Nu este permisă deţinerea simultană a două permise de conducere, din care unul eliberat de autorităţile altui stat.Potrivit art. 102  alin 1 pct.8  din O.U.G. nr. 195/2002, constituie contravenţie deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale


Recurentul-reclamant se încadrează în această situaţie, deoarece deţine atât permisul nr.X7586729-H eliberat de autorităţile spaniole, cât şi permisul B00376321V eliberat de autorităţile din România.
Or, pentru intrarea în legalitate nu  este suficientă  numai aplicarea sancţiunii amenzii, care nu pune capăt situaţiei nelegale în care se află cel ce deţine două permise de conducere, ci  se impune şi anularea unuia dintre ele. Numai prin anularea unuia dintre cele două permise  sunt respectate dispoziţiile Directivei 2006 /126/CE a Parlamentului European, potrivit cărora  nici o persoană nu poate deţine mai mult de un permis de conducere.
Cât priveşte distincţia pe care recurentul-reclamant o face cu privire la cele două noţiuni (obţinere/eliberare), aceasta este artificială, deoarece nu ţine seama de ambivalenţa lor. Ceea ce pentru autoritatea competentă   înseamnă eliberarea permisului, pentru persoana fizică implicată în respectivul raport juridic înseamnă obţinere.
Astfel, ori de  câte ori texul legal se referă la drepturi sau la conduita persoanelor fizice, foloseşte cuvântul  obţinere („persoanele care urmează  un curs de pregătire practică, în vederea obţinerii permisului de conducere”; ”pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere”, „prezentarea la examen în vederea  obţinerii permisului de conducere”; „metodologia  de organizare şi desfăşurare a cursurilor în vederea obţinerii permisului de conducere”, „procedura de examinare  pentru obţinerea permisului de conducere”).
În schimb, atunci când se referă la activitatea autorităţii, foloseşte cuvântul eliberează, relevant fiind art. 24  din OUG nr. 195/2002, care foloseşte ambele noţiuni exact în sensul arătat: Examinarea  pentru obţinerea permisului de conducere şi  eliberarea acestuia se realizează de autoritatea competentă…
Astfel, ori de câte ori autorităţile eliberează  permisul de conducere, persoanele fizice  îl obţin.
În acest context, este firesc ca Dispoziţiile art. 114   să se refere  la sancţiunea anulării permisului de conducere care se aplică persoanei fizice care l-a obţinut cu încălcarea  normelor legale. Dacă permisul de conducere ar fi fost eliberat  cu încălcarea normelor legale, înţelesul legii ar fi fost că autoritatea  este cea care a încălcat legea.
În consecinţă, corect a reţinut prima instanţă că se impune anularea permisului  românesc care a fost obţinut  în condiţiile în care pârâtul deţinea un permis eliberat de autorităţile spaniole.
Pentru motivele arătate, se constată că hotărârea primei instanţe este legală  şi temeinică, nu sunt motive pentru a fi reformată, urmând ca în baza art. 312   Cod Procedură Civilă, să fie  respins recursul declarat de  pârâtul G. K.