Contravenţie. Proces verbal. Lipsa menţiunii privind data săvârşirii contravenţiei. Menţionarea datei constatării faptei. Nulitate


Este nelegală menţionarea în procesul verbal de contravenţie doar a datei constatării faptei, fără a se menţiona data comiterii contravenţiei. Sancţiunea este nulitatea absolută, prevăzută de art. 17 alin. 3 din Legea nr. 32/1968.

(Secţia de administrativ, decizia nr. 1.918/1998)

S-a formulat recurs de către recurentul G.G. împotriva sentinţei civile nr. 3.733/8.04.1998, pronunţată de Judecătoria sectorului 4, în contradictoriu cu Consiliul Local sector 4 Bucureşti.

Se critică sentinţa pentru netemeinicie şi nelegalitate, constând în greşita apreciere a probelor din dosar şi greşita aplicare a legii.

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de fond a reţinut că prin procesul verbal de contravenţie nr. 027/15.10.1997, petentul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în sumă de 7.000.000 lei, potrivit art. 23 lit. a din Legea nr. 50/1991.

S-a apreciat că petentul, deşi a depus autorizaţia de construire nr. 3L/23.02.1998, nu poate fi exonerat de plata amenzii, întrucât autorizaţia a fost eliberată ulterior întocmirii procesului verbal de contravenţie, motiv pentru care a fost respinsă plângerea, ca neîntemeiată.

Examinând legalitatea şi temeinicia sentinţei recurate, în raport de motivele invocate, cât şi din oficiu, potrivit art. 304 Cod proc. civ., tribunalul constată că recursul este întemeiat, din considerentele următoare:

Potrivit art.l. alin. 3 din Legea nr. 32/1968, “lipsa din procesul verbal a menţiunilor privind numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită şi data comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu”

Procesul verbal de contravenţie nr. 027/1997, aflat la dosarul de fond, nu conţine data săvârşiri contravenţiei, ci numai data constatării acesteia.

în temeiul art. 304 pct. 9 Cod proc. civ., şi în raport de considerentele reţinute, tribunalul constată că sentinţa atacată este nelegală şi netemeinică şi urmează să admită recursul, să caseze sentinţa recurată, iar pe fond să admită plângerea şi să anuleze procesul verbal de contravenţie.