Tulburarea grava a bunei desfasurari a orelor de curs din Scoala Generala g


Tip document: sentinta penala

Nr. document:  50

Data document: 16.03.2010

Domeniu asociat: infractiuni

Titlu jurisprudenta: tulburarea grava a bunei desfasurari a orelor de curs  din Scoala Generala G.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia nr. 511/P/2009 din data de 29 septembrie  2009  înregistrat la instanta  sub nr. 5/213/2010 la 04.01.2010 s-a dispus trimiterea în judecata în stare de libertate a inculpatului G.V. pentru  savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, prev. si ped. de art. 321 al. 1 Cp.

S-a retinut în actul de sesizare a instantei ca, în ziua de 09.04.2009 inculpatul a tulburat grav buna desfasurare a orelor de curs  si a provocat panica în randul elevilor si a cadrelor didactice din Scoala Generala G.

Instanta a retinut ca in  ziua de 09.04.2009 inculpatul G.V.  a patruns fara drept în incinta Scolii Generale G., unde a proferat injurii, cuvinte jignitoare si amenintari cu fapte cu violenta la adresa mai multor cadre didactice, prin faptele sale tulburand grav ordinea si linistea publica în cadrul unitatii de învatamant, provocand panica în randul elevilor care participau la orele de clasa, acesta intrand de mai multe ori peste cadrele didactice în sala de clasa.

Pe tot parcursul procesului penal inculpatul G.V.  a negat comiterea acestei fapte, atitudinea inculpatului fiind  justificata de faptul ca  a mers la Scoala G. pentru a discuta cu învatatoarea  despre situatia fiicei sale vitrege si deoarece nu s-a înteles cu aceasta si-a luat fiica si aplecat acasa fara alte evenimente .

Instanta a constatat ca declaratiile inculpatului  nu sunt sincere si nu pot servi la aflarea adevarului în cauza, în conditiile art. 69 Cod procedura penala, ele fiind contrazise de celelalte probe administrate în cauza .

Astfel, martorii D.M.C. , T.I.M. si B.D au declarat ca în ziua de 09.04.2009, în jurul orelor 0930, au auzit galagie  într-o sala de clasa , motiv pentru care au mers sa vada ce se întampla, intrand în clasa au vazut pe inculpatul G.V. ,fiind sub influenta bauturilor alcoolice, care tipa si urla la elevii din clasa, provocand teama în randul acestora. Întrucat martora D.M.C. a intervenit pentru a-l determina pe inculpat sa paraseasca sala de curs, inculpatul  i-a adresat injurii si amenintari cu fapte cu violenta, prin faptele sale tulburand grav linistea si ordinea publica, precum si buna desfasurare în cadrul unitatii de învatamant .

În cauza, din dovezile administrate, s-a apreciat ca rezulta cu certitudine existenta unei situatii de fapt asa cum a fost retinuta de instanta de judecata, relevante în acest sens fiind actele si lucrarile întocmite la urmarirea penala si în cursul cercetarii judecatoresti, si declaratiile martorilor D.M.C. , T.I.M. si B.D., ascultati  în mod nemijlocit de instanta.

Astfel, prin sentinta penala nr. 50/16.03.2010 instanta a dispus condamnarea inculpatului la o pedeapsa de  3 luni închisoare pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 321 al.1  Cp , cu aplic. art. 74 lit.c  – art.76 lit. d CP. În baza disp. art.71 al.1 Cp , s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie prev. de art. 64 lit. a  teza II si b Cp .

Potrivit art. 81 Cod penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe durata unui termen de încercare de 2 ani si 3 luni, conform  art. 82 Cod penal si în temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal, suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii executarii pedepsei principale .

Potrivit disp. art.359 C. p. penala, s-a atras atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal .

În baza disp. art.191 al.1 C.p.p. a fost obligat inculpatul la 450 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului, din care 200 lei onorariu aparator oficiu .

La stabilirea pedepsei s-a avut în vedere pericolul social concret al faptei savarsite, determinat atat de modul de producere, cat si de importanta valorilor sociale încalcate. Vor fi de asemenea avute în vedere datele  personale  ale inculpatului, care este o persoana tanara, are 3 copii minori în întretinere, s-a prezentat la organele  de urmarire penala si la instanta de judecata.

De asemena la stabilirea si aplicarea pedepsei principale au fost avute în vedere si probele în circumstantiere administrate în cauza din care rezulta conduita buna a infractorului  atat înaintea de savarsirea infractiunii cat si atitudinea acestuia  dupa savarsirea acestei fapte, rezultate din prezentarea sa atat în fata organelor de cercetare penala cat si în fata instantei, precum si comportarea sincera în cursul procesului .

În ceea ce priveste pedeapsa accesorie  instanta a retinut ca natura faptei savarsite  si ansamblul  circumstantelor personale  ale inculpatului conduc la concluzia  existentei unei nedemnitati în exercitarea drepturilor de natura electorala, prev.de art.64 al.1 lit. a teza II  si  b Cod penal .

S-a apreciat totodata, în contextul celor deja mentionate, ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate , astfel ca s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei, conform art. 81 Cp, pe durata unui termen de încercare de 2 ani si 3 luni, potrivit  disp. art. 82 Cp si în temeiul art. 71 al. 5 Cp, s-a dispus suspendarea executarea pedepsei accesorii, pe durata suspendarii executarii pedepsei principale.

Data publicarii pe portal : 16.09.2010.

PRESEDINTE

LASCU ELENA