Contract de vânzare – cumpărare spaţiu medical. Condiţii de valabilitate ale contractului de vânzare cumpărare încheiat în temeiul legii speciale  OUG 110/2005.


Cuprins pe materii: contract de vânzare cumpărare spaţiu medical. Condiţii de valabilitate ale contractului de vânzare cumpărare încheiat în temeiul OUG 110/2005.Decizia Curţii Constituţionale ca impediment legal la pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare cumpărare.

Index alfabetic:
– contract de vânzare cumpărare spaţiu medical.
– Condiţii de valabilitate ale contractului de vânzare cumpărare încheiat în temeiul OUG 110/2005
– Decizia Curţii Constituţionale ca impediment legal la pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare cumpărare.

Contract de vânzare – cumpărare spaţiu medical. Condiţii de valabilitate ale contractului de vânzare cumpărare încheiat în temeiul legii speciale  OUG 110/2005. Procesul verbal de identificare a imobilului şi stabilire a preţului, semnat din partea vânzătorului de către o comisie nu reprezintă contract de vânzare cumpărare.  Existenţa unui impediment legal la pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare cumpărare. Decizia Curţii Constituţionale reprezintă un astfel de impediment legal.

Prin sentinţa civilă nr. 2565/17.03.2014 pronunţată de Judecătoria Galaţi în  dosarul cu nr. ……… a fost admisă cererea formulată de reclamanţii … în contradictoriu cu pârâţii MUNICIPIUL GALAŢI şi CONSILIUL LOCAL GALAŢI având ca obiect „hotărâre care sa tina loc de act autentic”.
S-a constatat perfectă vânzarea-cumpărarea având ca obiect imobilul situat în Galaţi, … în suprafaţă totală de 49,89 mp din care 15,24 mp suprafaţă exclusivă şi 34,65 mp suprafaţă în folosinţă comună reprezentând cota indiviză de 12,5% precum şi terenul în suprafaţă de 10,44 mp reprezentând cota indiviză de 11,82%, încheiată în data de 27.09.2007 între pârâte în calitate de vânzătoare şi reclamanţi în calitate de cumpărători pentru preţul de 2504,94 euro.
Instanţa a constatat că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru încheierea valabilă a contractului de vânzare-cumpărare pentru imobilul descris mai sus.
Împotriva acestei hotărâri au declarat recurs pârâtul M Gl reprezentant de Primar precum şi pârâtul C L  Galaţi.
Recursurile declarate sunt fondate.
Bunurile ce fac obiectul cauzei au fost supuse unei proceduri speciale de vânzare-cumpărare stabilite printr-un act normativ, în cadrul căreia trebuiau parcurse mai multe etape obligatorii şi prealabile încheierii contractului propriu-zis.
Potrivit art. 10 din OUG 110/2005, contractul de vânzare-cumpărare a spaţiului medical se încheie în termen de maximum 15 zile de la data încheierii procedurii de soluţionare a contestaţiilor, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, şi se semnează, din partea vânzătorului, de preşedintele consiliului judeţean ori de primar, după caz.
În consecinţă, conform etapelor indicate de dispoziţiile normative în vigoare la data încheierii procesului – verbal acesta din urmă nu reprezenta un contract de vânzare – cumpărare, neexistând, la acel moment, consimţământul vânzătorului exprimat în forma indicată de lege. Actul de vânzare – cumpărare urma a fi încheiat ulterior într-o anumită formă, respectiv se impunea a fi semnat din partea vânzătorului, de către preşedintele consiliului judeţean ori de primar, conform dispoziţiilor art. 10 din OUG nr. 110/2005
Procesul-verbal a fost semnat de membrii unei comisii care nu avea atribuţia de reprezentare pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Procesul – verbal menţionat  are natura juridică a unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare prin care părţile au ajuns la o înţelegere cu privire la lucrul ce se vrea a fi vândut şi la preţ, obligându-se să încheie contractul de vânzare-cumpărare propriu-zis în forma prevăzută de lege.
Ulterior încheierii procesului – verbal  însă anterior pronunţării sentinţei recurate, prin Decizia nr. 871/2007, Curtea Constituţională a declarat ca fiind neconstituţionale dispoziţiile OUG nr. 110/2005, determinând, astfel, suspendarea de drept a acestora pe o perioadă de 45 de zile şi apoi încetarea efectelor lor.
Decizia Curţii Constituţionale reprezintă un impediment legal în ceea ce priveşte pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic prin valorificarea efectelor de drept comun ale procesului – verbal .
Deciziile Curţii Constituţionale de constatare a neconstituţionalităţii unor texte normative sunt obligatorii şi produc efecte absolute, „erga omnes”, prevederile declarate neconstituţionale încetându-şi efectele juridice, nemaiputând fi invocate de niciun subiect de drept, conform dispoziţiilor art. 31 alin. 3 din Legea nr. 47/1992.
Faţă de împrejurările descrise mai sus, pârâţii nu se află în culpă pentru neîncheierea contractului în formă autentică, pentru ca instanţa să suplinească consimţământul acestora. Pe de altă parte, şi potrivit dispoziţiilor OUG nr. 68/2008, vânzarea – cumpărarea este condiţionată de parcurgerea unei anumite proceduri, iar neparcurgerea acesteia reprezintă un impediment legal la pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic.