INSTITUIRE CURATELĂ PROVIZORIE- DEZBATERE SUCCESIUNE- NECOMPETENŢA GENERALĂ A INSTANŢEI


INSTITUIRE CURATELĂ PROVIZORIE- DEZBATERE SUCCESIUNE- NECOMPETENŢA GENERALĂ A INSTANŢEI

Prin cererea introdusă pe rolul Judecătoriei Buzău la data de 03.02.2015  si înregistrată sub nr. …/200/2015, petenta …. Florentina a solicitat punerea sub interdicţie judecătorească a intimatei bolnave … Maria şi numirea sa în calitate de tutore al acesteia. Prin aceeaşi cerere s-a solicitat desemnarea în calitate de curator special al intimatei bolnave a numitei … Luana în vederea reprezentării intereselor acesteia în cadrul procedurii succesorale ce urmează a fi dezbătută după defuncta .. Lidia, fiica acesteia decedată la data de 26.12.2014.
Prin încheierea de şedinţă din data de 18.03.2015 instanţa în temeiul art. 139 al. 5 C. Proc. Civ. a dispus disjungerea capătului de cerere prin care a fost solicitată instituirea curatelei speciale în privinţa intimatei bolnave în vederea reprezentării intereselor acesteia în cadrul procedurii succesorale dezbătute după defuncta sa fiică. Prin urmarea la data de 26.03.2015 pe rolul Judecătoriei Buzău s-a format prezentul dosar cu numărul …/200/2015 având ca obiect capătul de cerere disjuns.
La termenul de judecată din data de 29.04.2015 verificându-şi cu prioritate competenţa instanţa din oficiu a invocat excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, rămânând în pronunţare pe această excepţie.
Analizând actele si lucrările dosarului, instanţa va reţine următoarea situaţie de fapt şi de  drept:
Analizând cu prioritate excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti conform prevederilor art. 248 C. Proc. Civ. instanţa urmează să o admită pentru următoarele considerente.
Potrivit prevederilor art.129 al. 2 pct. 1 C. Proc. Civ. Necompetenţa este de ordine publică: în cazul încălcării competenţei generale, când procesul nu este de competenţa instanţelor judecătoreşti. Art. 130 al. 1 prevede că necompetenţa generală a instanţelor judecătoreşti poate fi invocată de părţi ori de către judecător în orice stare a pricinii. Conform prevederilor art. 132 al. 4, dacă instanţa se declară necompetentă şi respinge cererea ca inadmisibilă întrucât este de competenţa unui organ fără activitate jurisdicţională sau ca nefiind de competenţa instanţelor române, hotărârea este supusă numai recursului la instanţa ierarhic superioară.
  În speţă prin capătul de cerere disjuns ce a dus la formarea prezentului dosar, petenta a solicitat numirea unui curator special pentru intimata bolnavă în condiţiile art. 167 Cod Civil, în scopul exclusiv al reprezentării acesteia la dezbaterea procedurii succesorale după defuncta sa fiică.
Potrivit prevederilor art.229 al.1 din Legea 71/2011, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile instanţei de tutelă şi de familie se stabilesc prin legea privind organizarea judiciară. În continuare textul de lege citat stipulează că : (3) ind.2 Până la intrarea în vigoare a reglementării prevăzute la alin. (1), numirea curatorului special care îl asistă sau îl reprezintă pe minor la încheierea actelor de dispoziţie sau la dezbaterea procedurii succesorale se face, de îndată, de autoritatea tutelară, la cererea notarului public, în acest din urmă caz nefiind necesară validarea sau confirmarea de către instanţă. (3) ind. 3 Dispoziţiile alin. (3) ind. 2 se aplică în mod corespunzător şi în cazul numirii curatorului special prevăzut la art. 167 din Codul civil.
Conform prevederilor legale enunţate, până la momentul adoptării unei legi de organizare judiciară prin care vor fi stabilite condiţiile de organizare, funcţionare precum şi atribuţiile instanţei de tutelă, numirea unui curator special în condiţiile art. 167 Cod Civil, în vederea reprezentării persoanei bolnave la dezbaterea unei proceduri succesorale este de competenţa autorităţii tutelare la solicitarea notarului public investit cu respectiva procedură fără a fi necesară intervenţia instanţei de judecată.
Prin urmare competenţa pentru desemnarea unui curator special în vederea reprezentării intereselor intimatei bolnave …. Maria la dezbaterea succesiunii după defuncta sa fiică … Florentina aparţine Autorităţii Tutelare din cadrul Primăriei … la solicitarea notarului public ce instrumentează procedura succesorală, şi nu instanţei de judecată. Rezultă că cererea formulată este de competenţa unui organ fără activitate jurisdicţională, motiv pentru care va fi respinsă ca inadmisibilă, nefiind de competenţa instanţelor de judecată.