Prin sentinta penala nr. 1674/06.05.2009 a Judecatoriei Iasi, instanta a dispus condamnarea inculpatilor D.A.R., H.M.S. si G.G.C. pentru savârsirea infractiunii de „tâlharie”, prev. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b, c, alin. 21 lit. a Cod penal la pedepsele de 2 ani închisoare, 3 ani si 6 luni închisoare respectiv 3 ani închisoare.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Iasi dat în dosarul nr. 4612/P/2008 s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatilor D.A.R. pentru savârsirea infractiunii de „tâlharie”, prev. si ped. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b, c, alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, H.M.S. pentru savârsirea infractiunii de „complicitate la tâlharie”, prev. si ped. de art. 26 Cod penal raportat la art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b, c, alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal si G.G.C. pentru savârsirea infractiunii de „complicitate la tâlharie”, prev. si ped. de art. 26 Cod penal raportat la art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b, c, alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal.
S-a retinut în sarcina inculpatilor prin actul de sesizare al instantei ca, în baza unei plângeri prealabile, în noaptea de 03/04.05.2008, într-un loc public din mun. Iasi, D.A.R. a sustras telefonul mobil al partii vatamate P.A.C. prin exercitarea de violente fizice, în timp ce inculpatii H.M.S. si G.G.C., prin exercitarea de acte de violenta fizica, au asigurat pastrarea bunului sustras de inculpata D, urmarind valorificarea acestuia în interes personal.
În fapt, instanta a retinut ca în seara zilei de 03.05.2008 partea vatamata PAC, împreuna cu prietena sa, L.A., s-au deplasat cu un grup de prieteni în municipiul Iasi, pentru a sarbatori ziua de nastere a surorii partii vatamate. În jurul orelor 00,30, partea vatamata, însotita de martora, au iesit din club si s-au îndreptat spre un fast-food, unde cele doua fete si-au comandat alimente si s-au asezat la o masa.
Cei trei inculpati, se aflau împreuna în zona Acestia nu aveau bani pentru a merge la discoteca, astfel încât s-au hotarât sa sustraga un telefon mobil pentru a-l amaneta si a face rost, astfel, de bani.
Inculpatii au observat-o pe partea vatamata având asupra ei un telefon mobil. Luând decizia de a-i sustrage telefonul mobil, D.A.R. s-a apropiat de partea vatamata si de prietena acesteia, întrebând-o pe prima cât este ceasul. Partea vatamata a scos telefonul mobil marca Samsung E250 din buzunar, moment în care inculpata i l-a smuls din mâna si a fugit spre tonetele din statia de autobuz, unde se aflau ceilalti doi inculpati.
Partea vatamata a alergat dupa inculpata pentru a-si recupera telefonul iar în momentul în care a ajuns-o, din spatele tonetelor au aparut inculpatii H si G care i-au cerut sa o lase în pace pe inculpata. Partea vatamata a insistat în restituirea telefonului, moment în care, pentru a asigura posesia bunului sustras si pentru a putea parasi locul respectiv, cei doi inculpati au lovit-o pe cu pumnii si picioarele peste fata si peste corp, apoi au fugit împreuna cu inculpata
În continuare, cei trei inculpati s-au deplasat cu un taxi la casa de amanet pentru a amaneta telefonul sustras, dar fiind închis, s-au întors cu acelasi taxi în zona, la casa de amanet A unde, înainte de a reusi sa amaneteze telefonul, la orele 01,30, au fost depistati de organele de politie, sesizate telefonic de martorul L.A. la numarul de urgente 112.
Inculpatii au fost legitimati de catre organele de politie iar cu ocazia controlului corporal efectuat asupra inculpatei D.A.R. s-a gasit telefonul sustras de la partea vatamata, bun care a fost restituit acesteia.
În drept, instanta a retinut ca fapta inculpatei D.A.R. care, în baza unei plângeri prealabile, în noaptea de 03/04.05.2008, într-un loc public din mun. Iasi, a sustras telefonul mobil al partii vatamate prin exercitarea de violente fizice, în timp ce inculpatii HMS si GGC, prin exercitarea de acte de violenta fizica, au asigurat pastrarea bunului sustras, urmarind valorificarea acestuia în interes personal, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de „tâlharie”, prev. si ped. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b, c, alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal.
De asemenea, fapta inculpatilor H.M.S. si G.G.C. care, în baza unei plângeri prealabile, în noaptea de 03/04.05.2008, într-un loc public din mun. Iasi, prin exercitarea de acte de violenta fizica asupra partii vatamate au asigurat pastrarea bunului sustras de catre inculpata D.A.R., urmarind valorificarea acestuia în interes personal, , întruneste elementele constitutive ale infractiunii de „tâlharie”, prev. si ped. de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b, c, alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal.
Astfel, în privinta celor doi inculpati instanta a dispus schimbarea încadrarii juridice, conform art. 334 Cod procedura penala, din infractiunea de „complicitate la tâlharie”, prev. si ped. de art. 26 Cod penal raportat la art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b, c, alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c Cod penal întrucât fapta, astfel cum este descrisa în rechizitoriu si cum a fost retinuta de catre instanta, a fost comisa de catre cei doi în calitate de autori.
În acest sens, instanta considera ca inculpatii au comis fapta în modalitatile si scopurile prevazute de art. 211 Cod penal, respectiv prin acte de violenta în scopul pastrarii bunului sustras si pentru a-i asigura faptuitorului scaparea. Acestea sunt activitati specifice autorului infractiunii de tâlharie si nu a complicelui, iar ele au fost si recunoscute de cei doi inculpati.