală şi persoana inculpatului-intimat, care nu se află la prima incidenţă cu legea penală dar si faptul că acesta a avut o atitudine sinceră pe toată durata de desfăşurare a procesului penal, recunoscând săvârşirea infracţiunii reţinută în sarcina sa, acesta beneficiind, la solicitarea sa, de dispoziţiile art.3201 C.pr.pen. .

Comportamentul agresiv al inculpatului-intimat . … pe raza localităţii, pe de o parte nu a fost dovedit iar pe de altă parte nu are relevanţă în prezenta cauză în condiţiile în care persoanele lezate de acest presupus comportament nu au formulat plângeri penale.

De asemenea, faptul că inculpatul-intimat ar fi un consumator de băuturi alcoolice, nu constituie o cauză de agravare a pedepsei aplicate de prima instanţă.

Este adevărat că inculpatul-intimat a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor prin sentinţa penală nr…./02.06.1991 a Tribunalului Buzău, definitivă prin decizia penală nr…./18.12.1992 a C.S.J., pedeapsă executată în perioada 06.12.1991-19.07.1994 când a fost liberat condiţionat cu un rest neexecutat de 504 zile închisoare, însă de la acea dată şi până la data de 13.03.2011 inculpatul nu a mai săvârşit alte infrcaţiuni fiind incidente dispoziţiile art.135 şi următoarele C.pen., neputându-se susţine astfel că inculpatul are antecedente penale.

În ceea ce priveşte solicitarea recurentului de obligare a inculpatului la plata daunelor morale în cuantum de 2.500 lei, în mod corect prima instanţă a apreciat că nu se justifică acordarea acestor daune raportat la lipsa traumelor psihice, neexistând la dosarul cauzei acte medicale din care să rezulte că recurentului i-au fost necesare mai multe zile de îngrijire medicală decât cele acordate prin certificatul medico-legal  nr…./835  din data de l5.03.2011  eliberat de S.J.M.L.  Buzău.

Presupusele jigniri şi ameninţări cu moartea adresate de către inculpat recurentului şi concubinei sale după data de 13.03.2011 nu pot constitui temei de acordare a acestor daune morale, recurentul şi concubina sa având posibilitatea de a formula plângeri penale împotriva inculpatului-intimat pentru incidentele ulterioare, ocazie cu care pot solicita acordarea unor stfel de daune.

Având în vedere cele reţinute mai sus, Tribunalul, în baza dispoziţiilor art.38515 pct.1 lit.b C.pr.pen., urmează să respingă, ca nefondat, recursul formulat de recurentul .. împotriva sentinţei penale nr…./15.11.2011 a Judecătoriei Rm.Sărat iar în baza art.192 al.2 C.pr.pen., să-l oblige pe acesta la plata sumei de 30 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

1