Citeste şi

  • Nu am gasit decizii asemanatoare!

Contestatie privind durata procesului penal


Prin cererea înregistrata pe rolul (…) sub nr. (…) la data de (…) petenţii (…) au formulat contestatie privind durata procesului penal, invederand tergiversarea in mod nejustificat a solutionarii dosarului nr. (…) aflat pe rolul (…)
  In motivare, petenţii au arătat, in esenta, ca in data de (…) au formulat plângere penala la (…) împotriva numitului (…), solicitând efectuarea de cercetări sub aspectul savarsirii infracţiunilor prev. de art. 290 si 291 C.pen. In data de (…) s-a dispus neînceperea urmăririi penale, solutie infirmata prin Rezoluţia (…/…). La data de (…) s-a dispus începerea urmăririi penale fata de numitul (…). S-a arătat si ca, deşi au formulat la Parchet cereri pentru soluţionarea cu celeritate a cauzei, acestea au fost respinse.
In drept, cererea a fost întemeiata pe prev. art. 488 ind 2 NCPP.
La data de (…) a fost înregistrata sub nr. (…) o cerere identica (parti, obiect, cauza), judecătorul dispunând ataşarea acesteia la dosarul nr. (…)
La solicitarea judecătorului de drepturi şi libertăţi a fost trimis dosarul de urmărire penală nr. (…) al (…)
Prioritar, judecătorul de drepturi şi libertăţi constata ca potrivit art. 105 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 dispoziţiile art. 488 ind. 1-488 ind. 6 din Legea nr. 135/2010 (dispoziţiile ce reglementează procedura contestaţiei privind durata procesului penal) se aplica numai proceselor penale începute după intrarea in vigoare a Legii nr. 135/2010 (Codul penal). Astfel, procedura contestaţiei privind durata procesului penal se aplica doar proceselor începute după 1 februarie 2014, or, având in vedere ca dosarul nr. (…) a fost constituit in anul 2012, in baza art. 105 din Legea nr. 255/2013  judecatorul de drepturi şi libertăţi urmează a respinge contestaţia ca inadmisibila.
Avand in vedere faptul ca cererea petenţilor urmeaza a fi respinsa ca inadmisibila, in baza art. 275 alin. 2 CPP judecatorul de drepturi şi libertăţi urmeaza a obliga petentii la plata sumei de (…) lei, cu tilu de cheltuieli judiciare (cate (…) lei in sarcina fiecarui petent).
Dosarul de urmarire penala nr. (…) urmeaza a fi restituit (…)