Dosar nr. ……/205/2010 (Numar în format vechi …../2010)
R O M Â N I A
JUDECATORIA CÂMPULUNG JUDETUL ARGES
SENTINTA PENALA NR. 235
Sedinta publica de la …….septembrie 2010
Completul compus din:
PRESEDINTE : ……..
GREFIER : …..
Ministerul Public – Parchetul de pe lânga Judecatoria Câmpulung
Reprezentat prin procuror : …….
Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul D.M. trimis în judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Câmpulung pentru savârsirea infractiunilor prev. si ped. de art. 108 al.1 lit.b din Codul Silvic si art. 110 al.1 lit. b din Codul Silvic, cu aplic. art. 33 lit.a C.pen.
S-a procedat la înregistrarea cauzei cu mijloace tehnice audio, potrivit dispozitiilor art. 304 ind. 1 Cod procedura penala.
La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns: inculpatul personal si asistat de avocat E.C., lipsind partile civile Ocolul Silvic Experimental M., ICAS Bucuresti si martorul S.I..
Procedura legal îndeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care refera pe scurt obiectul si stadiul pricinii , modul de îndeplinire a procedurii de citare a partilor.
Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, învedereaza ca nu insista în audierea martorului din acte lipsa S.I..
Avocat E. C. pentru inculpat, având cuvântul, arata ca nu insista în audierea martorului lipsa S.I. i nu are alte cereri de formulat în cauza.
Instanta , având în vedere actele dosarului, nemaifiind alte cereri, acorda cuvântul asupra schimbarii încadrarii juridice a faptelor inculpatului din art. 108 al.1 lit.b Cod Silvic si art. 110 al.1 lit. b Cod Silvic, cu aplic. art. 33 lit.a C.pen., în art. 108 al.1 lit.b din Codul Silvic cu aplic. art. 37 lit. a C.pen. si art. 110 al.1 lit. b din Codul Silvic, cu aplic. art. 37 lit. a C.pen. , cu aplic. art. 33 lit.a C.pen. pusa în discutie la termenul anterior.
Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, asupra schimbarii încadrarii juridice , fata de actele dosarului, tinând cont ca doua dintre contraventii au fost savârsite de inculpat dupa condamnarea definitiva a acestuia la o pedeapsa cu închisoarea cu suspendarea executarii, apreciaza ca inculpatul se afla în stare de recidiva postcondamnatorie fapt pentru care se impune schimbarea încadrarii juridice a faptelor savârsite de acesta si pune concluzii de schimbarea încadrarii juridice a faptelor savârsite de inculpat din art. din art. 108 al.1 lit.b Cod Silvic si art. 110 al.1 lit. b Cod Silvic, cu aplic. art. 33 lit.a C.pen., în art. 108 al.1 lit.b Cod Silvic. si art. 110 al.1 lit. b Cod Silvic, cu aplic. art. 37 lit. a C.pen.si art. 33 lit.a C.pen.
Avocat E. C. pentru inculpat, având cuvântul, pe schimbarea încadrarii juridice a faptelor inculpatului , considera ca nu sunt întrunite elementele constitutive ale recidivei prevazuta de art. 37 lit.a C.pen, solicitând a fi avut în vedere aspectul ca ultima contraventie a fost la data de 21 decembrie 2009 iar urmatoarea a fost în data de 29 decembrie 2009, fiind vorba evident de o infractiune continuata si apreciaza ca sunt incidente dispozitiile art. 41 al. 2 C.pen. raportat la art. 33 lit.a C.pen. situatie în care nu se impune revocarea, apreciaza ca fapta a fost savârsita înainte ca hotarârea sa ramâna definitiva si în atare situatie se impune nu revocarea ci anularea hotarârii pronuntate potrivit art. 85 C.pen. si aplicarea dispozitiilor privitoare la concursul de infractiuni, respectiv art. 36 C.pen., aceasta fiind situatia în care se afla inculpatul si nu starea de recidiva postcondamnatorie.
Reprezentantul Ministerului Public, în replica asupra schimbarii încadrarii juridice a faptelor inculpatului, mentioneaza ca faptele savârsite de inculpat pâna în momentul condamnarii definitive la pedeapsa închisorii cu suspendarea conditionata, fapte de sustragere de material lemnos , sunt contraventii repetate iar prejudiciul acestora însumat nu depaseste limita pentru infractiune, limita pentru infractiune fiind depasita în conditiile în care se iau în calcul si ultimele doua contraventii savârsite dupa condamnarea definitiva, situatie în care nu este vorba de concurs de infractiuni deoarece nu exista o noua infractiune savârsita înainte de momentul condamnarii definitive. Este vorba de contraventii repetate iar infractiunea se considera savârsita în momentul executarii ultimului act care îndeplineste cuantumul prejudiciului, astfel ca este vorba de o singura infractiune savârsita prin fapte materiale diferite într-un anumit interval de timp , fapte ce prezinta prejudicii care însumate reprezinta o singura infractiune.
Avocat E. C. pentru inculpat solicita unirea cu fondul a schimbarii încadrarii juridice a faptelor inculpatului întrucât pe fond urmeaza a invoca aspecte ce considera ca pot fi avute în vedere de instanta asupra schimbarii încadrarii juridice a faptelor inculpatului. Mentioneaza ca nu mai are alte probe de solicitat.
Instanta, în baza art. 334 C.pr.pen. schimba încadrarea juridica a faptelor savârsite de inculpatul D.M., din art. 108 al.1 lit.b Cod Silvic si art. 110 al.1 lit. b Cod Silvic, cu aplic. art. 33 lit.a C.pen., în art. 108 al.1 lit.b din Codul Silvic cu aplic. art. 37 lit. a C.pen. si art. 110 al.1 lit. b din Codul Silvic, cu aplic. art. 37 lit. a C.pen. , cu aplic. art. 33 lit.a C.pen.,constata terminata cercetarea judecatoreasca, constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul pentru concluzii pe fond.
Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, fata de actele dosarului pune concluzii de condamnarea inculpatului pentru savârsirea infractiunilor prevazute de art. 108 al.1 lit.b Cod Silvic. si art. 110 al.1 lit. b Cod Silvic, cu aplic. art. 37 lit. a C.pen.si art. 33 lit.a C.pen, întrucât asa cum reiese din materialul probatoriu administrat în cauza rezulta ca inculpatul a savârsit sapte contraventii repetate al caror prejudiciu se ridica la suma de 583 lei fara TVA, în ceea ce priveste pedeapsa solicita a se aplica inculpatului pedeapsa închisorii prevazuta de art. 57 C.pen. , aplicarea sanctiunilor art. 71, 64 lit. a, b C.pen, obligarea inculpatului la plata despagubirilor civile privind sumele nerecuperate de la acesta, sa fie obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Totodata solicita revocarea beneficiului suspendarii conditionate si executarea pedepsei suspendate separat de pedeapsa ce se va aplica în prezenta cauza.
Potrivit art. 118 C. pen. a se dispune confiscarea de la inculpat a bunurilor folosite la savârsirea infractiunii.
Avocat E. C. pentru inculpat, având cuvântul, solicita a se avea în vedere faptul ca din declaratia inculpatul rezulta cert ca acesta recunoscut savârsirea a trei – patru contraventii, în cauza s-au audiat patru martori toti spunând clar ca au fost o singura data când a fost surprins inculpatul, padurarul a relatat numai patru contraventii care considera ca au fost dovedite.
De asemenea, solicita a se retine ca desi s-au încheiat sapte procese verbale de contraventie, niciunul nu este semnat de inculpat, acesta nu a fost înstiintat de prin vreo adresa ca se prezinte la Ocolul Silvic, din materialul administrat în cauza considera ca ultimele trei contraventii nu s-au dovedit si cu atât mai mult ultima fapta din decembrie 2009, iar dubiul profita inculpatului .
Considera ca inculpatul nu se afla în stare de recidiva postcondamnatorie în cauza fiind aplicabile dispozitiile concursului de infractiuni, motiv pentru care potrivit art. 85 C.pen. solicita anularea hotarâri pronuntate anterior , contopirea pedepselor potrivit art. 36 C.pen. si aplicarea dispozitiilor art. 86 1 C.pen.
Inculpatul D.M., în cadrul ultimului cuvânt, solicita aplicarea unei pedepse cu suspendarea.
I N S T A N T A
Asupra cauzei de fata, deliberând, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Câmpulung, judetul Arges nr…./P/2010, din …aprilie 2010 si înregistrat la instanta la data de.. mai 2010 sub nr. …../205/2010 (numar în format vechi …./2010), a fost trimis în judecata inculpatul S. C. , pentru ca prin hotarâre judecatoreasca sa fie condamnat pentru savârsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 108 alin.1 lit.b din Codul silvic si art. 110 al.1 lit.b din Codul silvic cu aplic. art. 33 lit.a C.pen.
În rechizitoriu se retine ca la data de 22 decembrie 2010 inculpatul D.M. în jurul orelor 23,00, a taiat cu toporul din padurea Ocolului Silvic Experimental M. – punctul „Valea lui Dan”, U.P. I Rîul Tîrgului, u.a. 28 – doi arbori esenta carpen cu diametrul la cioata de 16 cm si cinci arbori esenta fag cu diametrul la cioata de 3×20 cm si 2×24 cm. , volumul total al masei lemnoase fiind calculat la 0,962 mc cu o valoare de 72,25 lei ( fara TVA) si 86,03 lei (cu TVA), material lemnos care dupa taiere a fost încarcat în caruta personala a inculpatului D.M. si în timp ce acesta se îndrepta spre domiciliul sau din satul L. a fost oprit de organele silvice. Fapta a fost consemnata în Procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. 346/2008/22.03.2008.
Se retine de asemenea, ca la 29.02.2009, în jurul orelor 5,00, inculpatul D.M. a patruns din nou în padurea Ocolului Silvic Experimental M., în U.P. I „Rîul Tîrgului” u.a. 27, punctul „Valea lui Dan”, de unde a taiat de pe picior cu toporul, doi arbori esenta carpen de 16 cm diametru si doi arbori esenta fag de 20 cm diametru, volumul total de masa lemnoasa fiind de 0,404 mc material lemnos cu o valoare de 46,62 lei (fara TVA) si 55,48 lei
(cu TVA), fapta fiind consemnata în procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. …/2009/29.01.2009 la Ocolul Silvic Experimental M..
Materialul lemnos a fost debitat în bucati si în timp ce era transportat de învinuit cu caruta, organele silvice au procedat la oprirea în trafic si încheierea procesului verbal mentionat mai sus.
Materialul lemnos a fost debitat în bucati si în timp ce era transportat de învinuit cu caruta, organele silvice au procedat la oprirea în trafic si încheierea procesului verbal mentionat mai sus.
În rechizitoriu se mai arata ca la data de 19.02.2009, în jurul orelor 17,00, inculpatul s-a deplasat în padurea Ocolului Silvic Experimental M., în punctul „La Pietre, , U.P.I Rîul Tîrgului, u.a. 31, de unde, cu acelasi topor, a taiat patru arbori esenta fag cu diametrul la cioata de 2×20 cm si 2×24 cm.,volumul total de masa lemnoasa fiind de 0,682 mc masa lemnoasa cu o valoare de 46,62 lei (fara TVA) si 55,47 lei (cu TVA), fapta ce s-a consemnat în procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. 111/2009/19.02.2009 la Ocolul Silvic Experimental M..
Materialul lemnos rezultat a fost transportat de inculpat spre domiciliul din satul L.prin târâre cu ajutorul cabalinei personale.
Doua luni mai târziu, la 28 aprilie 2009 în jurul orelor 10,00, învinuitul D.M. s-a introdus în punctul „Valea Hotarului”, într-o padure particulara ce face parte din fondul forestier national si a taiat fara drept cu toporul opt arbori de esenta fag cu diametrele la cioata de 1×20 cm, 3×24 cm, 2×26 cm si 2×28 cm, volumul total al masei lemnoase fiind de 2,103 mc lemn de lucru în valoare de 138,46 lei (fara TVA) si 164,77 lei (cu TVA).
Materialul lemnos a fost a ridicat si încarcânt în caruta si în timp ce se îndrepta spre locuinta, inculpatul D.M. a fost oprit de lucratorii silvici , fiind întocmit procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. 216/2009/28.04.2009 la Ocolul Silvic Experimental M..
În seara zilei de 13.07.2009, în jurul orelor 21,00, inculpatul D.M. a mers în padurea Ocolului Silvic Experimental M. în
punctul „Valea lui Dan”, U.P. I Rîul Tîrgului, u.a. 28, cu care deja era
familiarizat, si a taiat cu toporul sase arbori de esenta fag cu diametrele la
cioata de 3×20 cm, si 3×24 cm , volumul total masei lemnoase fiind de 1,023 mc, calculat la o valoare de 81,27 lei (fara TVA) si 106,71 lei (cu TVA).
Inculpatul a târât materialul lemnos cu calul spre locuinta.
Inculpatul a târât materialul lemnos cu calul spre locuinta.
Fapta inculpatului s-a consemnat în procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. 292/2009/13.07.2009 întocmit de Ocolul Silvic Experimental M. .
In dupa amiaza zilei de 11.09.2009, dupa orele 17,00,
In dupa amiaza zilei de 11.09.2009, dupa orele 17,00,
D.M. a taiat cu toporul si a sustras din padurea
D.M. a taiat cu toporul si a sustras din padurea
statului, apartinând Ocolului Silvic Experimental M. – în punctul „La
statului, apartinând Ocolului Silvic Experimental M. – în punctul „La
Cupon „ U.P. I Rîul Tîrgului, u.a. 32, patru arbori de esenta carpen , volumul total al masei lemnoase fiind de 1,023 mc lemn de lucru cu o valoare de 81,27 lei (fara TVA) si 96,71 lei (cu TVA) si s-a confiscat 0,700 mc lemn de lucru în valoare de 25,08 lei.
Cupon „ U.P. I Rîul Tîrgului, u.a. 32, patru arbori de esenta carpen , volumul total al masei lemnoase fiind de 1,023 mc lemn de lucru cu o valoare de 81,27 lei (fara TVA) si 96,71 lei (cu TVA) si s-a confiscat 0,700 mc lemn de lucru în valoare de 25,08 lei.
Cu aceasta ocazie s-a încheiat procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. 324/2009/11.09.2009 întocmit de Ocolul Silvic Experimental M..
De asemenea, în rechizitoriu se retine ca ultima contraventie a fost comisa de inculpat la data de 16.11.2009, acesta în jurul orelor 14,00 a intrat în
padurea proprietate privata din fondul forestier national, în punctul „Valea
padurea proprietate privata din fondul forestier national, în punctul „Valea
Hotarului”, U.P.I – Rîul Tîrgului, u.a. 294, de unde a taiat cu toporul
Hotarului”, U.P.I – Rîul Tîrgului, u.a. 294, de unde a taiat cu toporul
patru arbori de esenta fag, cu diametrele masurate la cioata de 2×20 cm si
patru arbori de esenta fag, cu diametrele masurate la cioata de 2×20 cm si
de 2×24 cm si patru arbori esenta carpen cu diametrele la cioata de 2×20 cm
de 2×24 cm si patru arbori esenta carpen cu diametrele la cioata de 2×20 cm
si 2×24 cm., volumul total al masei lemnoase fiind de 1,364 mc, cu o valoare în suma de 108,36 lei (fara TVA) si 128,95 lei (cu TVA).
si 2×24 cm., volumul total al masei lemnoase fiind de 1,364 mc, cu o valoare în suma de 108,36 lei (fara TVA) si 128,95 lei (cu TVA).
Lucratorii silvici au depistat în padure pe învinuitul D.M. în timp ce transporta cu atelajul toata cantitatea de lemn debitata dupa ce si-a însusit materialul lemnos.
Lucratorii silvici au depistat în padure pe învinuitul D.M. în timp ce transporta cu atelajul toata cantitatea de lemn debitata dupa ce si-a însusit materialul lemnos.
Fapta inculpatului a fost consemnata în procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. 388/2009/16.11.2009 încheiat de lucratorii silvici din cadrul Ocolului Silvic Experimental M..
Organele cu competenta în constatarea faptelor silvice, prin adresa nr. 57/4/24.11.2009, au sesizat Postul de Politie din comuna Schitu Golesti, localitate pe raza careia s-au savârsit toate faptele mentionate în rechizitoriu aratându-se ca valoarea pagubelor produse prin infractiune este de 583,29 lei (fara TVA) si 694,12 lei (cu TVA), iar pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa la data savârsirii faptelor a fost de 74 lei pentru procesele verbale de constatare a contraventiilor nr. 346/2008, 80/2009 si 111/2009; de 86 lei pentru procesele verbale de constatare a contraventiilor nr. 216/2009 si 292/2009 si respectiv de 102,34 lei pentru procesele verbale de constatare a contraventiilor nr. 324/2009 si 388/2009.
Totodata se mentioneaza ca Ocolul Silvic Experimental M. se constituie parte civila în procesul penal cu suma de 458,27lei (cu TVA) dupa ce s-au scazut toate sumele cumulate ale materialului lemnos recuperat (confiscat) de la inculpat la care se adauga si suma de 164,77 lei achitata la casieria Ocolului Silvic Experimental M. cu chitanta nr. 170002256/30.04.2009 pentru procesul verbal de constatare a contraventiei nr. 216/2009/28.IV.2009.
În cursul cercetari judecatoresti a fost audiat inculpatul care nu a recunoscut în totalitate savârsirea contraventiilor ci doar a trei din acestea.
În cauza au fost audiati martorii B. C., P. G. C., S. A., S. S. si S. C..
La dosarul cauzei inculpatul a depus caracterizarea nr. 3583 din 09.06.2010 emisa de Primaria comunei S.G..
În cauza s-au solicitat relatii Biroului de executari penale din cadrul Judecatoriei Câmpulung si Ocolului Silvic Experimental M., relatii înaintate instantei cu adresele nr. 1207/2010 din 24.06.2010 si respectiv 2737 din 23.06.2010.
Examinând materialul probator administrat în cauza instanta retine ca inculpatul D.M. a savârsit în perioada 22 decembrie 2008 – 16 noiembrie 2009 un numar de sapte contraventii silvice, în sensul ca a taiat mai multi arbori si a sustras materialul lemnos , valoarea pagubelor produse prin infractiune fiind de 694,12 lei cu TVA.
Astfel, la data de 22 decembrie 2010 inculpatul D.M. în jurul orelor 23,00, a taiat cu toporul din padurea Ocolului Silvic Experimental M. – punctul „Valea lui Dan”, U.P. I Rîul Tîrgului, u.a. 28 – doi arbori esenta carpen cu diametrul la cioata de 16 cm si cinci arbori esenta fag cu diametrul la cioata de 3×20 cm si 2×24 cm. , volumul total al masei lemnoase fiind calculat la 0,962 mc cu o valoare de 72,25 lei ( fara TVA) si 86,03 lei (cu TVA), material lemnos care dupa taiere a fost încarcat în caruta personala a inculpatului D.M. si în timp ce acesta se îndrepta spre domiciliul sau din satul L. a fost oprit de organele silvice, fapta fiind consemnata în procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. …./2008/22.03.2008.
Se retine de asemenea de instanta ca la 29.02.2009, în jurul orelor 5,00, inculpatul D.M. a patruns din nou în padurea Ocolului Silvic Experimental M., în U.P. I „Rîul Tîrgului” u.a. 27, punctul „Valea lui Dan”, de unde a taiat de pe picior cu toporul, doi arbori esenta carpen de 16 cm diametru si doi arbori esenta fag de 20 cm diametru, volumul total de masa lemnoasa fiind de 0,404 mc material lemnos cu o valoare de 46,62 lei fara TVA si55,48lei (cu TVA), fapta fiind mentionata în procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. 80/2009/29.01.2009 la Ocolul Silvic Experimental M..
La data de 19.02.2009, în jurul orelor 17,00, inculpatul s-a deplasat în padurea Ocolului Silvic Experimental M., în punctul „La Pietre, , U.P.I Rîul Tîrgului, u.a. 31, unde, cu acelasi topor, a taiat patru arbori esenta fag cu diametrul la cioata de 2×20 cm si 2×24 cm.,volumul total de masa lemnoasa fiind de 0,682 mc masa lemnoasa cu o valoare de 46,62 lei (fara TVA) si 55,47 lei (cu TVA), fapta consemnata în procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. 111/2009/19.02.2009 la Ocolul Silvic Experimental M..
Materialul lemnos rezultat a fost transportat de inculpat spre domiciliul din satul L. prin târâre cu ajutorul cabalinei personale.
Doua luni mai târziu, la 28 aprilie 2009 în jurul orelor 10,00, inculpatul D.M. a patruns într-o padure particulara ce face parte din fondul forestier national situata în punctul „Valea Hotarului”si a taiat fara drept cu toporul opt arbori de esenta fag cu diametrele la cioata de 1×20 cm, 3×24 cm, 2×26 cm si 2×28 cm, volumul total al masei lemnoase fiind de 2,103 mc lemn de lucru în valoare de 138,46 lei (fara TVA) si 164,77 lei (cu TVA).
Materialul lemnos a fost a ridicat si încarcat în caruta si în timp ce se îndrepta spre locuinta, inculpatul a fost oprit de lucratorii silvici , fiind întocmit procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. 216/2009/28.04.2009 la Ocolul Silvic Experimental M..
În seara zilei de 13.07.2009, în jurul orelor 21,00, inculpatul D.M. a mers în padurea Ocolului Silvic Experimental M. din
punctul „Valea lui Dan”, U.P. I Rîul Tîrgului, u.a. 28 si a taiat cu toporul sase arbori de esenta fag cu diametrele la
cioata de 3 x 20 cm si 3 x 24 cm , volumul total masei lemnoase fiind de 1,023 mc, calculat la o valoare de 81,27 lei fara TVA si 106,71 lei cu TVA.
Fapta inculpatului a fost retinuta în procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. …./2009/13.07.2009 întocmit de Ocolul Silvic Experimental M. .
Cu aceasta ocazie s-a încheiat procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr…./2009/11.09.2009 întocmit de Ocolul Silvic Experimental M..
Instanta retine ca ultima fapta a fost comisa de inculpat la data de 16.11.2009, acesta în jurul orelor 14,00 a intrat în
Fapta inculpatului a fost consemnata în procesul verbal de constatare a contraventiei silvice nr. …./2009/16.11.2009 încheiat de lucratorii silvici din cadrul Ocolului Silvic Experimental M..
Fapta inculpatului de a taia din fondul forestier national de pe picior mai multi arbori în valoare totala de 694,12 lei cu TVA asa cum s-a retinut mai sus, fapta savârsita de sapte ori în interval de un an, iar valoarea cumulata a prejudiciului fiind de peste cinci ori mai mare decât pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, întruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art. 108 alin.1 lit.b din Codul silvic , iar fapta inculpatului de a-si însusi materialul lemnos dupa taiere , întruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. si ped. de art. 110 al.1 lit.b din Codul silvic.
În individualizarea pedepselor, instanta va avea în vedere gradul de pericol social concret al faptelor, modalitatea de savârsire a infractiunii, prejudiciul, persoana inculpatului, instanta va aplica inculpatului câte o pedeapsa îndreptata spre minimul prevazut de lege pentru aceste fapte.
Având în vedere ca cele doua infractiuni au fost savârsite de inculpat înainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele , instanta urmeaza sa faca aplicarea disp. art. 33 lit.a C.pen. si sa stabileasca o pedeapsa potrivit disp. art.34 lit. b C.pen.
Din actele de la dosar instanta constata ca inculpatul prin sentinta penala nr. 144 pronuntata la 7 septembrie 2009 de Judecatoria Câmpulung a fost condamnat la 1 an închisoare cu executare în conditiile art. 861 C.pen. pentru savârsirea infractiunilor prevazute de art. 108 alin.1 lit.b si art.110 al.1 lit.b din Codul silvic, fapte savârsite de inculpat în perioada 18 septembrie 2008-21 decembrie 2008.
Sentinta a ramas definitiva prin neapelare.
Faptele pentru care inculpatul a fost trimis în judecata în prezenta cauza au fost savârsite în perioada 22 decembrie 2008- 16 noiembrie 2009, ultima fiind savârsita dupa ramânerea definitiva a sentintei penale mentionata mai sus.
Având în vedere textele de lege care incrimineaza cele doua infractiuni savârsite de inculpat, instanta constata ca inculpatul se afla în starea de recidiva prevazuta de art. 37 lit. a C.pen. , astfel ca în temeiul art. 334 C.pr.pen. urmeaza sa schimbe încadrarea juridica a faptei savârsite de inculpat din 108 alin.1 lit.b si art. 110 al.1 lit.b din Codul silvic cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen. în art. 108 al.1 lit.b din Codul Silvic cu aplic. art. 37 lit. a C.pen. si art. 110 al.1 lit. b din Codul Silvic, cu aplic. art. 37 lit. a C.pen. , cu aplic. art. 33 lit.a C.pen.
Având în vedere cele retinute, instanta în temeiul art. 864 C.pen. va dispune revocarea suspendarii executarii sub supraveghere a pedepsei de 1 an închisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 144 pronuntata la 7 septembrie 2009 de Judecatoria Câmpulung, ramasa definitiva prin neapelare si va dispune executarea în întregime a acestei pedepse alaturi de pedeapsa ce se va aplica prin prezenta sentinta.
Instanta totodata în temeiul art. 71 C.pen. urmeaza a aplica inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prevazute la art. 64 lit. a si b C.pen.
În temeiul art. 118 lit.b C.pen. instanta va dispune confiscarea toporului de la inculpat folosit la savârsirea infractiunii de taiere a arborilor.
În ceea ce priveste latura civila instanta urmeaza ca în temeiul art. 14 raportat la art. 346 C.pr.pen. sa oblige inculpatul sa plateasca partii civile Ocolul Silvic Experimental M. suma de 458,27 lei reprezentând despagubiri civile.
Totodata instanta, în baza art. 191 alin. 1 C. pen. urmeaza sa oblige pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTARASTE
În baza art. 334 C.pr.pen.
Schimba încadrarea juridica a faptelor savârsite de inculpatul D.M., din art. 108 al.1 lit.b Cod Silvic si art. 110 al.1 lit. b Cod Silvic, cu aplic. art. 33 lit.a C.pen., în art. 108 al.1 lit.b din Codul Silvic cu aplic. art. 37 lit. a C.pen. si art. 110 al.1 lit. b din Codul Silvic, cu aplic. art. 37 lit. a C.pen. , cu aplic. art. 33 lit.a C.pen.
În baza art. 108 al.1 lit.b din Codul Silvic cu aplic. art. 37 lit. a C.pen.
Condamna pe inculpatul D.M., CNP….., fiul lui M. si L., nascut la ..….. în Mun. Cîmpulung, judet Arges, ……, fara ocupatie, fara studii, casatorit, are ….copii minori, cu antecedente penale, la 7 (sapte) luni închisoare.
În baza art. 110 al.1 lit. b din Codul Silvic, cu aplic. art. 37 lit. a C.pen.
Condamna pe inculpatul D.M. la 7 (sapte) luni închisoare.
În baza art. 33 lit.a rap. la art. 34 lit.b C. pen.
Inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea , respectiv 7 (sapte) luni închisoare.
În baza art. 86 indice 4 C.pen. revoca suspendarea executarii sub supraveghere a pedepsei de 1( unu) an aplicata prin sentinta penala nr. 144 pronuntata la 7 septembrie 2009 de Judecatoria Câmpulung, judet Arges, ramasa definitiva prin neapelare si dispune executarea în întregime a acesteia alaturi de pedeapsa de 7(sapte)luni aplicata prin prezenta sentinta, urmând ca inculpatul D. M. sa execute 1(unu)an si 7(sapte) luni închisoare în conditiile art. 57 C.pen.
Face aplicare art. 71- 64 lit. a,b C.pen.
În baza art. 118 lit.b C. pen.
Dispune confiscarea de la inculpat a toporului.
Obliga pe inculpat sa plateasca partii civile ICAS Bucuresti – Ocolul Silvic Experimental M., suma de 458,27 lei reprezentând despagubiri civile.
În temeiul art. 191 C.pr.pen.
Obliga pe inculpat sa plateasca suma de 400 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Cu apel în termen de 10 zile de la pronuntare pentru Ministerul Public,inculpat si de la comunicare pentru partile civile ICAS Bucuresti , Ocolul Silvic Experimental M..
Pronuntata în sedinta publica, azi 24 septembrie 2010.
PRESEDINTE, GREFIER,
Red. …./…..
Ex.2/11.10.2010