Recalculare  pensie  întreţinere


Dosar nr. 2719/183/2013
R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BĂILEŞTI
 SENTINTA  CIVILĂ  Nr. 95
Şedinţa publică de la 22 Ianuarie 2014
Completul compus din:
PREŞEDINTE F.B
Grefier A.B

X.X.X.

               Pe rol  pronuntarea  rezultatului dezbaterilor  in cauza  avind ca  obiect recalculare pensie  intretinere privind pe  reclamantul I.G.A. şi  pîrîta  R.C .
               La apelul nominal nu  au răspuns părtile .
               Procedura legal îndeplinită.
               Dezbaterile  ce au avut loc au fost consemnate in incheierea din 21 ianuarie 2014 cînd pronunţarea s-a amînat  conform art. 396  alin 1  cod procedură civilă   la 22 ianuarie  2014.

INSTANŢA

                 Deliberind asupra cauzei de faţă , constată următoarele ;
                 Prin actiunea  inregistrată la  23.08.2013  reclamantul  I.G.A  a chemat in judecată pe pîrîta  R.C. , solicitind  recalcularea pensiei de intretinere stabilită  prin sentinta civilă nr. 241/2011 pronuntată de Judecătoria  Băileşti in dosarul nr.3679/183/2010 .
                 A motivat  că  prin sentinta  civilă mentionată a fost obligat  la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului   I.R.C in cuantum de 604,75 lei  incepind cu data de 15.11.2010 pină la intervenirea unei cauze de modificare sau stingere a acestei obligatii .
                 A arătat că  mai are  un copil minor  in intretinere , respectiv pe minora   I.C.M. , născută la 18.02.2013  iar in ceea ce priveste pe minorul  R.C. să se aibă in vedere  si cheltuielile  efectuate cu deplasarea  in mun. Băileşti  , conform programului de vizitare stabilit prin aceeasi sentintă .
                 A invocat art. 531 alin 1 Cod civil şi art. 94  din Codul Familiei .
                 A solicitat proba cu înscrisuri şi martorul  R.C .
                 A depus sentinta civilă nr. 241/2011 pronuntată de Judecătoria  Băileşti in dosarul nr.3679/183/2010 , adeverinta  nr. 6972/05.07.2013  eliberată de Institutul  National pentru Fizică si Inginerie  Nucleară ” Horia Hulubei ” IFIN-HH Bucuresti , certificate de nastere pentru minorii  I.R.C si  I.C.M .
                 Actiunea  a fost comunicată pîrîtei care la 21.10.2013 a formulat  intimpinare si cerere reconventională , solicitind respingerea actiunii  ca neintemeiată .
                 A  motivat că  prin sentinta civilă 241/07.02.2011 pronuntată de Judecătoria  Băileşti s-a stabilit locuinta minorului  R.C.  la mama reclamantă  iar tatăl a fost obligat  la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 604,75 lei .
                A mai arătat că  adeverinta depusă de reclamant  mentionează salariul din decembrie 2012 pină in luna mai 2013 iar in ceea ce priveste  salariul net obtinut de reclamant , acesta este in cuantum de 1890 lei după retinerea pensiei de intretinere .
               De asemenea  , a arătat că  nu sint reale cheltuielile mentionate  cu deplasarea  pentru vizitarea minorului R.C.,intrucit  reclamantul nu l-a vizitat  in fiecare lună şi l-a luat in domiciliul său  in anii 2012 şi 2013  o singură dată in fiecare an .
               A solicitat  sub aspectul cererii reconventionale  modificarea programului de vizită ce a fost stabilit prin aceeasi sentintă , respectiv in prima si a treia săptămînă din lună de sîmbătă ora 10,00 pină duminica ora 16,00 in domiciliul reclamantei  si două săptămîni in vacanta de vară .
                A motivat că  minorul este inscris  la Liceul Teoretic  Mihai Viteazul Băileşti  in clasa pregătitoare  , anul scolar 2013-2014  , trebuie  să meargă in fiecare zi la scoală , are teme de efectuat  in fiecare zi  şi distanta   intre domiciliul reclamantului şi locuinta  minorului este  destul de mare , astfel că minorul este la o vîrstă prea mică pentru a fi supus unor călătorii lungi cu masina .
                A mai arătat  că reclamantul  datorită unei atitudini   retrase a minorului  fată de el a sesizat Directia Generală a Protectiei Copilului Dolj  , a fost chemată cu minorul pentru  evaluare  la inceputul anului 2013 dar nu i-au fost comunicate concluziile  evaluării
               A invocat  art. 209 Cod pr. civilă si art. 403 Cod civil .
               A solicitat  să se facă  adresă către locul de muncă al reclamantului  pentru a comunica veniturile acestuia pe ultimele  6 luni , să se facă adresă către Directia Generală a Protectiei Copilului Dolj  pentru a comunica instantei raportul de evaluare al minorului şi proba cu martorul  V.V.C .
                A depus  act de identitate pentru pîrîtă , adeverinta nr. 1748/01.10.2013 eliberată de Liceul Teoretic Mihai Viteazul  Băileşti , adresa nr. 4853/04.02.2013  emisă de  Directia  Generală de Asistentă Socială si Protectie a Copilului Dolj , foi colective  de prezentă pentru minor  emise de  Grădinita nr. 9 Băileşti in perioada septembrie 2012- iunie 2013 .
                 Întîmpinarea  şi cererea reconventională a fost comunicată reclamantului  care la 04.11.2013  a depus răspuns la intimpinare si întîmpinare la cererea  reconventională   formulată de pîrîtă .
               Cu privire la întimpinarea   formulată de pîrîtă , reclamantul a invederat că nu se opune la efectuarea unei noi adrese la locul său de muncă pentru  a comunica veniturile  iar in ceea ce priveste legătura cu minorul a mentionat  că pîrîta  a fost cea care a obstructionat  in permanentă vizitarea minorului , folosind tot felul de metode de santaj asupra minorului  şi determinindu-l  să nu  plece din domiciliu  .
                 A arătat  că din acest motiv a apelat la Directia  de Protectie a Copilului şi a solicitat evaluarea minorului  intrucît  in prezenta mamei  avea un comportament  diferit fată  de cel pe care il avea numai in prezenta reclamantului .
                In ceea ce priveste  modificarea programului de vizită  al minorului  a solicitat  respingerea  intrucît il consideră de neacceptat  din punct de vedere moral  şi uman , arătind   că pîrîta  nu doreste ca minorul să  aibă o legătură sănătoasă cu tatăl său  .
                Intimpinarea la cererea reconventională a fost comunicată  pîrîtei care nu a formulat răspuns .
                Părtile au fost legal citate   şi s-a administrat  proba cu inscrisuri reprezentind acte de stare civilă , inscrisuri eliberate de Grădinita nr. 9  din mun. Băileşti  cu privire la frecventa minorului ,  acte cu veniturile realizate de reclamant  şi au fost audiati martorii  R.M.D. si V.V.C  .
                 Examinind  cauza in raport de cererile   formulate , probele administrate si dispozitiile legale aplicabile , instanta constată următoarele ;
                 Minorul I.R.C, născut la  11.07.2007 este fiul părtilor din proces  şi prin sentinta civilă nr. 241/07.02.2011 , pronuntată de Judecătoria  Băileşti , s-a stabilit locuinta minorului la mamă şi a fost  obligat tatăl reclamant  la pensie de intretinere pentru minor intr-un cuantum de 604,75 lei .
                 Prin aceeasi sentintă  , in aplicarea dispozitiilor art. 43 alin 3 din Codul Familiei s-a incuviintat ca tatăl reclamant să aibă legături personale cu minorul in a treia săptămină
in fiecare lună incepind de  miercuri orele 18,00 pină duminica orele 18, 00 , in vacanta de iarnă a doua săptămină , in vacanta de  primăvară  primele 4 zile  şi in vacanta de vară in perioada 15 iulie -30 august , legăturile  reclamantului  cu minorul urmind să se desfăşoare in domiciliul tatălui reclamant   din comuna Măgurele , judetul Ilfov.
                 Urmare a acestei hotărîri judecătoresti , minorul a fost luat de tată in domiciliul său de mai multe ori  iar din declaratiile martorilor audiati rezultă că raporturile dintre tată şi fiu s-au desfăsurat in conditii normale  , minorul comunică efectiv cu tatăl  şi manifestă afectiune pentru acesta .
                  Martorul  V.V.C. a precizat  că a insotit-o pe reclamantă in vara anului trecut  cind aceasta l-a dus pe minor   in domiciliul tatălui  , după care impreună cu reclamanta martorul a plecat in concediu şi că in momentul in care minorul a rămas in domiciliul tatălui si-a manifestat dorinta  ca si mama sa să -l insotească , manifestare  pe care instanta o apreciază ca fiind firească  avind in vedere afectiunea minorului  pentru ambii părinti  si respectiv dorinta acestuia de a fi impreună  cu ambii părinti şi nu ca o impotrivire  a minorului  de a merge in domiciliul tatălui său .
                  Din declaratiile acelorasi martori s-a mai retinut că intre părti a existat o bună  comunicare cu privire la  realizarea programului de vizită  a minorului de către tată .
                  Instanta  mai retine că  in prezent   reclamantul  locuieste  cu concubina sa si fiica acestora I.C.M . născută la 18.02.2013 şi că  minorul  I.R.C. a mers in domiciliul tatălui si după nasterea acesteia .
                  Din  adeverinta  nr. 1748/01.10.2013  rezultă că  in prezent minorul  este înscris la clasa pregătitoare  din cadrul Liceului Teoretic Mihai Viteazul  din mun. Băileşti 
                  Această stare de fapt urmează să fie raportată de instanţă la normele de drept care reglementează dreptul de vizită al părintelui  cu privire la copilul său minor de care este separat şi modul de exercitare al acestuia , precum şi  la criteriul major  ce trebuie avut în vedere  respectiv interesul superior al minorului .
                  Astfel în dreptul intern  art. 401  din codul civil  prevede dreptul părintilor separati de copilul lor de a avea legături personale cu acesta , instanţa de tutelă urmînd să decidă cu privire la modalităţile  de exercitare a acestui drept în caz de neîntelegere între părinti  iar art. 403 din acelasi cod dispune că  in cazul schimbării imprejurărilor instanta poate modifica măsurile cu privire la drepturile si indatoririle  părintilor divortati  fată de copiii lor minori la cererea oricăruia  dintre părinti sau a unui alt membru  de familie , a copilului , a institutiei de ocrotire ,a institutiei public specializate  pentru portectia copilului sau a procurorului .    
                Acelasi drept este reglementat şi de Legea 272/2004 privind protectia şi promovarea drepturilor copilului                                  
                Astfel art.14 din actul normativ menţionat consacră dreptul copilului de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii,rudele şi alte persoane faţă de care a dezvoltat legături de ataşament iar părintele sau un alt reprezentant legal nu pot împiedica aceste relaţii personale decît în cazurile în care instanţa decide apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică,psihică şi intelectuală sau morală a copilului.
               În conformitate cu art.15 din Legea 272/2004 relaţiile personale se pot realiza prin întîlniri ale copilului cu părinţii săi,cu o altă persoană care potrivit acestei legii are dreptul la relaţii personale cu copilul,vizitarea copilului la domiciliul acestuia,găzduirea copilului pe o perioadă determinată de către părintele  la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit.
               Dreptul de vizită al părintelui  cu privire la copilul său minor cu care nu locuieşte este prevăzut şi în Conventia Europeană a Drepturilor Omului şi în alte reglementări internaţionale .
                 Astfel art. 8 din CEDO  consacră principiul  potrivit căruia orice persoană are dreptul  la respectarea vietii sale private şi de familie , a domiciliului său şi corespondentei sale  iar amestecul  unei autorităţi publice  în exercitarea acestui drept  nu este admis decît în măsura în care acest amestec  este prevăzut de lege şi dacă  constituie o măsură care ,
într-o societate democratică este necesară  pentru securitatea naţională , siguranţa publică , bunăstarea economică a ţării , apărarea ordinii şi  prevenirii faptelor penale ,  protejarea sănătăţii sau a moralei ori protejarea drepturilor şi libertăţilor altora .
                   În Jurisprudenţă , în general , Curtea Europeană a Drepturilor Omului  consideră că autorităţile nationale se bucură de o marje mare de apreciere atunci cind decid asupra încredinţării minorului iar un control mai strict se impune în cazul restricţiilor suplimentare impuse de autorităţi cum ar fi cele vizînd exercitarea  drepturilor
părintesti  sau dreptul de vizită al părintilor , sau orice alte garantii legale  destinate să asigure o protectie efectivă a  drepturilor părintilor şi copiilor cu privire la respectarea vietii lor de familie .  Acest  control strict se impune pentru că  restrictiile suplimentare implică riscul de a se rupe definitiv relatiile familiale dintre părinti şi un copil  mic .
                 În toate situaţiile  primează în  Jurisprudenţa  Curţii  interesul copilului  iar în aprecierea acestui interes Curtea ţine seama  de dorinţa acestuia  în situaţia în care copilul este suficient de matur .
                 Astfel , prin Hotărîrea din 08.07.2003 pronunţată  în cauza  Sommerfeld  c. Germaniei , Curtea a reţinut că  instanţele germane competente  au avut motive pertinente pentru a justifica deciziile de refuzare a dreptului la vizită pentru reclamant , copilul , atunci în vîrstă de 13 ani , exprimîndu-şi clar şi în mod repetat dorinţa  de a nu-l vedea pe reclamant , astfel încît o obligare a sa să-l vadă pe reclamant l-ar dezechilibra emoţional şi psihologic .
                 De asemenea , prin Hotărîrea din 29.06.2004  pronunţată în cauza 63627/00, Volesky c. Republicii  Cehe , Curtea a tinut cont de refuzul constant al minorului de a-şi întîlni tatăl şi de faptul că în ciuda eforturilor depuse de un psiholog în acest sens , reclamantul nu a reuşit să realizeze o legătură cu minorul , concluzionînd că autorităţile  au luat toate măsurile rezonabile şi că interesul superior al copilului le împiedică să ia alte măsuri mai dure .
                  Făcînd aplicarea normelor de drept  expuse  , a Jurisprudenţei CEDO , la speţa de faţă , în raport de starea de fapt reieşită din probe , instanţa constată  că pîrîtul  a reuşit să realizeze o comunicare  efectivă  cu minorul , chiar dacă aceasta a impus deplasarea minorului la domiciliul tatălui  respectiv la distante mari faţă de locuinta statornică  a  minorului  insă această modalitate de exercitare a dreptului de vizită  a fost necesară  pentru formarea si consolidarea relatiilor de afectiune dintre tată si fiu prin legături directe  şi nestingherite de prezenta altor persoane .
                 Sub acest aspect instanta apreciază că nu s-au schimbat imprejurările avute in vedere atunci cind s-a dispus prin hotărîre judecătorească ca programul de vizită să se realizeze efectiv la locuinta tatălui , modalitate pe care si in prezent instanta o apreciază ca fiind utilă cu atit mai mult cu cit  in familia tatălui a apărut incă un minor  si legăturile de rudenie dintre  copii  necesită ca acestia să se intilnească , să comunice şi să dezvolte  sentimente de afectiune  specifice rudelor de sînge  .
                 Trebuie avut in vedere  totusi faptul că  minorul  este  cuprins  intr-un program  de activitate corespunzător clasei pregătitoare , ceea ce    impune  restrîngerea dreptului de vizită , instanta  apreciind că  luarea minorului  in domiciliul tatălui o dată pe lună  incepind  de sîmbăta de la orele 10,00 pină duminica orele 20,00 , o săptămină in vacanta de Crăciun  , 4 zile in vacanta de Paste  şi o lună in vacanta de vară , nu aduce  nici  o atingere  interesului superior al minorului vizînd  dezvoltarea  fizică , psihică  , intelectuală sau morală şi asigură  o continuitate  a legăturii dintre minor si tatăl său şi consolidarea 
sentimentelor  de afectiune .
               Ca atare , sun aspectul cererii reconventionale , instanta urmează să pronunte admiterea in parte si să modifice programul de vizită al reclamantului  cu privire la minorul Ionescu Rares – Călin in modalitatea mentionată .
               In ceea ce  priveste actiunea principală  se retine că pîrîtul realizează un salariu net  de 1890 lei pe care il incasează şi la care se adaugă  605 lei sumă retinută şi virată pîrîtei cu titlu de pensie de intretinere pentru minor  , astfel că salariul net lunar este de 2496 lei .
               Potrivit art. 531 alin 1  Cod civil  dacă se iveste o schimbare in ceea ce priveste  mijloacele celui care prestarează intretinerea si nevoia celui care o primeste , instanta  de tutelă  potrivit imprejurărilor , poate mări sau micsora pensia  de intretinere  sau poate hotărî incetarea plătii ei .
               In speţă nu s-au invocat pentru  modificarea cuantumului pensiei de intretinere  nici imprejurări legate de nevoile minorului  şi nici imprejurări legate  de veniturile debitorului obligatiei de intretinere ci faptul că  reclamantul mai are in intretinere  un copil  iar in conformitate cu art. 529 alin 2  din Codul civil  cind intretinerea este datorată pentru 2 copii ea se stabileste  pină la 1/3din venitul net lunar al părintelui  .
                Raportind aceste dispozitii la venitul net lunar al reclamantului , instanta urmează să reducă pensia de întretinere  la care acesta a fost obligat pentru minorul Ionescu Rares Călin  la cite  500 lei lunar , apreciind că această sumă este necesară in raport de virsta minorului şi nu afectează  nici dreptul la intretinere  al celuilalt copil  care necesită in raport de acelasi criteriu  cheltuieli de intretinere  mai mici . 
                  In consecintă şi actiunea principală  va fi admisă in parte si se va dispune  modificarea cuantumului pensiei de intretinere la cite 500 lei lunar incepind de la data introducerii actiunii .
                  In conformitate  cu art. 453 alin 2 teza a IIa  Cod pr. civilă , cheltuielile de judecată   vor fi compensate .          
       
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE

                  Admite  in parte  actiunea civilă  formulată de  reclamantul   I.G.A. şi in parte cererea reconventională   formulată de pîrîta R.C.
                 Modifică cuantumul  pensiei de întretinere pentru minorul  I.R.C., născut la 11.07.2007 in sarcina reclamantului  la cîte 500 lei lunar incepind  de la data  introducerii actiunii 23.08.2013 şi pină la  intervenirea unei cauze legale  de modificare  sau stingere a obligatiei de intretinere .
                  Modifică  programul  de vizită  al minorului  stabilit prin sentinta civilă nr. 241/2011  pronuntată de Judecătoria   Băileşti  şi încuviintează ca tatăl reclamant să aibă legături cu minorul  la domiciliul tatălui  reclamant  in următoarea  modalitate;
                 – în prima  săptămînă  din fiecare lună incepind de sîmbăta  ora 10,00 pină duminica  ora 20,00;
                 – in vacanta de Crăciun -prima săptămînă ;                    
                 -in vacanta de Paste – primele 4 zile;
                 -in vacanta de vară – o lună incepind  de la 15.07. pină la 15.08.
                   Compensează cheltuielile de judecată.
                  Sentinţă  cu apel in termen   de 30 zile  de la comunicare .
                  Pronunţată în şedinţa publică de la 22 Ianuarie 2014

                              PREŞEDINTE,
                                        F.B.        GREFIER,
  A.B.
Red. Jud. FB
Tehnored. AB
4 ex/ . 31 Ianuarie 2014